Matura Jak było? Było trudne?
-
soku11
- Użytkownik

- Podziękował: 119 razy
Hehe no mi tez calkiem niezle poszlo Tylko na koncu zauwazylem blad - wyciagnalem przed nawias -3 i w jednym czynniku nie zmienilem znaku :/ Wyszla mi inna pochodna i wogole. Ale wynik taki sam jak i wam Co do logarytmu to dziedzina bylo jak dobrze pamietam:\(\displaystyle{ x\in(1;5)}\) i wynik: \(\displaystyle{ x\in(1;2)\cup(4;5)}\). Co do zadania z trojkatem na paraboli to ja zrobilem porownujac pola i wyszlo rzeczywiscie \(\displaystyle{ P=(3\pm \sqrt{3},6)}\)
POZDRO
POZDRO
...no to ja w sumie zrobiłem w miarę wszystko dobrze oprócz wielomianów bo mi brakło miejsca i czasu ale może 1 pkt. zaliczą, i nie jestem pewien tego zadanka z rachunkiem prawdopodobieństwa... czy powinni mi uznać jeśli doprowadziłem to do takiej postaci że P(AuB)
-
p4welo
- Użytkownik

Czy czasem ten przedział \(\displaystyle{ (1;2)}\) nie wchodził do dziedziny? Bo u mnie w podsumowaniu tylko \(\displaystyle{ (4;5)}\) spełniało warunki...Rafal88K pisze:Logarytm powinien wyjść: \(\displaystyle{ x (1, 2) \cup (4, 5)}\)
-
soku11
- Użytkownik

- Podziękował: 119 razy
Dziedzina byla wyznaczana jak sie nie myle z tekiego czegos:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-1>0\\5-x>0\\3(x+1)>0\end{cases}\\
\begin{cases} x1\\x-1\end{cases}\\
x\in(1;5)}\)
Chyba tak POZDRO
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-1>0\\5-x>0\\3(x+1)>0\end{cases}\\
\begin{cases} x1\\x-1\end{cases}\\
x\in(1;5)}\)
Chyba tak POZDRO
-
vmastermac
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
mi z kapsula wyszlo 18 pi, kurde z tego co widze wam inaczej, a wydaje sie ze moje obliczenia byly dobre no i wynik taki ladny
, z prawdopobienstwem nie wiem czy to bylo takie latwe ze wystarczylo wstawic do wzorow i wychodzilo ze 0,85 >=0,8.. no moze mialem zaciemnienie mozgu.. czy cos. A w trojkacie, liczylem ze prosta przechodzac przez pkt c ( 3, 9) musi miec wspolczynnnik taki jak kat nachylenia prostej.. i pozniej pkt stycznosci 2 prostych z parabola,, i glupi wynik :/ kurde.. zegnaj AGH !!!!
- max
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
porażka..
zadanie 5. - robiłem podobnie jak PFloyd, ale zjadłem 4 po podniesieniu lewej strony do potęgi,
zadanie 7. - rozwaliłem sobie ładnie tę sumę na ułamki proste coby nie różniczkować rzeczy niepotrzebnych i przy okazji mi się znak zmienił...
zadanie 11 a) robiłem sobie z tego drugiego wzorku na sumę n początkowych wyrazów, wszystko ładnie poprzekształcałem, tylko ostatecznie zamiast \(\displaystyle{ B_{n} = S_{2n + 1}\cdot \frac{n}{2n + 1}}\) napisałem \(\displaystyle{ B_{n} = S_{n}\cdot \frac{n}{2n + 1}}\)
a mało brakowało i bym jeszcze zostawił błędy rachunkowe w 2., 3. i 7....
dobrze, że idę na matmę, ale jakbym się wybierał na informatykę, jak planowałem jeszcze pół roku temu, tobym się popłakał chyba... jak będę miał 80% to zacznę wierzyć w cuda... a jeśli nie, to raczej mogę się pożegnać ze studiami na UJ... grrr...
zadanie 5. - robiłem podobnie jak PFloyd, ale zjadłem 4 po podniesieniu lewej strony do potęgi,
zadanie 7. - rozwaliłem sobie ładnie tę sumę na ułamki proste coby nie różniczkować rzeczy niepotrzebnych i przy okazji mi się znak zmienił...
zadanie 11 a) robiłem sobie z tego drugiego wzorku na sumę n początkowych wyrazów, wszystko ładnie poprzekształcałem, tylko ostatecznie zamiast \(\displaystyle{ B_{n} = S_{2n + 1}\cdot \frac{n}{2n + 1}}\) napisałem \(\displaystyle{ B_{n} = S_{n}\cdot \frac{n}{2n + 1}}\)
a mało brakowało i bym jeszcze zostawił błędy rachunkowe w 2., 3. i 7....
dobrze, że idę na matmę, ale jakbym się wybierał na informatykę, jak planowałem jeszcze pół roku temu, tobym się popłakał chyba... jak będę miał 80% to zacznę wierzyć w cuda... a jeśli nie, to raczej mogę się pożegnać ze studiami na UJ... grrr...
Ostatnio zmieniony 14 maja 2007, o 14:55 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
- baksio
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
panowie i panie ile wam tych wielomianów wyszło ? bo u mnie wszystkim 2 a mi tylko jeden ;/
zadanie z analityczną się nameczyłem troche namazałem ale wyszło mam nadzieje że uznają. a liczyłem że prosta AC nachylona do osi OX pod kątem 60 stopni
zadanie z analityczną się nameczyłem troche namazałem ale wyszło mam nadzieje że uznają. a liczyłem że prosta AC nachylona do osi OX pod kątem 60 stopni
-
sztuczne zęby
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Ja w analitycznej uznałem, że punkty muszą leżeć, jeden na prostej o współczynniku kierunkowym\(\displaystyle{ \sqrt3}\), a drugi \(\displaystyle{ -\sqrt3}\).
A do tego z układem równań to \(\displaystyle{ 1 + \sqrt2}\) nie było przypadkiem miejscem zerowym pochodnej? Bo mi tak wyszło, ale najmniejsze w przedziale było oczywiście to 26/15.
A do tego z układem równań to \(\displaystyle{ 1 + \sqrt2}\) nie było przypadkiem miejscem zerowym pochodnej? Bo mi tak wyszło, ale najmniejsze w przedziale było oczywiście to 26/15.
- max
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Rafał Nie mam pojęcia, kierowałem się bardziej na zachód (UJ/UWr) - tam trzeba było mieć powyżej 92%, żeby być spokojnym... (słyszałem plotki jakoby u nas na UMCSie był w zeszłym roku niedobór kandydatów... ale raczej w to nie wierzę...)
Baksiu jest chyba jeden taki rozkład, jak chcesz to sobie powyznaczaj pierwiastki i sprawdź ile trójmianów o współczynnikach całkowitych można uzyskać z postaci iloczynowej... w każdym razie wymagane było podanie jednego takiego rozkładu...
Baksiu jest chyba jeden taki rozkład, jak chcesz to sobie powyznaczaj pierwiastki i sprawdź ile trójmianów o współczynnikach całkowitych można uzyskać z postaci iloczynowej... w każdym razie wymagane było podanie jednego takiego rozkładu...
-
sztuczne zęby
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
- baksio
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
max, no właśnie się zastanawiałem bo wyszłem i co się nie pytam to mówią 2 wielomiany i sam w to uwierzyłem że 2 naprawde powinny wyjść.
A jak myślicie w analitycznej jak namazane ale dobrze wyszło to powinni pare punktów przyznać ?
A jak myślicie w analitycznej jak namazane ale dobrze wyszło to powinni pare punktów przyznać ?
-
Arnvald
- Użytkownik

