Próbna matura z operonu (21 listopada 2012)
-
1608
- Użytkownik

- Podziękował: 133 razy
No ja widzę że nie najlepiej poszła mi ta próbna matura. Błąd pewnie jakiś obliczeniowy w ostatnim, w tym zadaniu z płaszczyzną tez pewnie obliczeniowy, druga współrzędną w zadaniu z jednokładnością mi chyba nie wyszła tak samo (nie wiem jakim cudem !), logarytmy źle (głupi błąd), nieodrzucony wynik w ciągach, inny zbiór wartości w tym zadaniu z funkcją kwadratową. Jak będzie 60% to będzie dobrze. No nic trzeba się wziąć i przygotować porządnie do właściwej matury.
Odpowiedzi odpowiedziami, pozostaje jeszcze kwestia zapisu... W ostatnim daliście warunek \(\displaystyle{ y \ge 0}\)?
Gdzieś ma się dziś pojawić schemat punktowania - pytanie GDZIE.
Gdzieś ma się dziś pojawić schemat punktowania - pytanie GDZIE.
-
1608
- Użytkownik

- Podziękował: 133 razy
Matura nie jakoś bardzo trudna. Mimo to dużo obliczeniowych błędów i takie błędy jak np. niedorzucenie jednego ciągu (nie doczytałem zadania). Takie błędy nie mogą się zdarzać się na tej właściwej, zostało 5 miesięcy, teraz trzeba będzie ćwiczyć, ćwiczyć jeszcze raz ćwiczyć. W tym ostatnim można było rozwiązać podstawiając od razu y (wartość bezwzględna ucieknie wraz z kwadratem) ?
Mam nadzieję, że tak, bo zrobiłam tak samo. W każdym razie wg mnie ta metoda nie powoduje żadnego błędu obliczeniowego, raczej podpada pod alternatywny sposób liczenia oparty na myśleniu i spostrzegawczości. Zobaczymy jak nam to ocenią.
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Tak.1608 pisze:W tym ostatnim można było rozwiązać podstawiając od razu y (wartość bezwzględna ucieknie wraz z kwadratem) ?
-
Maciej94
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Moim zdaniem poziom trudności zadań tej rozszerzonej próbnej matury z matmy jest znacznie mniejszy niż przy prawdziwych maturach w maju. No chyba, że z roku na rok ten poziom tak bardzo spada...
Ja będę miał 98 albo 100%, co mnie bardzo uskrzydliło szczerze mówiąc.
Mam tylko pytanie - czy jak przy zadaniu z ostrosłupem nie brałem pierwiastków, tylko je zaokrągliłem do dwóch miejsc po przecinku, to odejmą mi punkt? Odpowiedź mam taką samą, tylko że w postaci przybliżonej z bardzo mały błędem względnym.
Pisał ktoś rozszerzenie z fizyki?
Ja będę miał 98 albo 100%, co mnie bardzo uskrzydliło szczerze mówiąc.
Mam tylko pytanie - czy jak przy zadaniu z ostrosłupem nie brałem pierwiastków, tylko je zaokrągliłem do dwóch miejsc po przecinku, to odejmą mi punkt? Odpowiedź mam taką samą, tylko że w postaci przybliżonej z bardzo mały błędem względnym.
Pisał ktoś rozszerzenie z fizyki?
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Myślę, że odejmą, nie prosili o przybliżenie. Wystrzegaj się takich rzeczy.Mam tylko pytanie - czy jak przy zadaniu z ostrosłupem nie brałem pierwiastków, tylko je zaokrągliłem do dwóch miejsc po przecinku, to odejmą mi punkt? Odpowiedź mam taką samą, tylko że w postaci przybliżonej z bardzo mały błędem względnym.
- dawid.barracuda
- Użytkownik

- Podziękował: 480 razy
44/50pkt, 88% Mój nowy rekord, wynik powyżej oczekiwań, miła niespodzianka powiem szczerze. Na głupiutkich błędach potraciłem punkty co trochę boli.-- 24 lis 2012, o 20:45 --O rozszerzonej mówię.
-
Perez25
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Z jakich podrezcnikow/zbiorow korzystacie? Widze ze tutaj same geniusze, ja się ucze na rozszerzenie, jeszcze rok do matury ale jak robiłem zadania to miałbym około 40% z rozszerzenie(podstawa 90%). Polecicie cos?