Obowiązkowy wiek w profilu? Zmiana charakteru forum?

To miejsce, gdzie można można porozmawiać na temat funkcjonowania forum, zachowania użytkowników i pracy moderatorów...
Revius
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 20 razy

Post autor: Revius »

Bardzo podoba mi sie zamieszczanie zadań przez użytkownika ozix56. Tutaj dwa przykłady:
post441024.htm#p441024
post441041.htm#p441041

Użytkownik widać, że sie stara, nie chce otrzymać gotowca, tylko oczekuje na wskazówkę. Użytkownik, który pomaga, wie czego nie rozumie i dużo łatwiej może wyjaśnić problem.

Jest kilka osób które zamieszczają 10 podobnych, prostych zadań, a nie napiszą co sprawia im trudność, czekają na gotowca, nawet nie zrobią najłatwiejszych zagadnień. Tutaj przykład lenia
post435460.htm#p435460

Podsumowując, wiek nie jest istotną sprawą, ponieważ każdy potrzebuje pomocy, a gdyby był obowiązek podawania wieku (tak jak ktoś wcześniej napisał) młodsi będą spychani na margines.

Moim zdaniem rozwiązaniem może być OBOWIĄZEK podawania czego sie nie rozumie, co sprawia trudność, co użytkownik wie na ten temat i ewentualne rozwiązanie, przynajmniej części zadania.

Co o tym sądzicie?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Widzę, że nie chciało Ci się czytać poprzednich postów zbyt uważnie - administracja utrzymała status quo i żadnych zmian nie będzie.
Co do wieku i spychania młodszych na margines, to co najmniej w moim przypadku jesteś w błędzie. Bardzo chętnie bym pomagał właśnie młodym, bo wiesz jak to mawiają ze skorupką i jej nasiąkaniem za młodu. Jak ktoś do trzeciej liceum się nie nauczył, jak robić zadania z matematyki i jak nie potrafi czegoś zrobić, to chce gotowca, to jemu już nie będę nic tłumaczył - albo pójdzie na studia na jakiejś bananowej uczelni albo na jakiejś poważnej się będzie musiał w semestr nauczyć więcej niż w całym życiu tej matematyki, więc naprawdę szkoda mojego gadania. Poza tym, kto będzie słuchał prawienia kazań kolesia starszego ledwo dwa, trzy latka?
Co innego z młodziakami.
Nie wiem, może ja taki dziwny jestem, ale nauczony własnym doświadczeniem wiem, że dzieci mają zazwyczaj największy potencjał i zapał do nauki, potem szkoła zabija to coraz bardziej. Właśnie chciałbym, by to forum nie uprawiało takiego mordowania w dzieciach i młodzieży szkolnej ciekawości, nie uczyło myślenia schematami i gotowcami, tylko pokazywało tę "lepszą" stronę matematyki.
No ale to tylko moje marzenia.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 71 razy

Post autor: Emiel Regis »

Widzisz Rogal, Ty jesteś idealistą. Cecha co prawda ładna jednak całkowicie niepraktyczna.

Zwróć uwagę na dwa zdania:

Kto chce być głupi ten będzie głupi.
Kto chce być mądry ten będzie mądry.

Oczywiscie w zaleznosci od tego jak definiujemy glupi/madry to nie zawsze powyzsze zdania sa prawdziwe jednak pomijajac zbiory ludzi o prawie, że zerowej mierze, to pokazuja te zdania dosc istotny element ludzkiej egzystencji.

Ludzie w zależności od potrzeb/doświadczen/uświadomienia oczekują różnych usług, nie zmienisz tego. To forum ma liberalny charakter i co mi sie bardzo podoba wyglada, ze administracja nie zamierza nic tutaj zmieniac. Kazdy pomaga w taki sposob w jaki ma ochote, na to tez nie bardzo wplyniesz.
Problemowa sytuacja powstaje jedynie wtedy gdy np Ty komus cos tlumaczysz i idziecie do przodu krok po kroku, a inna osoba w tym czasie zamiesci gotowiec. Wtedy faktycznie jest konflikt interesow i w zaleznosci od sytuacji mozna napisac stosowna wiadomosc do takiej osoby. Sadze, ze gora piec slow powinno wystarczyc, aby przekazac co sie [o niej] mysli.
Trudno generalizować gdyż oczywiscie są sytuacje gdy pełne rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze. Zresztą ten temat jest już oklepany. Odniosę się do tego co wg mnie jest najważniejsze w tym co napisales.

Gdybyś potrafił:

1) zrobić poradnik, ktory w przyjazny sposob odpowie na pytanie: "Jak osoba żądna wiedzy ma założyć temat aby uzyskać możliwie najbardziej kształcącą pomoc?"
2) sprawić, że [w szczególnosci nowi uzytkownicy] z radością na ustach będą go czytali,a nastepnie postepowali zgodnie z jego zaleceniami

to zrobienie owego poradnika mialoby wg mnie sens. Jednak szczególnie drugi punkt może być trudny do zrealizowania, dlatego trudno mi powiedzieć czy to sie moze w ogole udać.
Patrzac z innej strony to sadze ze jest na forum dosc duza grupa ambitnych ludzi, ktorzy byc moze gdyby wiedzieli jak ladnie zalozyc temat to wlasnie w ten sposob by to zrobili. Jak duza jest to grupa to trudno mi ocenic, wyszloby w praktyce.
To co tu pisze to oczywiscie tylko moje subiektywne zdanie, jesli na oba powyzsze pytania odpowiedziales sobie "tak", to z racji ze zrobienie takiego poradnika byloby pracochlonne to dowiedz się najpierw co sadzi administracja. A czyń to znacznie skuteczniej odpowiednim tematem bądź całkiem bezpośrednio przez PW.
Tyle moich sugestii/rad.

Mimo wszystko gratuluję zapału.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Kwestia Przewodnika zostanie przedyskutowana, jak wróci Luka na forum i Szemek (i ja w sumie też) będzie miał odpowiednio dużą chwilę czasu, ale myślę, że akurat coś takiego nie będzie niezgodne z charakterem forum ani niczym innym, co sobie Admini założyli. Mam jedynie nadzieję uzyskać pomoc w kwestii technicznej, by każdy "mógł" się przekonać, jak wspaniały to będzie poradnik ;p.
Co do tego co pisałeś, to sam wiem, że mój powyższy post brzmiał naiwnie, był bardzo marzycielski. Jednak nie muszę nikomu wspominać nazwisk ludzi, którzy potrafili swe najbardziej nawet śmiałe marzenia ucieleśniać, każdy jakiś przykład zna.
Również muszę się odnieść do jednego faktu, który jest tutaj cały czas mylony - nie mam najmniejszego i ani mi przez chwilę nie przeszło przez myśl, by komukolwiek rozkazywać, jak ma udzielać odpowiedzi (tak, jestem prawicowcem, socjalizmu nienawidzę), tylko, by wpisać sugestię do Regulaminu, jak zadawać pytania, by prawdopodobieństwo otrzymania pomocy wzrosło kilkukrotnie (a przy okazji ktoś się czegoś może nauczy?). Jednak w świetle pomysłu (genialnego w swej prostocie swoją drogą) powstania Przewodnika, nie jest to już konieczne.
Dzięki za ciepłe słowa i aha - w wakacje się bierzemy ostro do Kompendium, niech choć ta część forum wygląda tak, jak sobie ją wymarzyłem :P.
ODPOWIEDZ