[LXI OM] I etap
[LXI OM] I etap
Teraz ja całkowicie zgadzam się z przedmówcą.
Jestem bardzo zawiedziony poziomem rozmowy w tegorocznym temacie o I etapie olimpiady. Żenujące, bezsensownie zabierające czas na czytanie wypowiedzi przyprawiają mnie o mdłości i zaczynam wątpić w dzisiejszą 'elitę'. Jestem za zamknięciem tematu, a do tego czasu zapewne zostanę 'zjechany' przez olipijczyków-geniuszów.
Poza tym nie chcę insynuować, że takie infantylne chwalenie się i porównywanie na tle innych jest objawą jakichś kompleksów...
Pozdraiwam!
Jestem bardzo zawiedziony poziomem rozmowy w tegorocznym temacie o I etapie olimpiady. Żenujące, bezsensownie zabierające czas na czytanie wypowiedzi przyprawiają mnie o mdłości i zaczynam wątpić w dzisiejszą 'elitę'. Jestem za zamknięciem tematu, a do tego czasu zapewne zostanę 'zjechany' przez olipijczyków-geniuszów.
Poza tym nie chcę insynuować, że takie infantylne chwalenie się i porównywanie na tle innych jest objawą jakichś kompleksów...
Pozdraiwam!
- Artist
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
[LXI OM] I etap
Może nic odkrywczego, ale taki temat nie powinien istnieć do czasu zakończenia pierwszej serii. Jeśli ktoś chce sie chwalić to niech to zrobi w klasie, założy sobie stronę itp. A jeśli chodzi o zamieszczanie tekstów typu "zajęło mi to ...", "wystarczyło coś zobaczyć ...", "z twierdzenia pewnego poszło od ...", "podobne widziałem...." . Może nie pomagają zawsze:. Sytuacja z mojego byłego gimnazjum po konkursie szkolnym, kiedy to jeden kolega na lekcji pochwalił się, że zrobił "na jedno kopyto zadanie X i Y". Niby nic nie powiedział a dał rozwiązanie. Jakimś cudem prawie wszyscy mieli zrobione podobnie. Fakt, ze było tak najłatwiej, ale powstał problem, bo Ci co przegrali zaczęli uważać, że była podpowiedź i vice versa. Warto unikać takich sytuacji, bo ktoś zawsze może czuć się poszkodowany i nieważne czy chodzi o konkurs szkolny, powiatowy czy ogólnopolski. Dla mnie to jest sprawdzenie MOICH uimejętności, a gdy przyjdą wyniki to porównam je do wyników kolegów czy innych forumowiczów.
Gratulacje i dzięki dla Rogala.
Życzę wszystkim udanego konkursu i zadowolenia z wyników. Powodzenia.
Gratulacje i dzięki dla Rogala.
Życzę wszystkim udanego konkursu i zadowolenia z wyników. Powodzenia.
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LXI OM] I etap
Pozwolę się wtrącić co do propozycji zamknięcia tematu.
Temat powinien istnieć, między innymi aby powiadomić o wszelkich nowych wydarzeniach, co mi przychodzi na myśl, a pojawiło się choć raz przez kilka ostatnich edycji: pomyłka w treści zadania i umieszczenie erraty na stronie OM, zmiana adresu komitetu okręgowego, wątpliwości co do treści zadania (zeszłoroczne zad. 5. i "lub" czy "albo"), wątpliwości co do możliwości redagowania rozwiązań na komputerze, drukowania rysunków do geometrii, pytania o zeszłoroczne progi...
Temat powinien istnieć, między innymi aby powiadomić o wszelkich nowych wydarzeniach, co mi przychodzi na myśl, a pojawiło się choć raz przez kilka ostatnich edycji: pomyłka w treści zadania i umieszczenie erraty na stronie OM, zmiana adresu komitetu okręgowego, wątpliwości co do treści zadania (zeszłoroczne zad. 5. i "lub" czy "albo"), wątpliwości co do możliwości redagowania rozwiązań na komputerze, drukowania rysunków do geometrii, pytania o zeszłoroczne progi...
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
[LXI OM] I etap
Więc może temat służyłby TYLKO zamieszczaniu takich informacji, a nie "dyskusji"?
Nie trzeba zamykać tematu, bo wtedy jakiś mod musiałby na bieżąco śledzić wszystko co dotyczy OMa, tylko każdy post typu niezawierający istotnych informacji (tj. błędy, zmiany treści itp.) byłby usuwany + ewentualnie ostrzeżenie, ale to może za ostro już.
Nie trzeba zamykać tematu, bo wtedy jakiś mod musiałby na bieżąco śledzić wszystko co dotyczy OMa, tylko każdy post typu niezawierający istotnych informacji (tj. błędy, zmiany treści itp.) byłby usuwany + ewentualnie ostrzeżenie, ale to może za ostro już.
