Przeczytaj to Sylwek, przynajmniej ja to tak zrozumiałem... (3 post od końca)
Ale załóżmy, że byłoby takie zadanie na OM, że to twierdzenie Fermata o liczbach pierwszych postaci \(\displaystyle{ 4k+1}\) załatwiłoby większą część zadania, to mógłbym się na nie powołać bez dowodu??
[LIX] OM - Finał
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LIX] OM - Finał
Nie moge sie z Tobą zgodzić- pamiętam że w liście który komitety wysyłały do szkół z informacją o kwalifikacji uczniów do II etapu było wyraźnie napisane: "Przypominamy, że (...) nie można korzystać z kalkulatorów (...), oraz książek, zbiorów zadań itp. ani wykorzystywać wiedzy zawartej w tych źródłach"Sylwek pisze:Jeśli wiesz, gdzie można znaleźć dowód danego twierdzenia i rozwiążesz dobrze zadanie dzięki jego użyciu, to wystarczy przytoczyć źródło
twierdzenie na mój gust można wykorzystać bez dowodu gdy jest lub było w programie nauczania liceum, gimnazjum, podstawówki, przedszkola lub żłobka albo ma jakąś swoją nazwę (oby tylko nie wkręcać że to twierdzenie np. Dumla lub dj3500 )
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LIX] OM - Finał
Bo właśnie ta nierówność była jako zadanie do samodzielnego rozwiązania w "wędrówkach", więc nie na miejscu byłoby się powołać na tą książkęfrej pisze:przynajmniej ja to tak zrozumiałem
Większość twierdzeń ma nazwy :] , to wg Ciebie nie można się powołać na kongruencje, bo ich nie ma w zakresie liceum? Po prostu należy samemu znać granicę, tzn. nie ma problemu, jak powołasz się na nierówność między średnią kwadratową a harmoniczną, ale nie wiem czy by Ci uznali gdybyś się powołał bez dowodu np. na "nierówność Hardy'ego-Littlewood'a-Poly (Nierówność Karamaty)".Dumel pisze:twierdzenie na mój gust można wykorzystać bez dowodu gdy jest lub było w programie nauczania liceum, gimnazjum, podstawówki, przedszkola lub żłobka albo ma jakąś swoją nazwę