Kierunki zamawiane - UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dumel »

mam 2 pytania odnosnie akademikow:
1. kiedy sie sklada podanie o przydzial do akademika? po przyjęciu na uczelnie?
2. czy studenci sa normalnie przydzielani do jakichs akademikow w sensownej odleglosci od swojego wydzialu, czy bardziej na chybil trafił?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Rogal »

Wszystkie akademiki są na tyle daleko od Kampusu, że nie zrobi Ci to różnicy. Może poza jednym, co jest tak bodaj najbliżej Nowej Huty.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Piotr Jucha »

Dumel pisze: 1. kiedy sie sklada podanie o przydzial do akademika? po przyjęciu na uczelnie?
Tak, po przyjęciu i po dokonaniu wpisu na studia.
Dumel pisze: 2. czy studenci sa normalnie przydzielani do jakichs akademikow w sensownej odleglosci od swojego wydzialu, czy bardziej na chybil trafił?
Jeżeli chodzi o WMiI, to miejsca mogą być w różnych akademikach. Tak się składa, że mamy nowy budynek na nowo powstającym kampusie i niestety jeszcze nie da się dojść z akademików na piechotę.
Ale czas dojazdu autobusem (z wszystkich akademików oprócz jednego) wynosi ok. 20-30 minut.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dumel »

jeszcze pare pytan
pisał Pan troche w roznych topicach o elastycznosci programow studiow, że można sobie dobierać przedmioty w zaleznosci od upodoban. wobec tego:
1. skad takie programy jak np. ten:

Kod: Zaznacz cały

http://mk.matinf.uj.edu.pl/program.html
? czy to tylko taki przykładowy, czy jak?
2. czy w ramach matematyki komputerowej mozna sobie dokladac przedmioty ktore sa tylko na zwyklej informatyce? (glownie chodzi mi o wiecej zajec z algorytmiki)
Wojciech S?omczy?ski
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Wojciech S?omczy?ski »

xpantera pisze:Jesli chcesz studiowac na naprawde dobrym kierunku, wybierz informatyke analityczna na UJ:

http://studia.tcs.uj.edu.pl/

To tez kierunek zamawiany
Na naszym Wydziale jest naprawdę dużo kierunków, specjalności i ścieżek. I wszystkie objęte są programem studiów zamawianych! Z tego kilka jest zupełnie nowych:

* informatyka, spec. modelowanie, sztuczna inteligencja i sterowanie
* informatyka, spec. informatyka analityczna
* informatyka, spec. inżynieria oprogramowania
* matematyka, spec. ogólna, ścieżka: matematyka w ekonomii

Zapraszamy i na matematykę (), i na informatykę.-- 30 cze 2009, o 21:27 --
Piotr Jucha pisze:
Dumel pisze: Tak się składa, że mamy nowy budynek na nowo powstającym kampusie i niestety jeszcze nie da się dojść z akademików na piechotę.
Ale czas dojazdu autobusem (z wszystkich akademików oprócz jednego) wynosi ok. 20-30 minut.
Warto jednak zauważyć, że planowana jest budowa akademików w bezpośrednim sąsiedztwie budynku WMiI:

http://www.samorzad.uj.edu.pl/main/newsShow/-1/1337
http://www.kampus.uj.edu.pl/

Można więc mieć nadzieję, że rozpoczynający studia w przyszłym roku jeszcze z nich kiedyś skorzystają.
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: coder89 »

A teraz pytanie troche z innej beczki... Póki co można niby studiować na 2 kierunkach jednocześnie... Jak więc jest z tym na pierwszym roku? Czy mozna rozpocząć 2 kierunki od razu? Jeden na jednej drugi na drugiej uczelni?

Dodam że chodzi mi o to że jedną z nich jeest UJ
Wojciech S?omczy?ski
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Szeroka informacja na temat wszystkich kierunków zamawianych znajduje się w dzisiejszym wydaniu "Gazety Wyborczej" - specjalna duwstronicowa wkładka: strony 24 i 25.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Dumel pisze: pisał Pan troche w roznych topicach o elastycznosci programow studiow, że można sobie dobierać przedmioty w zaleznosci od upodoban. wobec tego:
1. skad takie programy jak np. ten:

http://mk.matinf.uj.edu.pl/program.html
? czy to tylko taki przykładowy, czy jak?
Nie, to jest konkretny program studiów. W wypadku tej specjalności (matematyka komputerowa jest wspólną specjalnością Instytutu Matematyki i Instytutu Informatyki) elastyczność polega m.in. na tym, że dopiero po 2 roku studiów trzeba zdecydować się na jakiś kierunek: matematykę lub informatykę i wtedy realizuje się na 3 roku część matematyczną lub informatyczną. Można też realizować wszystko i zdobyć 2 dyplomy licencjata.
Coś podobnego jest planowane na ścieżce matematyka w ekonomii - mają to być wspólne studia Instytutu Matematyki i Wydziału Zarządzania. (Z tym zastrzeżeniem, że w tym roku jest to pilotaż - odsyłam do postu Dominika Kwietniaka).
2. czy w ramach matematyki komputerowej mozna sobie dokladac przedmioty ktore sa tylko na zwyklej informatyce? (glownie chodzi mi o wiecej zajec z algorytmiki)
Oczywiście, można dobierać sobie przedmioty wedle upodobań. Trzeba mieć na to zgodę kierownika studiów, ale jeśli student planowo realizuje swój program, to jest to formalność.

