Matura 2008
- Dynn
- Użytkownik

Matura 2008
Ja mam wątpliwości odnośnie zadania pierwszego. Nadal nie wiem w jaki sposób stwierdzić , że wielomian f jest stopnia 3, a tylko wtedy da się udowodnić to, co trzeba...
W rozwiązaniu napisali, że da się przedawić jako f=a(x+6)(x+5)(x+3), gdzie a należy do R.
ale przecież możemy tylko stwierdzić, że f=W(x+6)(x+5)(x+3), gdzie W jest jakimś wielomianem stopnia parzystego bez miejsc zerowych i W(0)=1
Ja swoje rozwiązanie zacząłem od słów: "Zakładając, że f jest wielomianem stopnia 3..."
W rozwiązaniu napisali, że da się przedawić jako f=a(x+6)(x+5)(x+3), gdzie a należy do R.
ale przecież możemy tylko stwierdzić, że f=W(x+6)(x+5)(x+3), gdzie W jest jakimś wielomianem stopnia parzystego bez miejsc zerowych i W(0)=1
Ja swoje rozwiązanie zacząłem od słów: "Zakładając, że f jest wielomianem stopnia 3..."
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, o 11:26 przez Dynn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Suvi
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Matura 2008
Dynn, ja również napsiałam na poczatku że stopień tego wielomianu jest>=3. a pozniej zalozylam, ze jest rowny 3.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2008, o 15:36 przez Suvi, łącznie zmieniany 4 razy.
- Lorek
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Matura 2008
jeremi Ja całe liczyłem na cosinusach i nawet wyszło kwadratowe niezupełne Poza tym na próbnych zawsze było napisane "każde inne poprawne rozwiązanie jest równoważne ze zdobyciem max punktów" czy jakoś tak
Dynn ja tez nie wiedziałem jak udowodnić że to jest wielomian 3 st. (bo w sumie tego się nie da udowodnić) ale skoro g jest 3 st. to się tym nie przejąłem (znów nieprecyzyjne polecenie).
Dynn ja tez nie wiedziałem jak udowodnić że to jest wielomian 3 st. (bo w sumie tego się nie da udowodnić) ale skoro g jest 3 st. to się tym nie przejąłem (znów nieprecyzyjne polecenie).
- Dynn
- Użytkownik

Matura 2008
No wiadomo - łatwo wykazać, że f musi być stopnia 3 - w przeciwnym razie nie dałoby się udowodnić tego, co było w poleceniu - a inaczej się nie da. Wg mnie to dość duży błąd w zadaniu.
może być równie dobrze np: f(x) = (x^2+1)(x+6)(x+5)(x+3)
może być równie dobrze np: f(x) = (x^2+1)(x+6)(x+5)(x+3)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, o 11:27 przez Dynn, łącznie zmieniany 1 raz.
- jeremi
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Matura 2008
Lorek, no bo ja nie wiem: mi wyszlo coś takiego, gdzie tu jest błąd, o ile jest?
\(\displaystyle{ 9^2 = 12^2+|AD|^2-2 12 |AD| \frac{4}{5}}\)
EDIT: Suvi, tak ofc 4/5 ;p to było pisane z rozpędu
\(\displaystyle{ 9^2 = 12^2+|AD|^2-2 12 |AD| \frac{4}{5}}\)
EDIT: Suvi, tak ofc 4/5 ;p to było pisane z rozpędu
Ostatnio zmieniony 14 maja 2008, o 15:46 przez jeremi, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Daniel_007
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Matura 2008
Jak myślicie, jeżeli w zadaniu z prawdopodobieństwem, gdzie założyłem sobie, że liczba wszystkich kobiet i mężczyzn jest równa n gdzie n należy do całkowitych dodatnich to polecą pkt? W przykładowym rozwiązaniu jest trochę inne założenie co do n. To samo tyczy się zadania pierwszego. Jeżeli napisałem ten wielomian jako a(x+6)(x+5)(x+3) bez określenia zbioru w jakim zawiera się a to zabiorą pkt?
Co do ostatniego zadanka to nie miałem pomysłu na policzenie więc wrzuciłem ten trójkąt w układ współrzędnych i ładnie potem wychodziło.
Co do ostatniego zadanka to nie miałem pomysłu na policzenie więc wrzuciłem ten trójkąt w układ współrzędnych i ładnie potem wychodziło.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2008, o 15:48 przez Daniel_007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Atraktor
- Użytkownik

- Podziękował: 98 razy
Matura 2008
poweidzcie mi dlaczego tam gdzie było trzeba obliczyć p i q a były dane pierwaistki to nie możan było tego obliczyć ze wzorów vieta?
-
EleM
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Matura 2008
ja to zrobiłem ze wzorów vietea i wszystko mi pieknie wyszło tak jak miało wyjsc. aa w kluczu napisane wyraźnie że jeżeli napisałes innym sposobem a ci dobrze wyszło to masz maxaAtraktor pisze:poweidzcie mi dlaczego tam gdzie było trzeba obliczyć p i q a były dane pierwaistki to nie możan było tego obliczyć ze wzorów vieta?
p.s. z ktorego grodziska jestes ? jak z tego w opolskim to mam tam kuzyna
-
Mariannn
- Użytkownik

Matura 2008
Wg mnie jeżeli chodzi o zadanie 5 (funkcja homograficzna) dla p=0 jest brak rozwiazan poniewaz x jest rożny od 0 co sobie zapewnilismy w dziedzinie, wiec nie rozumiem dlaczego rzekomo ma 1 rozwiazanie;D