LXVII (67) OM - I etap
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
LXVII (67) OM - I etap
Bardzo często jest tak, że ktoś ma niewzorcówkowe rozwiązanie i oczywiście, jeżeli jest poprawne, dostaje za nie maksymalną liczbę punków.
Jeśli chodzi o punktację, to zależy ona od okręgu, w części jest taka jak na II i III etapie, ale np. w krakowskim jest skala ciągła 0-10.
Jeśli chodzi o punktację, to zależy ona od okręgu, w części jest taka jak na II i III etapie, ale np. w krakowskim jest skala ciągła 0-10.
-
Wiesiek7
- Użytkownik

- Podziękował: 49 razy
LXVII (67) OM - I etap
Witajcie mam pytanie: Czy w 6 wystarczy podać te wielomiany, czy trzeba też udowodnić, że nie istnieją inne oprócz tych wielomianów?
-
Pinionrzek
- Użytkownik

-
wielkireturner
- Użytkownik

- Podziękował: 151 razy
LXVII (67) OM - I etap
Na logikę jak nie udowodnisz, że nie ma innych, to nie masz gwarancji, że takich innych, które pasowałyby do zadania, nie ma.Wiesiek7 pisze:Witajcie mam pytanie: Czy w 6 wystarczy podać te wielomiany, czy trzeba też udowodnić, że nie istnieją inne oprócz tych wielomianów?
-
Pinionrzek
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
Dobra, już po terminie wysłania, więc się wypowiem. Ta seria, podobnie jak poprzednia prezentowała mizerny poziom zadań. 5. to zadanie, które naprawdę nadawałoby się na OMG. 7.,8. są także prościutkie i poziomem wyraźnie odstają od zwykłych zadań OMowych. Myślę, że również te zadania spokojnie mogłyby się pojawić na olimpiadzie gimnazjalnej. 6. jest najtrudniejszym zadaniem z tej serii, chociaż i tak bez szału, bo nie sprowadza się do niczego więcej niż spałowanie współczynników. Podsumowując, zadania mi się nie podobały i były zbyt proste.
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
LXVII (67) OM - I etap
Trochę się zgadzam z Pinionrzkiem, w zeszłym roku na 12 zadań zrobiłem bodajże 5 albo 6, a w tym roku już mam 8/8. Ale w sumie to mnie nie dziwi i w tym działaniu jest metoda - roczniki 97-98 (czyli te, które głównie biorą udział w olimpiadzie) to roczniki dużego niżu demograficznego, więc skoro i tak mało osób bierze udział w olimpiadzie, to żeby uniknąć sytuacji, w której w większości okręgów aby dostać się do II etapu wystarczy wysłać cokolwiek, woleli dać prostsze zadania. Podobnie było z jedną z OMG, w której zadanka na I i II etapie były śmiesznie proste i dużo osób się podostawało.
LXVII (67) OM - I etap
Wyszło mi tak samo w 6.! Chociaż sama nie wiem jak. Było to, jak dla mnie osobiście dziwne i dosyć niełatwe zadanie, bo wcześniej się nie spotkałam z takim typem zadania, więc zrobiłam je tak dosyć "na chłopski rozum" i metodę "szukaj aż znajdziesz" Z góry wiedziałam, że nic mi nie wyjdzie, ale jak widzę rozwiązanie 6. tutaj, to wraca mi może nawet jakaś nadzieja.
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
LXVII (67) OM - I etap
Mój Boże, czy piąte jest aż tak prostackie, czy jak zwykle czegoś nie widzę? Chyba bardziej nadawałoby się na pierwszy etap AGH.
Zadanie ósme pojawiło się na forum w 2012 roku:
5.:
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ- Chewbacca97
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
LXVII (67) OM - I etap
Premislav, najlepszy komentarz na świecie!
Jak tak patrzę na rozwiązanie 6. matmatmma, to faktycznie nie wydaje się być ono trudne - aczkolwiek nie wpadłem na to... A jakieś propozycje odnośnie 8. ktoś ma? Bo moje rozwiązanie było co najmniej brzydkie.
Jak tak patrzę na rozwiązanie 6. matmatmma, to faktycznie nie wydaje się być ono trudne - aczkolwiek nie wpadłem na to... A jakieś propozycje odnośnie 8. ktoś ma? Bo moje rozwiązanie było co najmniej brzydkie.
-
ElEski
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
5. prościej:
8. hint:
Co do zadań z tej serii, to udało mi się zrobić 6 i 7
Ukryta treść:
Ukryta treść: