REKRUTACJA PW EITI - informatyka

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
redemptorek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Post autor: redemptorek »

Nobody, myślałem również pod tym kątem i doszedłem do podobnych (moze nawet bardziej radykalnych wniosków ale jednak "elka" Czemu to? Kolejny motyw daje o sobie znać a propos wspomnianej odpowiedzialności: Szczególnie na makrokierunku wybór nie sprowadza się do postawienia wszystkiego na jedną (wąską) kartę typu "matematyka i już", bo kolejno: po roku mogę znowu wybierać grupę specjaności, a po dwóch - konkretną specjalność... zawsze poczucie, że cos jeszcze ode mnie zależy I jeszcze jeden element, o który otarłem się już w poprzednim poście: programowanie (w postaci "tylko i wyłącznie") nie jest moim żywiołem nie tylko ze względu na mizerną ocenę dotychczasowych umiejętności, ale takze bardziej ogólnie: myślę po prostu, że nie spełniłbym się w zawodzie "programista"
Reaper
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Reaper »

Z kim więc się spotykam na inf na MiNI? Ja tam będę!
Wiecie że mamy w klasie dwóch żółtych? Prawdopodobnie dziewczynę i chłopaka.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 119 razy

Post autor: soku11 »

No i piszcie kto bedzie na eiti, bo tez jestem ciekawy czy bedzie ktos z 4umowiczow ze mna na infie POZDRO
Nobody
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Nobody »

Reaper, zapewne ja z ciekawości ile miałeś pktów? Jeśli mam być szczery, to z tego co liczyłem połowa ludzi ma do 183 pktów, czyli wydaje się to wszystko wyrównane ciekawe jak będzie to wyglądać w praktyce i wie ktoś jak tam jest z odsiewem? Ile przeciętnie osób odpada w trakcie?
Reaper
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Reaper »

No 190.
Ja jestem ciekaw ile osób rezygnuje przed rozpoczęciem studiów. Słyszałem że duża część przechodzi na informatykę na UW. A ciekawy jestem ponieważ mój kolega jest prawie na szczycie listy rezerwowych i jeżeli z 10 osób zrezygnuje to on ma szansę.
Semyazz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Semyazz »

Ja mialem 171 pktów ;D i akurat się dostalem na EiTI ;D heh ... więc może na infie się spotkamy.. Chyba ze pójde na infe do Poznania na polibudę ... a to też jest niestety możliwe ;/ ze względów po części finansowych... Rodzicom jakos nie widzi się mój dłuższy pobyt w Wawie i te ~1000zl miesiecznie na utrzymanie...

Co do EiTI ja osobiscie mam nadzieje iż programowania będzie dużo ;P ehm a raczej więcej niz elektroniki ;P (co prawda moja wiedza w tej dziedzinie jest baardzo uboga ;] ale naucze się wszystkiego ;P)

Co do pytania czyjegoś tam o tych semestrach... Kiedys tam dzwonilem do sekretariatu i dowiedziałem się iż to jest tak że po prostu jedna grupa rozpoczyna studia semestr później i semestr później konczy całą naukę... Po prostu pierwszy semestr masz tam od lutego-czerwca, drugi od października-lutego ;P I na tą drugą listę oczywiscie próg punktowy jest niższy trochę więc nie jest to chyba takie złe ;P w koncu więcej osób może studiowac ;]

Teraz pytanie do ludzi którzy może wiedzą więcej na temat Wawy. Ile wynosi takie przeciętne utrzymanie w Wawie? Głównie chodzi mi o posiłki ;] Jaki jest tego koszt i czy są może jakies alternatywy naokoło Riviery ;] - tanie bary itp ;P ...
fatof
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: fatof »

Jeśli chodzi o informatykę to tylko PJWSTK w Warszawie, żadne poli, żadne uwu, żadne sggw, tam się niczego nie nauczycie, sam jestem na informatyce i pierwszy rok to c i cpp (1 sem to c, 2 sem to cpp), na dodatek sama matematyka i to na irytująco niskim poziomie, zero horyzontów na matlaba (skoro tyle matematyki, to gdzie się matlab podział?) i generalnie ograniczanie studentów informatyki do c i cpp mija się z celem informatyki. Byłem na wykładzie mającym spopularyzować korzystanie z ipv6, ale szczerze powiedziawszy to dzięki inteligencji prowadzącego zdecydowanie wolę pozostać na ipv4 (o.0). No ok, ale co ma w odpowiedzi PJWSTK? Pierwszy rok to programowanie z użyciem allegro i direct3d, poza tym równolegle Java w plikach (nie appletach), perl, bash, c#, php (obowiązkowo) i ruby. Szerokie spektrum możliwości, nieprawdaż? Dodatkowo niemalże każdy na pierwszym roku dostaje stypendium, które pokrywa całkowicie opłaty (960-980 zł za miesiąc), przykład to znajomy 40% z mat. roz. 32% z fiz. roz i dostał stypendium. Summa sumarum - odradzam informatykom jakiekolwiek uczelnie poza PJWSTK, jeśli interesuje Cię informatyka (programowanie, telekomunikacja, radiokomunikacja) to wybieraj PJWSTK, jeśli interesuje Cię Word, Excel, Notatnik, Paint i C wespół z cpp (no i oczywiście administrowanie siecią śmietników na osiedlu) to zapraszam na poli, sgh, uw, sggw, uksw i pozostałą hołotę.

No to może jeszcze przykład zarobkowy, znajomy inż. z PJWSTK pracuje w Cisco z pensją podstawową 22 tysiące Euro, starszy kolega z WEiTI z informatyki pracuje teraz chyba w Tesco na Owocach i warzywach, inny kolega, po matematyce na MiNI robi doktorat na tejże uczelni i wykłada tam za 2,5 tysiąca...

Jeśli wyrobiłeś sobie już opinię to idź na informatykę na PJWSTK albo (jeśli bez stopnia inż. chcesz trochę więcej zarobić) Akademia Medyczna, Akademia Teatralna, SGH (zarządzanie) i ewentualnie UW (pedagogika) i załóż własną szkołę podstawową.

Powodzenia, a tym którzy wybierają się na informatykę/telekomunikację/radiokomunikację gdzie indziej niż na PJWSTK - do zobaczenia na wysypisku śmieci.

P.S. To nie jest post ofensywny, to jest relacja z moich doświadczeń, nie traktujcie tego jako obrazę lub tym podobną treść, ponieważ moja wypowiedź nie dotyczy kogokolwiek BEZPOŚREDNIO.
Laurearel

Post autor: Laurearel »

Jeśli chodzi o informatykę to tylko PJWSTK w Warszawie,
Amen.
waszak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: waszak »

Tylko nie programowanie z użyciem allegro xD. Przyznam Pjwstk jest jedną z najlepszych szkół informatycznych w Polsce. Jednak jesli patrzeć na takie rzeczy jak ACM i na osiągnięcia studentów to UW jest najlepsze.-- 19 cze 2010, o 16:17 --Tylko nie programowanie z użyciem allegro xD. Przyznam Pjwstk jest jedną z najlepszych szkół informatycznych w Polsce. Jednak jesli patrzeć na takie rzeczy jak ACM i na osiągnięcia studentów to UW jest najlepsze.
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 51 razy

Post autor: argv »

Jeśli chodzi o informatykę to tylko PJWSTK w Warszawie, żadne poli, żadne uwu, żadne sggw, tam się niczego nie nauczycie
Cytuj:

