Matura z matematyki 2015 - poziom podstawowy, wersja nowa

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 147 razy

Post autor: NogaWeza »

Z tego co wiem liczenie na piechotę jest akceptowane. Było kiedyś parę lat temu na maturze zadanie ze skarbcem i monetami i dużo osób nie łapało o co chodzi, więc liczyli na piechotę i z tego co mój nauczyciel mówił, to dostawali pełną liczbę punktów. Tam chyba tych wyrazów było koło 13 z tego co pamiętam.
Zahion
Moderator
Moderator
Podziękował: 139 razy

Post autor: Zahion »

Nie podobają mi się też te ograniczenia "kartkowe".
Jeśli ktoś ma długi sposób, pomyli się, chce od nowa ładnie notować, to nie ma takiej możliwości...
theo14
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: theo14 »

czyli mogę mieć nadzieję że coś z tego zadania zarobię teoretycznie w dowodach tylko nie można się posługiwać taką metodą "prób i błędów" a przy ciągach liczenie na piechotę raczej nie jest zabronione
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Marxin pisze:Z zadaniami rozwiązanymi ,,w brudnopisie" są niemałe kontrowersje. Rozmawiałem o tym z nauczycielką, która sprawdza w OKE matury i zetknęła się z takimi sytuacjami. Jest sporządzany specjalny protokół... takie tam biurokratyczne wątki i bywa... że sprawdzą.
Eee tam. U nas normalnie się sprawdza, jak przy zadaniu jest zrobiony odnośnik.

JK
Lafoniz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Lafoniz »

Nie chciałem przeglądać tego tematu, matura wydawała się niebezpiecznie łatwa, więc pewnie coś musiałem przez nieuwagę zrobić źle, przejrzałem wasze posty i niestety jednego błędu się u siebie dopatrzyłem, zaznaczyłem zły przedział (wziąłem obustronnie otwarty) - szkoda, też chciałem 100%. Chociaż wątpię, żebym to zauważył, nawet gdybym sprawdzał po kolei każde zadanie, a mogłem to zrobić, gdyż po ukończeniu miałem jeszcze ponad godzinę czasu, jak szybko wam udało się skończyć?
Marxin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Marxin »

A o jakim OKE Pan mówi?

Moje prace będą sprawdzane w OKE Łódź.

Może to być przydatna informacja. Na poziomie rozszerzonym bardzo często bywało, że strona A4 to było dla mnie za mało... i kto wie, czy jakiś taki ,,odnośnik" się w piątek w mojej pracy nie pojawi

Lafoniz

Zrobiłem wszystkie zadania w 90min, a sprawdzałem je 60min
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 147 razy

Post autor: NogaWeza »

Godzina i trzydzieści minut, coś koło tego. Potem sprawdzenie zamkniętych upewnienie się czy dobrze przeniosłem na kartę odpowiedzi i około 10:50 byłem już poza salą. A co do sprawdzania wszystkiego po kolei to fakt, ciężko jest zauważyć swój błąd. Czasem włącza się takie tunelowe widzenie i patrzy się na dane zadanie z perspektywy własnego rozwiązania, które niekoniecznie jest poprawne i błąd ciężko wychwycić.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Marxin pisze:A o jakim OKE Pan mówi?
Jak widzisz, jestem z Wrocławia.

JK
Lafoniz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Lafoniz »

Jan Kraszewski pisze:
Marxin pisze:A o jakim OKE Pan mówi?
Jak widzisz, jestem z Wrocławia.

JK
Będzie miał Pan przyjemność sprawdzać nasze matury w tym roku?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Wyjątkowo sprawdzam tylko rozszerzenie.

JK
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 270 razy

Post autor: pawlo392 »

Ja jestem w technikum więc matura za rok, ale już widzę, że zdałbym wysoko. Matura z tych łatwiejszych, dla tych którzy troszkę poćwiczyli podstawy. Z drugiej strony czuję, że za rok mogą dołożyć coś trudniejszego. Teraz czekam na piątek. Bardzo jestem ciekaw jakie zadania wam przypadnie rozwiązywać. Powodzenia wam życzę!
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: jutrvy »

Moim zdaniem matura bardziej od tego, jak ktoś umie matematykę (czy ją czuje ), sprawdza umiejętność rozwiązywania testów, widziałem gdzieś bardzo pouczający obrazek, na którym były zadania maturalne o podobnej treści, pierwsze sprzed czterdziestu lat, następne sprzed trzydziestu i tak co dziesięć aż do (chyba) 2010. Ostatnie zadanie (to najpóźniejsze) brzmiało: pokoloruj rolnika (czy kogośtam innego - nie pamiętam już). Moim zdaniem, jeśli coś nazywa się matura, to powinno się składać z pięciu solidnych zadań przekrojowych (które faktycznie sprawdzają jaką kto ma rozkminę, a nie, kto ma wyćwiczone, żeby mu się w rachunkach minus gdzieś nie wtrynił) i powinno być po jednej godzince na zadanie. I najboleśniejsze: zdawalność od 30%?! Litości!!!
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Ciekawe jest porównanie poziomu matury podstawowej z matmy z roku, powiedzmy, 2006, z poziomem obecnej. Niby d. zadania nie urywały (tj. długiego rękawa), ale przynajmniej nie było zadań testowych, które obrażają inteligencję zdających. Poziom matury podstawowej obniżono po to, by większość ludzi mogła ją zdać bez wysiłku. Czyli tak naprawdę obowiązek pisania matury z matmy obniżył poziom podstawowej matury z matmy, a nie wymusił poważnego traktowania matmy (inna sprawa, że po kiego grzyba wymuszać takowe traktowanie? Byłbym bardzo nieszczęśliwy, gdyby ktoś próbował wymusić na mnie zaangażowanie w naukę chemii czy biologii). To dowodzi, że obowiązkowa matura z matematyki jest bez sensu - z powodów politycznych nie będzie nigdy odpowiednio trudna (no bo przecież jak to, nasz syncio taki zdolny, inteligent pełną gębą i matury nie zdał?? Na Belweder!!!), a w związku z tym jeśli ktoś nie będzie chciał się uczyć, to nie będzie się uczyć, a zgarnie nic nie znaczący papier.
Inna sprawa, że poziom egzaminów jest chyba kwestią wtórną, w moim odczuciu u podstaw złego leży poziom edukacji matematycznej i edukacji w ogóle. I durny pogląd, że należy równać w dół.
To było "pokoloruj drwala"!!!1
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: pyzol »

Osoba kończąca technikum w latach 80 miała porównywalne umiejętności do osoby, która w tych latach kończy licencjat.
Tak jakoś wygląda te równanie w dół.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Dziś słyszałem w radio, że nasz system, w którym matura jest egzaminem wstępnym na studia, jest wzorowany na francuskim. Tyle, że tam tylko 60% kończących szkołę średnią podchodzi do matury, a z nich zdaje 60%. Czyli, jak nietrudno policzyć, mniej więcej dwa razy mniej niż u nas.

JK
ODPOWIEDZ