- Artist
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
[LXI OM] I etap
Oczywiście Sylwku, masz rację. Chodziło mi raczej o zamknięcie topicu w obecnej formule (która przybiera formę "Mam już.... zrobiłem w 7 minut 30s podczas porannego mycia zębów". A jeśli chodzi o ostrzeżenia powinny się posypać osobom, które, będą pisały mimo iż ich posty są kasowane przez moderatorów.
PS. Topic powinien moim zdaniem założyć moderator lub inna osoba kompetentna, która zamieści wszelkie informacje podane dwa posty powyżej mojego. Nie powinno być dyskusji na inne tematy.
PS. Topic powinien moim zdaniem założyć moderator lub inna osoba kompetentna, która zamieści wszelkie informacje podane dwa posty powyżej mojego. Nie powinno być dyskusji na inne tematy.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
[LXI OM] I etap
No właśnie, ja bazgrzę ja kura pazurem i czy mógłbym wysłać zadania wydrukowane na komputerze (bardziej dla wygody komisji, nie mojej )?
- Damianito
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Żaden problem, wiele osób tak robi;) (i to nawet lepszy pomysł, bo wtedy możesz zobaczyć w przyszłości, co wysłałeś)smigol pisze:No właśnie, ja bazgrzę ja kura pazurem i czy mógłbym wysłać zadania wydrukowane na komputerze (bardziej dla wygody komisji, nie mojej )?
BTW w zad. 12 można zapytać kim są tajemniczy Panowie K i F? Skład komitetu po części pasuje do tych oznaczeń, ale to może nadinterpretacja.
-
pawelsuz
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
[LXI OM] I etap
Pojechałeś:DDamianito pisze:
BTW w zad. 12 można zapytać kim są tajemniczy Panowie K i F? Skład komitetu po części pasuje do tych oznaczeń, ale to może nadinterpretacja.
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
[LXI OM] I etap
Jak poprawię Regulamin tego działu, to wszelkie niepotrzebne posty stąd wylecą, gdyż nikt mnie nie przekonał, że dyskusje typu "kto ma większego" są konieczne.
Temat oczywiście zamknięty nie będzie, bo ma istotną rolę do spełnienia.
Temat oczywiście zamknięty nie będzie, bo ma istotną rolę do spełnienia.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LXI OM] I etap
Myślę, że to zapewne pan Kubek i pan Fasolka .Damianito pisze: BTW w zad. 12 można zapytać kim są tajemniczy Panowie K i F? Skład komitetu po części pasuje do tych oznaczeń, ale to może nadinterpretacja.
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
[LXI OM] I etap
Cieszcie się, że w tym roku macie 12, a nie 24 zadania (wiem, wiem, dowcip będzie zrozumiały tylko dla nielicznych).
A co do kolegi Mazura, to po tegorocznym MOM-ie chyba się bardziej... hmm... zaangażuje w olimpiadę
Pozdrawiam wszystkich walczących z zadaniami, tylko się nie przemęczcie tym tempem
A co do kolegi Mazura, to po tegorocznym MOM-ie chyba się bardziej... hmm... zaangażuje w olimpiadę
Pozdrawiam wszystkich walczących z zadaniami, tylko się nie przemęczcie tym tempem
-
Django
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
[LXI OM] I etap
Ja mam takie pytanie odnośnie zadania 3. (jeśli to byłaby podpowiedź czy coś, to proszę usunąć):
ile elementów może znajdować się w segmencie? Nieograniczona ilość? Bo w treści nic na ten temat nie ma, zaś w przykładach są pokazane ciągi z dwuelementowymi segmentami...
Pzdr
ile elementów może znajdować się w segmencie? Nieograniczona ilość? Bo w treści nic na ten temat nie ma, zaś w przykładach są pokazane ciągi z dwuelementowymi segmentami...
Pzdr
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LXI OM] I etap
Ja w poprzedniej dyskusji zostałem nieźle zbesztany, mimo tego, że jedyne co chciałem ujawniać, to informacje, które zad zrobiłem, a tu nagle dwóch ludzi wyjeżdża z tym jak trudne dla nich są owe zadania .
Co do postu django: Też mam taka wątpliwość i wczoraj koło godz 15-16 napisałem maila do organizatoroów z takim zapytaniem, ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.
Co do postu django: Też mam taka wątpliwość i wczoraj koło godz 15-16 napisałem maila do organizatoroów z takim zapytaniem, ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.
- silicium2002
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
[LXI OM] I etap
O ja też się nad tym zastanawiałem...Swistak pisze:Ja w poprzedniej dyskusji zostałem nieźle zbesztany, mimo tego, że jedyne co chciałem ujawniać, to informacje, które zad zrobiłem, a tu nagle dwóch ludzi wyjeżdża z tym jak trudne dla nich są owe zadania .
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
[LXI OM] I etap
Może przybliżysz coś niecoś pozostałym? )Piotr Rutkowski pisze:Cieszcie się, że w tym roku macie 12, a nie 24 zadania (wiem, wiem, dowcip będzie zrozumiały tylko dla nielicznych).