Amen.
Amen.
wybieraj PJWSTK, jeśli interesuje Cię Word, Excel, Notatnik, Paint i C wespół z cpp (no i oczywiście administrowanie siecią śmietników na osiedlu) to zapraszam na poli, sgh, uw, sggw, uksw i pozostałą hołotę.
Powodzenia, a tym którzy wybierają się na informatykę/telekomunikację/radiokomunikację gdzie indziej niż na PJWSTK - do zobaczenia na wysypisku śmieci.
Niezły towar bierzecie chłopaki

Nie zamierzam się nawet z wami spierać bo to jak tłumaczyć dwulatkowi że 2+2 != 5.
Radzę wam wziąć się do roboty, przestać wylewać swoje frustracje na forum i rozgłaszać
nieprawdziwe informacje, a jeśli już bardzo musicie i nie możecie wytrzymać to proszę ograniczcie się wyłącznie do własnych uczelni na których studiujecie lub studiowaliście (bo przecież to nie ma sensu itd).
PMichalak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: PMichalak »

Twoja wypowiedź więcej argumentów nie zawiera

To po prostu zupełnie inne uczelnie i dziwnie jest je porównywać. PJWSTK to w większości praktyka (w większej ilości niż na politechnikach na pewno, gdzie daje się elektroniki i inne takie jako wypełniacze). Ale jeśli ktoś chce czegoś więcej niż być dobrym programistą to na np. MIM będzie się czuł o niebo lepiej.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 119 razy

Post autor: soku11 »

1. Jak dla mnie, to można w ogóle nie studiować i znaleźć dobrze płatną pracę... Kwestia swoich umiejętności i pewności siebie. Studia nie mają uczyć, tylko pokazać drogę - uczyć trzeba się samemu.
2. Co rozumiesz poprzez matematykę na niskim poziomie? Według mnie znam podstawy, które w zupełności wystarczają by zrozumieć wszelkie zagadnienia związane z informatyką. Matlab jest używany, ale na wyższych semestrach na różnych specjalnościach. Zresztą nie widzę problemu w przeczytaniu dokumentacji - jak dla mnie nie potrzeba całego przedmiotu, żeby to ogarnąć.
3. Co to za wykład o ipv6? Jakoś się z nim nie spotkałem na moim wydziale... Pytam z ciekawości
4. Apropo multum języków - jak dla mnie nie jest to żadna rewelacja. Jak się nauczy DOBRZE programować w jednym języku i zna zasady działania komputerów (np. przedmiot architektura komputerów), to można bardzo szybko i bezproblemowo przejść na inny. No chyba, że zmieniamy ideologię z np. obiektowych na funkcyjne.
5. Direct3D bez znajomości matematyki (głównie macierze, ich składanie, etc) oraz działania kart graficznych (fixed pipeline bądź shadery) to chyba ciężki orzech do zgryzienia jak na pierwsze spotkanie z informatyką. W końcu nie wszyscy co idą na studia mają opanowane do perfekcji programowanie. Zresztą D3D to jak dla mnie nie temat na semestr studiów.
6. Word, Notatnik, Paint, C - tego uczą w liceum, a nie na studiach. Nie wiem skąd masz takie informacje. Niemniej jednak obrażasz uczelnie jakby tam się przychodziło i
7. To, że akurat twoi znajomi z PWJSTK mają genialne zarobki, a po WEiTI wykładają owoce nie znaczy, że wszyscy po WEiTI się do niczego nie nadają. Zresztą tego porównania nie będę więcej komentował...
8. "do zobaczenia na wysypisku śmieci." - no niewątpliwie nie chcesz nikogo obrazić... Zresztą ocenianie programu uczelni po zarobkach pewnego indywiduum nie jest według mnie miarodajne.

