X edycja Olimpiady "O Diamentowy Indeks AGH"
częsciowo tak-- 19 mar 2017, o 20:09 --ogólnie wydaje mi się, że ten etap był prostszy niż te z poprzednich lat
-
aneta909811
- Użytkownik

- Podziękował: 70 razy
jak oceniasz poziom zadań w stosunku do poprzednich lat?
-
RCCK
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Wytłumaczysz punkt widzenia w 5C, bo mam inaczej? Tak poza tym to inaczej mam jeszcze 7 ale to było zadanie gdzie myliłem się w obliczeniach także na pewno mam źle.
Mam te same odpowiedzi co Wichura123, oprócz 7b co wynika z mojej niedokładności przy wyciąganiu minusa przed nawias Ale ogólnie rzecz biorąc zadania bardzo przyjemne, że tak powiem
-- 19 mar 2017, o 19:49 --
Co do pytania RCCK, ze zbioru cyfr - 10-elementowego, losujemy zbiory 7-elementowe, czyli \(\displaystyle{ {10 \choose 7}}\) (ofc. są to zbiory w których elementy się niepowtarzają) i każdy taki zbiór ustawiamy w ciąg malejący - dla każdego zbioru mamy tylko 1 taką możliwość \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) mamy \(\displaystyle{ {10 \choose 7}= {10 \choose 3}}\) takich ciągów, czyli dokładnie wynik Wichura123
-- 19 mar 2017, o 19:49 --
Co do pytania RCCK, ze zbioru cyfr - 10-elementowego, losujemy zbiory 7-elementowe, czyli \(\displaystyle{ {10 \choose 7}}\) (ofc. są to zbiory w których elementy się niepowtarzają) i każdy taki zbiór ustawiamy w ciąg malejący - dla każdego zbioru mamy tylko 1 taką możliwość \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) mamy \(\displaystyle{ {10 \choose 7}= {10 \choose 3}}\) takich ciągów, czyli dokładnie wynik Wichura123
Ostatnio zmieniony 19 mar 2017, o 19:50 przez pg52, łącznie zmieniany 1 raz.
-
RCCK
- Użytkownik

