matma rozszerzona listopad 2010
-
Didiwloski
- Użytkownik

Mam pytanie odnośnie dowodu z trygonometrii.Czy dobrze bedzie rozwiązane zadanie gdy doszedlem do postaci:
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha * (-sin ^{2} \beta ) \le sin ^{2} \beta * cos ^{2} \beta}\)
Nie pamiętam dokładnie czy przy tych sinusach i cosinusach byly kąty alfa czy beta, ale uzasadnilem: Lewa strona nierówności zawsze przyjmuje wartości niedodatnie zaś prawa-nieujemne. Stąd wnioskowac można, że nierównośc jest zawsze spełniona.
Co sądzicie?
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha * (-sin ^{2} \beta ) \le sin ^{2} \beta * cos ^{2} \beta}\)
Nie pamiętam dokładnie czy przy tych sinusach i cosinusach byly kąty alfa czy beta, ale uzasadnilem: Lewa strona nierówności zawsze przyjmuje wartości niedodatnie zaś prawa-nieujemne. Stąd wnioskowac można, że nierównośc jest zawsze spełniona.
Co sądzicie?
-
math questions
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
-
TheBill
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Według klucza odejmują tylko jeden punktDidiwloski pisze:tez sie złapałem i napisałem n=6
Uwazam, ze wiecej niz 2 punkty nie powinni za to odjac. Co sądzicie ?
-
chrzanu
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Poprawcie mnie jak się mylę:
Funckja \(\displaystyle{ cos x}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ <-1,1>}\) tak samo sinus. A więc Iloczyn \(\displaystyle{ cosx \cdot cosy}\) gdzie \(\displaystyle{ x,y \subset R}\) również przyjmuje wartości \(\displaystyle{ <-1,1>}\).
W związku z tym, moje pytanie: Co jest do udowodnienia w zadaniu 8? Czy takie uzasadnienie by nie wystarczyło?
Funckja \(\displaystyle{ cos x}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ <-1,1>}\) tak samo sinus. A więc Iloczyn \(\displaystyle{ cosx \cdot cosy}\) gdzie \(\displaystyle{ x,y \subset R}\) również przyjmuje wartości \(\displaystyle{ <-1,1>}\).
W związku z tym, moje pytanie: Co jest do udowodnienia w zadaniu 8? Czy takie uzasadnienie by nie wystarczyło?
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Moim zdaniem wystarczyło i powinno być za to przyznawane pełne 4 punkty.chrzanu pisze:Poprawcie mnie jak się mylę:
-
Czingisham
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
Mi pole trapezu wyszło 63 jeżeli był równoramienny.Jak zrobiliście z tą wartością bezwzgledną.I jak narysowaliście tą płaszczyzne w zadaniu z bryłą, bo chyba błąd zrobiłem.
-
Aerosmith
Wiem, że są odpowiedzi. Jednak mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie z skarpetami. Bardzo mnie nurtuje. Znaczy się wytłumaczyć krok po kroku skąd jest co.