LXX OM
-
robalbrowal
- Użytkownik

-
patrykzubilewicz1
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Podziękował: 88 razy
Re: LXX OM
No mi sie udało zrobić tylko 5 i 6 przy czym 6 zdecydowanie łatwiejsze.8 wyglądało na kosmos.Ogolnie ciężej niz 1 seria
- Tani Mefedron
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
ja mogę napisać tak w skrócie, bo w każdym z tych zadań musiałem się trochę rozpisać
5.
6.
7.
8.
komentarz:
Jakby ktoś miał jakieś pytania o szczegóły to zapraszam.
5.
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
-
patrykzubilewicz1
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
- Tani Mefedron
- Użytkownik

- Tani Mefedron
- Użytkownik

-
niepozorny
- Użytkownik

Zadanie 8.:
Ostatnio zmieniony 6 lis 2018, o 18:09 przez niepozorny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bourder
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Seria o wiele trudniejsza niż poprzednia. Piątego nie wysłałem, bo nie miałem już siły mordować tych wzorów Viete'a. Szóste dosyć gładko zinterpretowałem tabelą modulo \(\displaystyle{ 2}\). W szóstym rzutowałem punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) na przeciwległe ramiona i opisałem tam okrąg. Ósme to zupełny kosmos.
Zrobił ktoś może geometrię na zespolonych? Męczyłem się chyba kilka dni ustalając \(\displaystyle{ Q=-1}\) i \(\displaystyle{ P=1}\), i próbując udowodnić, że punkt przecięcia przekątnych należy do osi urojonej, i albo jestem zbyt niedoświadczony albo to po prostu nie wychodzi.
Zrobił ktoś może geometrię na zespolonych? Męczyłem się chyba kilka dni ustalając \(\displaystyle{ Q=-1}\) i \(\displaystyle{ P=1}\), i próbując udowodnić, że punkt przecięcia przekątnych należy do osi urojonej, i albo jestem zbyt niedoświadczony albo to po prostu nie wychodzi.
-
robalbrowal
- Użytkownik

- niunix98
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Jak tego dowodziłeś?Tani Mefedron pisze: 7. Dowodzimy, że punkty \(\displaystyle{ A, B, P, Q,}\) leżą na jednym okręgu i tak samo punkty \(\displaystyle{ B, C, P, Q,}\).
- Tani Mefedron
- Użytkownik

Przy pomocy rozwiązania zadania siódmego z pierwszego etapu 68 OM dowiodłem że jeżeli punkty \(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ F}\) są przecięciami odpowiednio symetralnych odcinków \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ AD}\) odpowiednio z prostymi \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ BC}\) to mamy że \(\displaystyle{ BE}\) i \(\displaystyle{ AF}\) są równoległe odpowiednio do \(\displaystyle{ PD}\) i \(\displaystyle{ CQ}\). Co dalej dało że jeżeli \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ N}\) są środkami odcinków \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ AD}\) to czworokąt \(\displaystyle{ ENMF}\) jest wpisany w okrąg z uwagi na równość kątów prostych \(\displaystyle{ \angle ENF}\) i \(\displaystyle{ \angle FME}\) opartych na tych samych bokach, a ponieważ czworokąt \(\displaystyle{ ENMF}\) jest wpisany w okrąg, a proste \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ MN}\) są równoległe to \(\displaystyle{ \angle BAE = 180^\circ - \angle ENM = \angle EFM = 180^\circ - \angle BFE}\) więc również czworokąt \(\displaystyle{ ABFE}\) jest wpisany w okrąg, co z warunkami zadania daje nam \(\displaystyle{ \angle PDQ = \angle BEA = \angle BFA = \angle PCQ}\) więc także czworokąt \(\displaystyle{ DCPQ}\) jest wpisany w okrąg bo mamy równe kąty oparte na tych samych bokach no i analogicznie czworokąt \(\displaystyle{ ABPQ}\) jest wpisany w okrąg.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2018, o 19:10 przez Tani Mefedron, łącznie zmieniany 1 raz.