Hmm to co ja zrobiłem w tym 5C.. Tam miał być ciąg malejący, tak?
Dobra nieważne XD Mam taki sam wynik tylko liczony inaczej stąd wydawał mi się inny.
Dobra nieważne XD Mam taki sam wynik tylko liczony inaczej stąd wydawał mi się inny.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2017, o 20:01 przez RCCK, łącznie zmieniany 2 razy.
ma ktoś treści tych zadań bo potrzebuje sobie przeliczyć na spokojnie 2 zadania,żeby sprawdzić czy mam bład w obliczeniach czy zły sposób rozumowania?
1. Udowodnij, że dla dowolnych dwóch dodatnich liczb rzeczywistych a,b spełniona jest nierówność :
\(\displaystyle{ \sqrt{ab} \ge \frac{2}{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} }}\).
2. Oblicz \(\displaystyle{ log_{8}(cos( \frac{11 \pi }{6})-log_{8}(tg(- \frac{17 \pi }{3})}\).
3. Funkcja \(\displaystyle{ f}\) dana wzorem :
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} \frac{ x^{m} -1}{x-1} dla x \neq 1 \\ a _{m} dla x=1\end{cases}}\)
jest ciągła w punkcie \(\displaystyle{ x=1}\). Wyznacz \(\displaystyle{ a_{2}, a_{6}}\) oraz \(\displaystyle{ a _{m}}\) dla dowolnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ m}\).
4. Zbadaj, czy trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(-2,0) ; B=(1,-1); C=(0,7)}\) jest ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny.
5. Liczba \(\displaystyle{ a}\) jest losowo wybrana spośród wszystkich siedmiocyfrowych liczb naturalnych. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń :
A : przynajmniej jedna z cyfr 0,1 lub 2 występuje w zapisie liczby \(\displaystyle{ a}\);
B : kolejne cyfry liczby \(\displaystyle{ a}\) opisują siedmiowyrazowy ciąg arytmetyczny;
C : kolejne cyfry liczby \(\displaystyle{ a}\) opisują siedmiowyrazowy ciąg malejący;
6. W trapez prostokątny o najkrótszym boku \(\displaystyle{ a}\) wpisany jest okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \frac{2a}{3}}\). Oblicz pole trapezu i stosunek długości jego przekątnych.
7. Dany jest układ równań :
\(\displaystyle{ \begin{cases} (p+2)x + 4y = 2p+4 \\ 3x + 2y = 4\end{cases}}\) .
a) Dla jakich \(\displaystyle{ p}\) układ ma dokładnie jedno rozwiązanie ?
b) Jaką największą wartość, a jaką najmniejszą, osiąga iloczyn \(\displaystyle{ xy}\) dla \(\displaystyle{ p \in \left\langle 0,3\right\rangle}\) ?
\(\displaystyle{ \sqrt{ab} \ge \frac{2}{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} }}\).
2. Oblicz \(\displaystyle{ log_{8}(cos( \frac{11 \pi }{6})-log_{8}(tg(- \frac{17 \pi }{3})}\).
3. Funkcja \(\displaystyle{ f}\) dana wzorem :
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} \frac{ x^{m} -1}{x-1} dla x \neq 1 \\ a _{m} dla x=1\end{cases}}\)
jest ciągła w punkcie \(\displaystyle{ x=1}\). Wyznacz \(\displaystyle{ a_{2}, a_{6}}\) oraz \(\displaystyle{ a _{m}}\) dla dowolnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ m}\).
4. Zbadaj, czy trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(-2,0) ; B=(1,-1); C=(0,7)}\) jest ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny.
5. Liczba \(\displaystyle{ a}\) jest losowo wybrana spośród wszystkich siedmiocyfrowych liczb naturalnych. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń :
A : przynajmniej jedna z cyfr 0,1 lub 2 występuje w zapisie liczby \(\displaystyle{ a}\);
B : kolejne cyfry liczby \(\displaystyle{ a}\) opisują siedmiowyrazowy ciąg arytmetyczny;
C : kolejne cyfry liczby \(\displaystyle{ a}\) opisują siedmiowyrazowy ciąg malejący;
6. W trapez prostokątny o najkrótszym boku \(\displaystyle{ a}\) wpisany jest okrąg o promieniu \(\displaystyle{ \frac{2a}{3}}\). Oblicz pole trapezu i stosunek długości jego przekątnych.
7. Dany jest układ równań :
\(\displaystyle{ \begin{cases} (p+2)x + 4y = 2p+4 \\ 3x + 2y = 4\end{cases}}\) .
a) Dla jakich \(\displaystyle{ p}\) układ ma dokładnie jedno rozwiązanie ?
b) Jaką największą wartość, a jaką najmniejszą, osiąga iloczyn \(\displaystyle{ xy}\) dla \(\displaystyle{ p \in \left\langle 0,3\right\rangle}\) ?
-
RCCK
- Użytkownik

Zrobiłem tak durny błąd w ostatnim, że aż brak mi słów. Na samym początku przy liczeniu wyznaczników liczyłem tak jakby przy \(\displaystyle{ y}\) na dole było \(\displaystyle{ 1}\) a nie \(\displaystyle{ 2}\)... I całe zadanie poleciało :/
Ktoś wie jak oceniają zadania z podpunktami? Równo rozłożone czy jakoś inaczej?
Bo wszystko super tylko policzyłem w 5C, że liczb od 0 do 9 jest 9 i mam 9 po 7 .... -> Nie pytajcie XD
Bo wszystko super tylko policzyłem w 5C, że liczb od 0 do 9 jest 9 i mam 9 po 7 .... -> Nie pytajcie XD
pewnie mniej wiecej proporcjonalnie do trudności/długości rozwiązania kazdego podpunktu
To w takim wypadku miałbym może szansę na laur II stopnia :x Bo chyba C był najprostszy (?)matik24 pisze:pewnie mniej wiecej proporcjonalnie do trudności/długości rozwiązania kazdego podpunktu
a gdzie wybieracie się na studia i jakie kierunki agh czy cos innego?
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
A w ogóle dało się nie mieć laureata z tego testu? Jak dla mnie ten finał to żart xD