ElEski pisze: 8. hint:Ukryta treść:
LXVII (67) OM - I etap
LXVII (67) OM - I etap
AndrzejK pisze:ElEski pisze: 8. hint:Ukryta treść:Ukryta treść:
Przykro mi kolego, ale ElEski ma rację - jedyne sensowne rozwiązanie zad. 8 korzysta z liczb zespolonych, w innych próbach robienia tego zadania syntetycznie łatwo można popełnić blefa więc dobrze Ci radzę - sprawdź jeszcze raz swoje rozwiązanie.
-
ElEski
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
Beren,
Nie gadaj głupot, można to zadanie też można zrobić z sinusów.
----
A tak ogólnie, to przecież chodzi o to, żeby zrobić zadanie POPRAWNIE, a niekoniecznie syntetycznie. - Dlatego też śmieszy mnie zawiłość Waszych rozwiązań (a przynajmniej w porównaniu do najprostszej wersji) zadania 5, bo łatwo o błąd w takim rozumowaniu.
----
A tak ogólnie, to przecież chodzi o to, żeby zrobić zadanie POPRAWNIE, a niekoniecznie syntetycznie. - Dlatego też śmieszy mnie zawiłość Waszych rozwiązań (a przynajmniej w porównaniu do najprostszej wersji) zadania 5, bo łatwo o błąd w takim rozumowaniu.
- Michalinho
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXVII (67) OM - I etap
Beren pisze:AndrzejK pisze:ElEski pisze: 8. hint:Ukryta treść:Ukryta treść:
Przykro mi kolego, ale ElEski ma rację - jedyne sensowne rozwiązanie zad. 8 korzysta z liczb zespolonych, w innych próbach robienia tego zadania syntetycznie łatwo można popełnić blefa więc dobrze Ci radzę - sprawdź jeszcze raz swoje rozwiązanie.
Yyyyy.... Wy tak serio?ElEski pisze:Beren,
----
Z trójliścia \(\displaystyle{ ABDP}\) i \(\displaystyle{ ACDQ}\) są cykliczne. Teraz tylko poprzenosić kąty wpisane i łatwo wychodzi
\(\displaystyle{ \angle ADQ=\angle ACQ, \angle PDA=\angle PBA, \angle CQD=\angle CAD}\) a stąd
\(\displaystyle{ CQ\perp PD}\) i oczywiście \(\displaystyle{ AD\perp PQ}\), czyli natychmiastowo \(\displaystyle{ I}\) jest ortocentrum \(\displaystyle{ PQD}\).
-
wielkireturner
- Użytkownik

- Podziękował: 151 razy
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
LXVII (67) OM - I etap
Ale przecież ja tego nie neguję, nic nie zarzuciłem Ci jeśli chodzi o rozwiązanie. Wspomniałem tylko, że można je także zrobić syntetycznie i to wcale nie w jakiś skomplikowany sposób.ElEski pisze:chodzi o to, żeby zrobić zadanie POPRAWNIE, a niekoniecznie syntetycznie.
Sprawdziłem jeszcze raz, nie ma blefu - zresztą Michalinho przedstawił Ci szkic rozwiązania. Ale dziękuję za troskęBeren pisze:AndrzejK pisze:ElEski pisze: 8. hint:Ukryta treść:Ukryta treść:Beren pisze:Przykro mi kolego, ale ElEski ma rację - jedyne sensowne rozwiązanie zad. 8 korzysta z liczb zespolonych, w innych próbach robienia tego zadania syntetycznie łatwo można popełnić blefa więc dobrze Ci radzę - sprawdź jeszcze raz swoje rozwiązanie.
-
matematyczka_
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
co to znaczy?Michalinho pisze: Z trójliścia \(\displaystyle{ ABDP}\) i \(\displaystyle{ ACDQ}\) są cykliczne.
- Chewbacca97
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
-
matematyczka_
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
a mógłbyś jeszcze napisać jak to udowodnić?Chewbacca97 pisze:Czworokąty cykliczne to takie, na których można opisać okrąg.
- Michalinho
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXVII (67) OM - I etap
Bo dwusieczna i symetralna przeciwległego boku przecinają się w punkcie na okręgu. To wniosek z przystawania łuków.
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
LXVII (67) OM - I etap
paskudna kalka z angielskiegoczworokąty cykliczne
w polskiej terminologii nie istnieje coś takiego jak "czworokąt cykliczny"; istnieją za to czworokąty wpisane w okrąg
- Htorb
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
LXVII (67) OM - I etap
W 8. można z prostej Simsona udowodnić, że \(\displaystyle{ A,Q,I,P}\) leżą na jednym okręgu a potem policzyć kąty. Nie zmienia faktu, że najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście zespo.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
LXVII (67) OM - I etap
Ale trollujecie ludzi z tym zespo. Nie można napisać po ludzku, że najlepsze rozwiązanie polega na użyciu współrzędnych barycentrycznych?