[matura 2006] Matura z matematyki 2006 - jaki kalkulator?
- bolo
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Nie róbmy z nauczycieli przedmiotów ścisłych aż takich cymbałów W końcu chyba zasiadając w komisji, musieli wcześniej jakieś szkolenia przejść pod różnym kątem
nie jest nigdzie napisane ze nie mozna miec takiego kalkulatora, po prostu chcą zeby nie wykonywac obliczen do konca...smerfetka18 pisze: takiego na pewno nie mozna miec , przeciez posiada funkcje trygonometryczne i logarytmy itp..
to akurat jest dla mnie dziwne bo uczono mnie jak obliczac np sin15 stopni a elementarne przykłady logarytmow (a takie wychodzą w wynikach zadan maturalnych) tez powinny być przez uczniow przekształcone... poza tym ja swoj kalkulator z funkcjami wezmę dla sprawdzen np będzie zadanie zeby dodac kilka sinusow => zrobię pisemnie i sprawdzę odpowiedz kalkulatorem (ale jestem sprytny, nie? )
- Prog
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Właśnie o to chodzi. Nie rozumiem dlaczego nie można sobie wziąść kalkulatora naukowego, który by tylko upewniał w obliczeniach. Przecież odpowiedni aparat matematyczny trzeba mieć, a kalkulator tego nie zapewni.
Najważniejsze jest to, aby rozpracować zadanie i wiedzieć jak go rozwiązać. A nie np. przy zadaniu z odsetkami kapitału mnożyć 1,14 do potęgi 16. Przecież to do niczego nie prowadzi, a wręcz zabiera ważny i cenny czas na maturze.
Jeszcze raz podkreślę, że nie rozumiem zabraniania wnoszenia takich kalkulatorów, które obliczą sin30 czy log12, czy inne obliczenia, które przyspieszą rachunki, a może nie rachunki tylko sprawdzisz dzięki temu obliczenia. Rozumiem, że chcą mieć wyniki z tablic ok. Nie ma problemu, rozumiem. Ktoś wstawi wynik z kalkulatora ma źle i koniec. Nie trzeba zakazywać czegoś co pomaga, a coś co przeszkadza i daje nierówne szanse.
Najważniejsze jest to, aby rozpracować zadanie i wiedzieć jak go rozwiązać. A nie np. przy zadaniu z odsetkami kapitału mnożyć 1,14 do potęgi 16. Przecież to do niczego nie prowadzi, a wręcz zabiera ważny i cenny czas na maturze.
Jeszcze raz podkreślę, że nie rozumiem zabraniania wnoszenia takich kalkulatorów, które obliczą sin30 czy log12, czy inne obliczenia, które przyspieszą rachunki, a może nie rachunki tylko sprawdzisz dzięki temu obliczenia. Rozumiem, że chcą mieć wyniki z tablic ok. Nie ma problemu, rozumiem. Ktoś wstawi wynik z kalkulatora ma źle i koniec. Nie trzeba zakazywać czegoś co pomaga, a coś co przeszkadza i daje nierówne szanse.
-
ja_czyli_kluska
- Użytkownik

- Podziękował: 38 razy
... tura_.html
czy takiego kalkulatora jak ten fucktycznie mozna uzywac na maturze???
czy takiego kalkulatora jak ten fucktycznie mozna uzywac na maturze???
Heh, nie wiem jakie są wymagania, wierzcie lub nie, ale ja na maturę wszedłem z casio fx-991ES Co więcej - używałem go...
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
...a wszyscy mówili do twojego tatusia per "Panie Dyrektorze"??
u mnie można było lajtowo wnieść 2 kalkulatory na mature, jeden co okazujesz komisji drugi w kieszni ten dobry :] Aczkolwiek sam jechalem na najprostszym kalkulatorze (jeszcze ciut zj***ym bo potrafil sam z siebie sie zresetować pare razy Ale naprawde na maturze nie jest potrzebny ten dobry kalkulator by ją zrobić, czasem możę sie przydać, zrobisz coś minute szybciej ale czasu i tak jest duuuużo. Jak gadałem z kumplami co wniesli ten lepszy to i tak im on za wiele nie pomógł... jeden koles z najlepszym kalkulatorem dostał 33% z podstawowej wogóle Ja jechałem na najprostszym i dostałem 94 % ;] Jeśli czegoś nie umiesz to nawet zajebisty kalkulator nic ci nie da, proste ;]
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
bo tu liczy sie ten normalny mózg a nie żaden cyfrowy u mnie mówią nauczyciele, że tylko kalkulatory z podstawowymi działaniami mogą byc i tego się trzymam, bo w końcu po co ci sinusy jak istnieje coś takiego jak arcsin i masz z głowy z wszystkim można sobie poradzic jak się tylko chce...sheridan pisze:jeden koles z najlepszym kalkulatorem dostał 33% z podstawowej wogóle Ja jechałem na najprostszym i dostałem 94 % ;]
- Prog
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Mówię teraz z perspektywy czasu. Nie warto brać kalkulatora innego niż zwykły. Wystarczy w zupełności. Nie ma co się żołądkować, że nie można brać naukowego. Nie ma takiej potrzeby.