Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Ad 1. Wg mnie powinnaś dostać maksimum punktów.
Ad 2. Podejrzewam, że będzie po punkcie za każdy podpunkt.
JK
Ad 2. Podejrzewam, że będzie po punkcie za każdy podpunkt.
JK
-
zaudi
- Użytkownik

Brat się mnie pyta czy jak słownie napisał zbiór wartości jest od -2 do 3 to czy zaliczają??
- scyth
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
O domykaniu przedziału kiedyś była dyskusja (a właściwie zalążek) tu: 16931.htm Jak dla mnie to zawsze był przedział otwarty - maleje w (a,b), b - ekstremum, (b,c) - rośnie.
- ares41
- Użytkownik

- Podziękował: 142 razy
Tyle tylko, że ekstremum to punkt, więc funkcja z def. nie może w nim maleć
osnąć, jak zresztą w każdym innym punkcie. Punkt będący ekstremum spełnia definicję funkcji malejącej
osnącej, więc może on należeć do przedziału, w którym dana funkcja jest monotoniczna, a tym samym przedział można domknąć.
I prawdopodobnie taką odpowiedź będą uznawać za poprawną, ponieważ w podręcznikach zgodnych z podstawą programową, na której bazuje matura właśnie w ten sposób jest to definiowane.
osnąć, jak zresztą w każdym innym punkcie. Punkt będący ekstremum spełnia definicję funkcji malejącej
osnącej, więc może on należeć do przedziału, w którym dana funkcja jest monotoniczna, a tym samym przedział można domknąć.
I prawdopodobnie taką odpowiedź będą uznawać za poprawną, ponieważ w podręcznikach zgodnych z podstawą programową, na której bazuje matura właśnie w ten sposób jest to definiowane.
Witam mam pytanie. Na dzisiejszej maturze z matematyki było zadanie , że turysta ma do przebycie ileś tam kilometrów drogi i trzeba było policzyć ile kilometrów idzie każdego dnia. I ja policzyłam dobrze, że jednego dnia przechodzi 28 kilometrów i że będzie szedł 4 dni, ale w odpowiedzi się pomyliłam i napisałam, że zamiast 28 kilometrów on przechodzi 4. I w związku z tym chciałam zapytać czy jest możliwość, że sprawdzający da mi kilka punktów czy wszystkie zostaną mi odebrane, ponieważ napisałam złą odpowiedź. Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
waga
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
Z turysta wyszło mi że 28 km w 4 dni .Ale pytaja ile dzienie przechodzi ten turysta wiec chyba 7 km co dzienie ? czy to jest dobrze?
w kluczu było, że każdego dnia przebywał 28 km i zajęło mu to 4 dni.
-
Aerosmith
-
waga
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
To ile mogę dostać za zadanie tekstowe z turystą za 5 pkt jeżeli rozwiązałem równanie dobrze mi wyszło rozwiązanie tylko na końcu podzieliłem 28/4 i napisałem w odpowiedziach ze 7 km dziennie ? 4 czy 3 pkt?
-
TheBill
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Ja również mam \(\displaystyle{ <-2;2>}\)
Sugerowałem się tym "maksymalnej"
1. Co byłoby gdyby treść wyglądała tak: "przedział długości, w którym funkcja f jest malejąca." ?
2. Czy trzeba było podawać jakąś długość czegoś?
Sugerowałem się tym "maksymalnej"
1. Co byłoby gdyby treść wyglądała tak: "przedział długości, w którym funkcja f jest malejąca." ?
2. Czy trzeba było podawać jakąś długość czegoś?
-
Aerosmith
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Matura nie taka trudna, nie zrobiłem 16, 29 i 30, czyli straciłem 5 punktów. Prawdopodobieństwa nie miałem jeszcze, a 29 jak zobaczyłem uzasadnienie to się za głowę złapałem, takie proste . Powiedzcie jak zrobić 16? Bo tak myślę i nie wiem dlaczego te 100 stopni będzie? Nie przepadam za geometrią. Dobrze, że maturę mam za rok