Matura ogólnie nie była trudna, spodziewałem się, że będize gorzej.
Popełniłem błąd w zadaniu z logarytmami (a niby najprostsze...) bo napisałem tlyko przedział (4;5) zapomniałem o (1,2). Ile za to punktów zabiorą? Zadanie było za 5, więc kto wie jak to będzie z tym kluczem :/
No i jeszcze z geometrii analitycznej nie poszło mi dobrze, ale to pomyłka przy liczeniu, przez co punkty A i B mam źle wyliczone. Metoda dobra, ale wynik już nie taki.
Jednak podsumowując jestem zadowolony (tzn. to się jeszcze okaże jak przyjdą wyniki ), napisałem wszystko w 2 godziny, więc czasu spokojnie mi starczyło. Bałem się, że nie będę potrafił zrobić jakiegoś zadania, z próbnej matury miałem ledwie 50%, a teraz może być całkiem przyzwoity wynik
Popełniłem błąd w zadaniu z logarytmami (a niby najprostsze...) bo napisałem tlyko przedział (4;5) zapomniałem o (1,2). Ile za to punktów zabiorą? Zadanie było za 5, więc kto wie jak to będzie z tym kluczem :/
No i jeszcze z geometrii analitycznej nie poszło mi dobrze, ale to pomyłka przy liczeniu, przez co punkty A i B mam źle wyliczone. Metoda dobra, ale wynik już nie taki.
Jednak podsumowując jestem zadowolony (tzn. to się jeszcze okaże jak przyjdą wyniki ), napisałem wszystko w 2 godziny, więc czasu spokojnie mi starczyło. Bałem się, że nie będę potrafił zrobić jakiegoś zadania, z próbnej matury miałem ledwie 50%, a teraz może być całkiem przyzwoity wynik