LXIV (64) OM - I etap
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
LXIV (64) OM - I etap
W tym roku przystańmy na poniższe.
Witam i proszę o uwagę.
Od tego momentu ewentualne rozwiązania kolejnych serii zadań z OM i OMG proszę umieszczać najwcześniej 2 godziny po upłynięciu terminu wysyłki danej serii rozwiązań, np. jeśli I seria I etapu bieżącej (64.) OM kończy się dnia 3 X 2012, to PROSZĘ NIE WRZUCAĆ rozwiązań przed 4 X 2012, godz. 2:00.
Spowodowane jest to sytuacjami na pocztach w większych miastach (wiadomo mi o Warszawie), gdzie ustawiając się w (długiej) kolejce przed północą, można nawet ok. 2:00 dostać pieczątkę z datą dnia poprzedniego.
Nieprzestrzeganie będzie powodowało ban
-
HuBson
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXIV (64) OM - I etap
teraz wszyscy zamiast do 0:00 będą czatować do 2 z rozwiązaniami
Mam takie pytanie, wie ktoś może w jakim programie redagowane są oficjalne rozwiązania zadań z geometrii na stronie OMa?
Mam takie pytanie, wie ktoś może w jakim programie redagowane są oficjalne rozwiązania zadań z geometrii na stronie OMa?
-
badmor
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Ktoś kiedyś gdzieś powiedział (nie pamiętam gdzie i kiedy), że w PlainTeXu, a rysunki robią też w jakimś programie TeXowym. Ja się na tym kompletnie nie znam - poza troszkę LaTeX-a na tej stronie.HuBson pisze: Mam takie pytanie, wie ktoś może w jakim programie redagowane są oficjalne rozwiązania zadań z geometrii na stronie OMa?
-
independent
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
LXIV (64) OM - I etap
Słyszałem wcześniej, że progi w każdych okręgach są inne. Więc dlaczego w tamtym roku z poznańskiego do drugiego etapu weszło 27 ludzi, a z warszawskiego 118?
LXIV (64) OM - I etap
Jak powinno wyglądać poprawne rozwiązanie, chodzi mi jak to ubrać w słowa, może macie jakiś przykład poprawnego skanu albo przepisanego rozwiązania, bo nie mam pomysłu jak to spisać ^^, a już mało czasu zostało.
- chomikchomik
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
LXIV (64) OM - I etap
a ja już robię to trzynaste z gwiazdką (ta nierówność funkcyjna z dziesięcioma niewiadomymi). jak ktoś by chciał takie zadanie, to niech pisze do komisji, bo za te zadania z gwiazdką są dodatkowe punkty na drugim etapie. są bodajże trzy takie zadania, a potem wysyłają ci cały drugi etap i możesz sobie robić na luzie w domu.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
LXIV (64) OM - I etap
Jak ktoś chce jakieś dodatkowe zadanie, to tutaj daję odrobinę trudniejsze niż te pierwszoetapowe. Niedawno je zrobiłem, ale zapomniałem już jak szło rozwiązanie.
Rozważmy ciąg postaci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_0=a, \ a \in \mathbb{N}_+ \\ a_{n+1}=\frac{1}{2} a_n - \frac{1}{4}(5a_n+2)\left( (-1)^{a_n}-1\right) \end{cases}}\)
Udowodnić, że dla każdego \(\displaystyle{ a}\) istnieje takie \(\displaystyle{ k}\), że \(\displaystyle{ a_k=1}\).
Rozważmy ciąg postaci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_0=a, \ a \in \mathbb{N}_+ \\ a_{n+1}=\frac{1}{2} a_n - \frac{1}{4}(5a_n+2)\left( (-1)^{a_n}-1\right) \end{cases}}\)
Udowodnić, że dla każdego \(\displaystyle{ a}\) istnieje takie \(\displaystyle{ k}\), że \(\displaystyle{ a_k=1}\).
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2012, o 19:55 przez Marcinek665, łącznie zmieniany 1 raz.
-
HuBson
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXIV (64) OM - I etap
a czy żeby zrobić te zadania dodatkowe to trzeba mieć wszystkie 12 zrobionych?
I w ogóle dlaczego nigdzie na stronie oficjalnej nie jest wspomniane o tych dodatkowych zadaniach?
można uzyskać więcej informacji na ten temat?
I w ogóle dlaczego nigdzie na stronie oficjalnej nie jest wspomniane o tych dodatkowych zadaniach?
można uzyskać więcej informacji na ten temat?