Matura próbna -PP - listopad 2010
- wroobell
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ja tam liczyłem najpierw czas, zdawało mi się że ładniejsze równanie wychodzi.
Zawsze lepiej wyliczyć dwie wartości. Można wtedy sprawdzić wynik i łatwiej znaleźć ew. pomyłkę.
Zawsze lepiej wyliczyć dwie wartości. Można wtedy sprawdzić wynik i łatwiej znaleźć ew. pomyłkę.
-
nwa2pac
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
TYLKO nie mówcie mi ,że to było trzeba tak zrobić bo następne będe miał źle (teraz mnie olśniło ,że było az tak proste) bo ja się z tym męczyłem i końcu narysowałem ten cholerny trójkąt i żle narysowałem wysokośćTheBill pisze:Mój pierwszy pomysł: znajdę prostopadłą do \(\displaystyle{ AB}\) przechodzącą przez \(\displaystyle{ C}\) (wysokość). Punkt przecięcia się tej prostej z prostą \(\displaystyle{ AB}\) to punkt \(\displaystyle{ D}\). Odległość \(\displaystyle{ BD}\) ze wzoru.
- mikrobart
- Użytkownik

- Podziękował: 63 razy
nwa2pac, no i co, zrobiłeś graficznie i zmierzyłeś długość szukanego odcinka? No raczej nie tędy droga, TheBill oczywiście podał poprawny tok rozumowania, nie wiem, czy można to jakoś skrócić, chyba nie - ja zrobiłem dokładnie jak podał kolega.
-
adner
- Użytkownik

Jest wiele sposobów, ja zrobiłem tak:
1. Policzyłem pole ze wzoru zawierającego współrzędne wierzchołków
2. Policzyłem długość podstawy AB
3. Policzyłem ze wzoru na pole wysokość
4. Policzyłem długość podstawy BC
5. Z Pitagorasa w trójkącie BCD policzyłem BD.
1. Policzyłem pole ze wzoru zawierającego współrzędne wierzchołków
2. Policzyłem długość podstawy AB
3. Policzyłem ze wzoru na pole wysokość
4. Policzyłem długość podstawy BC
5. Z Pitagorasa w trójkącie BCD policzyłem BD.
-
nwa2pac
- Użytkownik

swoją drogą trochę nie wyrabiałem kondycyjnie nie wiem jak dla was ale dla mnie zadania trochę za długie
(m.in. te z trójkątem) .Pisze sobie różne arkusze i powiem ,ze ta matura wcale nie była aż taka prosta zdarzały się prostsze poziom ocenił bym na średni ,całe szczęście to dopiero próbna mam nadzieję ,że ta prawdziwa będzie naprawdę lajtowa (żeby tylko nam nie przychrzanili jakiejś arcy trudnej , nie wiadomo na który rocznik może spaść takie mroczne widmo )
(m.in. te z trójkątem) .Pisze sobie różne arkusze i powiem ,ze ta matura wcale nie była aż taka prosta zdarzały się prostsze poziom ocenił bym na średni ,całe szczęście to dopiero próbna mam nadzieję ,że ta prawdziwa będzie naprawdę lajtowa (żeby tylko nam nie przychrzanili jakiejś arcy trudnej , nie wiadomo na który rocznik może spaść takie mroczne widmo )
-
adner
- Użytkownik

No tak, mi się nie wydawała jakaś strasznie prosta. Była normalna - jak taka będzie oficjalna to będzie sprawiedliwie. Przesiedziałem na sali dwie godziny, ale to dlatego, że wszystko trzy razy sprawdzałem i nie mogłem przyjąć do wiadomości, że ostatnie zadanie ma dwie pary rozwiązań - zazwyczaj w takich zadaniach wychodzi jedno ujemne albo coś w tym stylu. Myślę, że nikt się nie spodziewał kombinatoryki - a tu proszę
-
nwa2pac
- Użytkownik

mikrobart, niestety w akcie desperacji to zrobiłem bo miałem do końca 5 minut (wiem ,że to śmieszne ale narysowałem ten wielgaśny trójkąt) i odczytałem punkt D DO TEGO ŻLE NARYSOWAŁEM WYSOKOŚĆ kluczem było narysowanie (bądź wyobrażenie sobie wysokości a potem tylko obliczenie ze woru na odległosć
- mikrobart
- Użytkownik

adner, ale czy to sposób szybszy? Na jedno chyba wychodzi, ale czasu nie ma co oszczędzać, bo jest go bardzo dużo, przynajmniej na podstawie.
nwa2pac, za rozwiązanie graficzne jest najprawdopodobniej (bo widziałem schematu punktowania) zero punktów.
nwa2pac, za rozwiązanie graficzne jest najprawdopodobniej (bo widziałem schematu punktowania) zero punktów.
-
nwa2pac
- Użytkownik

mikrobat: "nwa2pac, za rozwiązanie graficzne jest najprawdopodobniej (bo widziałem schematu punktowania) zero punktów."
trudno 4 punkty w plecy,chociaż teraz powaznie zastanowię sie nad zmiana dodatkowego przedmiotu
bo wziąłem fizykę i matmę rozszerzoną ale skoro ta podstawa podcieła mi skrzydła to raczej na rozszerzeniu klęska jest bardzo prawdopodobna-- 3 lis 2010, o 17:18 --W ile mniej więcej czasu uporaliście się z zamkniętymi ?(bo ja sie trochę zestresowałem i zajęło mi to około 50 mniut razem z zaznaczeniem na karcie odpowiedzi
trudno 4 punkty w plecy,chociaż teraz powaznie zastanowię sie nad zmiana dodatkowego przedmiotu
bo wziąłem fizykę i matmę rozszerzoną ale skoro ta podstawa podcieła mi skrzydła to raczej na rozszerzeniu klęska jest bardzo prawdopodobna-- 3 lis 2010, o 17:18 --W ile mniej więcej czasu uporaliście się z zamkniętymi ?(bo ja sie trochę zestresowałem i zajęło mi to około 50 mniut razem z zaznaczeniem na karcie odpowiedzi
- mikrobart
- Użytkownik

nwa2pac, no raczej zero, bo jakbyś miał punkty o współrzędnych wymiernych, nie koniecznie tak ładnych jak 31, 24 itp., to pojawiłby się spory problem.
To trzeba się wziąć do roboty.
To trzeba się wziąć do roboty.
nwa2pac, podobnie jak Ty wyłożyłem się na 33.. źle narysowałem wysokość ... wiem, wstyd, w końcu jestem na mat -inf, no ale reszta wydaje mi się, że dobrze, więc powinno być powyżej 90%
- schloss
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
taaa.. skomplikowane rzeczy się robi a te prostoty idzie schrzanić. znam ten ból.
Zadanie z dużym trójkątem liczyłem, licząc Pole trójkąta jako połowę iloczynu CB oraz AF (AF była narysowaną przeze mnie wysokością, ślicznie było widać jej długość) no i potem wysokość CD i z pitagorasa CB.
Zadanie z dużym trójkątem liczyłem, licząc Pole trójkąta jako połowę iloczynu CB oraz AF (AF była narysowaną przeze mnie wysokością, ślicznie było widać jej długość) no i potem wysokość CD i z pitagorasa CB.