XII OMJ
XII OMJ
Tymczasem wygląda na to, że OMJ nie będzie dawać wstępu do dowolnego liceum:
Na stronach 9-10 tego komunikatu nie ma OMJ (jest jedynie... OMG). OMJ widnieje jedynie w wykazie olimpiad dających 100% z egzaminu gimnazjalnego, ale nie z rekrutacji.
Na stronach 9-10 tego komunikatu nie ma OMJ (jest jedynie... OMG). OMJ widnieje jedynie w wykazie olimpiad dających 100% z egzaminu gimnazjalnego, ale nie z rekrutacji.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
XII OMJ
Widać, że OMJ została doklejona w ramach ostatniej aktualizacji (te cztery gwiazdki w tabeli 2). Teraz pytanie, czy to, że nie została doklejona także do tabeli 3 jest celowe, czy też jest to urzędnicze przeoczenie.
JK
JK
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
XII OMJ
Z tego, co widzę, strony 9 i 10 dotyczą olimpiad i konkursów, które miały wpływ na rekrutację na rok szkolny 2016/17, czyli rok szkolny już trwający. Sekcja 3 nie dotyczy, moim zdaniem, przyjmowania finalistów/laureatów na przyszły rok szkolny (2017/18). Innymi słowa - to historia tego, co było rok temu, a wtedy nie było jeszcze OMJ, tylko OMG.
Tak, czy siak, napisz do nich maila Ceulen, to się dowiesz konkretów. Wolno, ale odpowiadają. Osobiście nie sądzę, żeby coś się po cichu zmieniło.
Tak, czy siak, napisz do nich maila Ceulen, to się dowiesz konkretów. Wolno, ale odpowiadają. Osobiście nie sądzę, żeby coś się po cichu zmieniło.
Departament Podręczników, Programów i Innowacji
tel.: (22) 34 74 792, fax: (22) 34 74 160
E-mail: Sekretariat.DPPI@men.gov.pl
Dyrektor: Alina Sarnecka
Zastępca Dyrektora: Rafał Lew-Starowicz
-
Ruahyin
- Użytkownik

- Podziękował: 80 razy
XII OMJ
Dla osób które uzupełniły już kwestionariusz online. Czy w kroku trzecim tj. Przesłanie kwestionariusza trzeba jeszcze coś klikać (np. Jakiś przycisk typu wyslij)? Bo przyszedł mi e-mail z potwierdzeniem ale wyłączyłam zakładkę na kroku trzecim, nic nie klikając i nie jestem pewna czy dokonczylam procedurę. Jak ktoś już uzupełnił to proszę o odpowiedź.
XII OMJ
Zadania:
1. W każde pole tablicy \(\displaystyle{ 4\times 4}\) należy wpisać pewną liczbę całkowitą w taki sposób, aby sumy liczb w każdej kolumnie i w każdym wierszu były potęgami liczby \(\displaystyle{ 2}\) o wykładniku całkowitym nieujemnym. Czy można to zrobić w taki sposób, aby każde dwie z tych ośmiu sum były różne? Odpowiedź uzasadnij.
2. Wykaż, że jeżeli przekątne pewnego trapezu są prostopadłe, to suma długości podstaw tego trapezu jest nie większa od sumy długości ramion tego trapezu.
3. Dane są dodatnie liczby całkowite \(\displaystyle{ a, b, d}\). Wiadomo, że liczba \(\displaystyle{ a+b}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ d}\), a liczba \(\displaystyle{ a\cdot b}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ d^2}\). Udowodnij, że każda z liczb \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ d}\).
4. Czy istnieją liczby \(\displaystyle{ x_1, x_2, ..., x_{99}}\), z których każda jest równa \(\displaystyle{ \sqrt 2 + 1}\) lub \(\displaystyle{ \sqrt 2 - 1}\) i które spełniają równość
\(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_4+ ... +x_{98}x_{99} + x_{99}x_1 = 199}\)?
Odpowiedź uzasadnij.
5. Czy istnieje taki wielościan wypukły, że każdy kąt wewnętrzny jego każdej ściany jest prosty lub rozwarty i który ma dokładnie \(\displaystyle{ 100}\) krawędzi? Odpowiedź uzasadnij.
1. W każde pole tablicy \(\displaystyle{ 4\times 4}\) należy wpisać pewną liczbę całkowitą w taki sposób, aby sumy liczb w każdej kolumnie i w każdym wierszu były potęgami liczby \(\displaystyle{ 2}\) o wykładniku całkowitym nieujemnym. Czy można to zrobić w taki sposób, aby każde dwie z tych ośmiu sum były różne? Odpowiedź uzasadnij.
2. Wykaż, że jeżeli przekątne pewnego trapezu są prostopadłe, to suma długości podstaw tego trapezu jest nie większa od sumy długości ramion tego trapezu.
3. Dane są dodatnie liczby całkowite \(\displaystyle{ a, b, d}\). Wiadomo, że liczba \(\displaystyle{ a+b}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ d}\), a liczba \(\displaystyle{ a\cdot b}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ d^2}\). Udowodnij, że każda z liczb \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ d}\).
4. Czy istnieją liczby \(\displaystyle{ x_1, x_2, ..., x_{99}}\), z których każda jest równa \(\displaystyle{ \sqrt 2 + 1}\) lub \(\displaystyle{ \sqrt 2 - 1}\) i które spełniają równość
\(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_4+ ... +x_{98}x_{99} + x_{99}x_1 = 199}\)?
Odpowiedź uzasadnij.
5. Czy istnieje taki wielościan wypukły, że każdy kąt wewnętrzny jego każdej ściany jest prosty lub rozwarty i który ma dokładnie \(\displaystyle{ 100}\) krawędzi? Odpowiedź uzasadnij.
Krótkie szkice moich rozwiązań:
XII OMJ
Odnośnie moich wcześniejszych alarmów ws. przyjęcia do każdego liceum - dostałem odpowiedź z ministerstwa, okazało się, że OMJ znajduje się tu:
... 16-r-3.pdf
więc finaliści mogą spać spokojnie
A co do zadań - były na naprawdę niezłym poziomie, obstawiam próg 15 (lub 16, jeśli nikt nie będzie miał 15). Chociaż przy drugim na znacznie bardziej uprzywilejowanej pozycji byli ci, którzy przeczytali Kwadrat i to budzi moje lekkie wątpliwości (mimo że sam je zrobiłem).
... 16-r-3.pdf
więc finaliści mogą spać spokojnie
A co do zadań - były na naprawdę niezłym poziomie, obstawiam próg 15 (lub 16, jeśli nikt nie będzie miał 15). Chociaż przy drugim na znacznie bardziej uprzywilejowanej pozycji byli ci, którzy przeczytali Kwadrat i to budzi moje lekkie wątpliwości (mimo że sam je zrobiłem).
- kmarciniak1
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
XII OMJ
A co w tym "budzącego wątpliwości"?Ceulen pisze:
Chociaż przy drugim na znacznie bardziej uprzywilejowanej pozycji byli ci, którzy przeczytali Kwadrat i to budzi moje lekkie wątpliwości (mimo że sam je zrobiłem).