I ogólnie nigdy nie studiowałem na PJWSTK, dlatego nie wypowiadam się o tej uczelni. Rozumiem, że ty ukończyłeś obie uczelnie i masz punkt odniesienia...
Pozdrawiam.
Laurearel

Post autor: Laurearel »

Niezły towar bierzecie chłopaki
Mi bardziej chodziło o filozofię PJWSTK, nie tyle o sam jej materiał (nauka allegro trochę bez sensu jest, nawet bardzo ;p ), zasłyszane nie raz : płaci się sporo ale kadra ponoć rzeczywiście się lepiej przykłada (co ciekawe kadra jest również z uw i pw !), dwa - ile wyniesiesz, tyle Twoje, nikt Cię nie będzie blokował w rozwoju bo nie umiesz jakiejś masochistycznej całki obliczyć na papierze, trzy : dobry sprzęt i cztery (a to tylko od jednej osoby) - dużo lepszy kontakt z potencjalnymi pracodawcami w porównaniu do innych warszawskich uczelni.

ale tak jak wyżej pisałem, to tylko nie raz zasłyszane informacje, żadnych nie miałem okazji doświadczyć bo na tą uczelnię nie uczęszczałem, co chyba jest logiczne ; p
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 51 razy

Post autor: argv »

Mi bardziej chodziło o filozofię PJWSTK
Nie znam tej filozofi, możesz ją przybliżyć i uzasadnić czym ta filozofia różni się od filozofii UW/PW i jakie są jej wady i zalety? Tylko nie że "slyszałeś". Jeśli jej nie znasz odpuść i zostaw wypowiadanie się na temat filozofii PJWSTK studentom PJWSTK.
kadra ponoć rzeczywiście się lepiej przykłada (co ciekawe kadra jest również z uw i pw !)
Znasz opinie wykładowców z UW/PW ? Bo ponoć w Rumunii dalej polują na wampiry i jedzą dzieci.
dwa - ile wyniesiesz, tyle Twoje, nikt Cię nie będzie blokował w rozwoju bo nie umiesz jakiejś masochistycznej całki obliczyć na papierze
Czyli na UW i PW blokują Twój rozwój ? Ja studiowałem na wieczorowych z małą ilością matematyki na rzecz programowania i się to na mnie zemściło - rok temu dzięki temu forum, ludziom i Bogu nadrobiłem swoje braki z matematyki i uważam że bardzo mnie to rozwinęło i
przełożyło się na wpadanie na lepsze pomysły i bardziej eleganckie rozwiązania. Co prawda nienawidzę pewnych przedmiotów typu semantyki czy specyfikacje ale cóż ... bywa.
dużo lepszy kontakt z potencjalnymi pracodawcami w porównaniu do innych warszawskich uczelni.
Bzdura. Studenci UW/PW są wyłapywani już na studiach i to przez topowe firmy z branży. Mnóstwo osób pracuje zawodowo. UW/PW ma olbrzymią renomę. Żaden z kolegów z roku nie szukał pracy dłużej niż tydzień-dwa. Kilka razy w roku na wydział przyjeżdzają przedstawiciele różnych firm (ostatnio zadomowił się u nas Samsung).

Powtórzę to jeszcze raz - zanim zaczniesz się wypowiadać na jakieś tematy zdobądź niezbędną do tego więdzę inaczej będzie to czcza gadanina której nikt nie będzie brać na poważnie. Jak napisał miodzio w innym poście: "konkrety misiu konkrety".

Na marginesie zamiast PJWSTK wybrałbym WIT. Rok temu miałem przyjemność poznać stamtąd studenta (tu na forum), obejrzeć przykładowe egzaminy i uważam że jest to całkiem porządna uczelnia, pomimo tego że prywatna. Uprzedam ... matematyka też tam jest.

To co nazywasz blokadą rozwoju jest inwestycją w siebie. Aby zebrać plony najpierw trzeba poświęcić trochę czasu na sianie i pielęgnację. Udawanie że coś nie jest mi teraz potrzebne nie jest rozwiązaniem. Nie ma niczego gorszego niż informatyk o wąskich horyzontach które we własnym zakresie jest ciężko poszerzyć (np. prolog).

Przepraszam autora za kolejny offtopic, z mojej strony dyskusję uważam za zakończoną.
ODPOWIEDZ