W końcu jest jeszcze możliwość najdalej idąca: student wybiera opiekuna naukowego i wraz z nim układa program studiów - taki system obowiązuje np. na matematyce teoretycznej na wyższych latach.
Dodam tylko, że nie ma tu zupełnie nieograniczonej swobody, bo pewne przedmioty muszą zostać zrealizowane w czasie studiów, a między niektórymi są zależności sekwencyjne (tzn. żeby uczęszczać na przedmiot B trzeba mieć zaliczony przedmiot A).-- 1 lip 2009, o 16:38 --
coder89 pisze:Póki co można niby studiować na 2 kierunkach jednocześnie... Jak więc jest z tym na pierwszym roku? Czy mozna rozpocząć 2 kierunki od razu? Jeden na jednej drugi na drugiej uczelni?
Formalnie: nie wiem, jak to wygląda, ale chyba nie jest to takie proste (chyba wszędzie do wpisu na studia konieczny jest oryginał świadectwa maturalnego).

Praktycznie: wydaje mi się, że bardzo trudno pogodzić studiowanie dwóch kierunków na I roku i to na dwóch różnych uczelniach (pomijam tu takie specjalności "dwukierunkowe" jak np. matematyka komputerowa). Sumarycznie wychodzi sporo zajęć, wiele z nich jest obowiązkowych, nie mówiąc już o ewentualnej zbieżności terminów egzaminów. Bardzo prawdopodobne jest, że któryś z kierunków na tym ucierpi, nawet przy dużym nakładzie sił i dobrej organizacji.
(To jest oczywiście tylko moja opinia, ale chętnie dowiem się, że komuś się to z powodzeniem udaje lub udało).

Znacznie łatwiej rozpocząć drugi kierunek na 2. roku lub później, kiedy zna się już trochę specyfikę studiów. Można wtedy też liczyć na zaliczenie niektórych "podwójnych" przedmiotów.
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: lina2002 »

Wojciech Słomczyński pisze:Szeroka informacja na temat wszystkich kierunków zamawianych znajduje się w dzisiejszym wydaniu "Gazety Wyborczej" - specjalna duwstronicowa wkładka: strony 24 i 25.
Można przeczytać tutaj: ... &startsz=x
Moim zdaniem ciekwym pomysłem jest branie na pierwszym roku pod uwagę średniej z pierwszego semestru i dopiero wtedey płacenie stypendium z wyrównaniem. Na pewno wszyscy by się wtedy uczyli przez ten semestr. Ale to oczywiście tylko moje skromne zdanie .
coder89
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Wyczytałem właśnie że jak się zrezygnuje z nauki na kierunku zamawianym to się nie zwraca tych pieniędzy... A jak jest w przypadku odpadnięcia bo np. sobie nie dałem rady, nie zaliczyłem czegoś itp.? albo przy rezygnacji jeszcze przed zakończeniem 1 roku?

Wogóle jest już jakiś szczegółowy regulamin? bo narazie to takie wszystko posklejane informacje z wielu źródeł

Z góry dziękuję za informację
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

coder89 pisze:Wyczytałem właśnie że jak się zrezygnuje z nauki na kierunku zamawianym to się nie zwraca tych pieniędzy... A jak jest w przypadku odpadnięcia bo np. sobie nie dałem rady, nie zaliczyłem czegoś itp.? albo przy rezygnacji jeszcze przed zakończeniem 1 roku?
Nie ma znaczenia, czy się odpadnie czy zrezygnuje.
Wogóle jest już jakiś szczegółowy regulamin? bo narazie to takie wszystko posklejane informacje z wielu źródeł
Jeszcze nie ma - poinformujemy, jak tylko będzie gotowy (być może w połowie lipca).
coder89
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Aha Dziękuję za informacje

Inne uczelnie powinny brać przykład z UJ i wypowiadać się na takich forach a nie tylko na stronie pisac informacje - często niepełne lub kilka różn ych sprzecznych informacji na stronach - patrz. PK A nie że trzeba dzwonić (i jak ma się szczeście i ktoś odbierze) to sie wtedy człowiek dowie cokolwiek...
Wojciech S?omczy?ski
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

coder89 pisze: Inne uczelnie powinny brać przykład z UJ i wypowiadać się na takich forach a nie tylko na stronie pisac informacje
Dziękujemy, ale uczciwość (naukowa) nakazuje przyznać, że pomysł zapożyczyliśmy z UWr. Poza tym warto dodać, że na rzetelną informację możecie Państwo liczyć na naszym wydziale nie tylko przed rekrutacją , ale i jako przyszli studenci.
frontas
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: frontas »

Panie Wojciechu, czy z 60% z matematyki rozszerzonej mam szansę dostać się na jakikolwiek informatyczny kierunek na UJ ?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: xanowron »

Dołączę się do pytania wyżej oraz zapytam: czy ktoś kto w LO jedzie na 1/2 w porywach 3 (i rzeczywiście jest słaby pomimo dość dużych wymagań nauczycielki), ma poważne braki i po prostu kompletnie nie nadaje się do matematyki ma szansę utrzymać się na informatyce na UJ? Z informatyką w LO radzi sobie dobrze, ale matma jak wyżej.
ODPOWIEDZ