VIII edycja Olimpiady "O Diamentowy Indeks AGH"
Jak się przygotowujecie do drugiego etapu? Pytam szczególnie osoby nie biorące udziału w OM
-
FrostEvil
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ja osobiście uczę się prawdopodobieństwa ponieważ nie przerabiałem jeszcze tego działu + geometria przestrzenna. Rozwiązałem wszystkie poprzednie drugie etapy. Będę przypominał sobie różne własności
i wzory bo z pewnością się przydadzą. Chyba tyle Drugi etap nie jest trudny jeśli znasz wiele własności i umiesz je zastosować. Zadania za 10 ptk nie raz są banalne. więc w 90% przypadków masz darmowe 40 ptk. Pozostaje Ci zdobycie 30 punktów do zakwalifikowania się do III etapu
i wzory bo z pewnością się przydadzą. Chyba tyle Drugi etap nie jest trudny jeśli znasz wiele własności i umiesz je zastosować. Zadania za 10 ptk nie raz są banalne. więc w 90% przypadków masz darmowe 40 ptk. Pozostaje Ci zdobycie 30 punktów do zakwalifikowania się do III etapu
-
Damian1996
- Użytkownik

Stereometria, prawdopodobieństwo i geo. analityczna to często zadania po 20 pkt na 2 etapie, więc oprócz robienia zadań z poprzednich edycji, warto się przyłożyć do tych działów
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
Polecam solidnie przećwiczyć prawdopodobieństwo i geometrię analityczną. To niemal zawsze są 2 zadania po 20 punktów. Poza tym jakieś równanie z parametrem. No i oczywiście trening rachunków
- mortan517
- Użytkownik

- Podziękował: 112 razy
Ja również polecam mocno prawdopodobieństwo, analityczną i stereo. Prawie zawsze są te działy i koniecznie przerobić wszystkie zadania, które się już pojawiły od początku trwania olimpiady (kilka lat). Pojawiają się tam zadania, które mogą znów pokazać się w odświeżonej formie. Ze swojej strony życzę wszystkim powodzenia i gorąco zachęcam do nauki, bo matura nie zawsze może pójść jak my tego chcemy, więc będzie alternatywa W tamtym roku cieszyłem się, że brałem w tym udział, bo matura nie poszła na 100% jak chciałem.
- NogaWeza
- Użytkownik

- Podziękował: 147 razy
Jeszcze pytanko do uczestników poprzednich edycji tego konkursu, a konkretniej drugiego etapu. Czy można mieć ze sobą kalkulator? Cytując stronę: "Podczas zawodów wymagane jest posiadanie długopisu oraz: na matematyce - ołówka, linijki, ekierki, cyrkla." Teraz pytanie, czy posiadanie kalkulatora jest zabronione, czy może opcjonalne?
-
Damian1996
- Użytkownik

- NogaWeza
- Użytkownik

- Podziękował: 147 razy
Jeszcze parę zestawów do przerobienia zostało, muszę też przycisnąć mocniej z kombinatoryki i prawdopodobieństwa. Nawet jak się nie dostanę ale będę miał ~50 punktów to będę z siebie w miarę zadowolony.FrostEvil pisze:Jeszcze 10 dni, jak tam przygotowania ?
-
Damian1996
- Użytkownik

Startowałam w zeszłym roku, zadania na drugim etapie są łatwe, nawet bardzo....tylko zdecydowanie brakuje czasu, no i brak tablic robi swoje