Studia matematyki na UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Studia matematyki na UJ

Post autor: laser15 »

A ile jest zaliczeń na AGH i UJ?

Słyszałem że na UJ jest tylko 1 poprawka, a na politechnikach można poprawiać po 4 razy i więcej. Czy tak jest też na UJ?

Spotkałem się również z opinią, że pierwszy rok jest najgorszy później z górki. Czy to prawda?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Studia matematyki na UJ

Post autor: Piotr Jucha »

Pierwszy rok jest najgorszy (najtrudniejszy), w tym sensie, że
  • następuje zderzenie z inną matematyką, sposobem uczenia, wymaganiami niż w szkole
  • najwięcej osób wtedy rezygnuje lub nie zdaje egzaminów (co po części jest konsekwencją powyższego).
Na UJ student ma prawo do jednego egzaminu poprawkowego - tak mówi regulamin.
W praktyce zdarzają się różne sytuacje i bardzo wiele zależy od egzaminatora (no i od studenta, rzecz jasna). Wielu wykładowców idzie studentom na rękę, gdy np. ktoś poprosi o przesunięcie terminu egzaminu.

Te "4 razy i więcej" to są raczej jakieś mniej formalne terminy egzaminów i nigdzie nie ma gwarancji, że student ma do nich prawo (najlepiej poczytać regulamin studiów i zasady zaliczania danego przedmiotu).
mako
Użytkownik
Użytkownik

Studia matematyki na UJ

Post autor: mako »

Witam, z góry przepraszam za odkopanie starego tematu, a także za to, że możliwe jest, iż nie umieściłem swojego pytania w najlepszym do tego temacie spośród już istniejących na forum.

Po dokonaniu wpisu na studia (matematyka, UJ) muszę wybrać czy chcę realizować swe przedmioty w wersji zaawansowanej czy podstawowej. W przyszłości chciałbym podjąć studia 3 stopnia, jednakże do tego daleka droga. Zdaję sobie sprawę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby wybranie specjalności teoretycznej, a co za tym idzie - poziomu zaawansowanego. Jednak jestem osobą bez znajomości matematyki "wyższej", która jedynie sumiennie realizowała program nauczania LO. Czy żeby utrzymać się na zajęciach w grupie o wyższych wymaganiach, muszę koniecznie nauczyć się podstaw analizy i trudniejszej algebry i tego wszystkie z czym wiążą się moje przedmioty jeszcze przed rozpoczęciem zajęć? Czy profesorowie będą wymagać na start czegoś, czego nie ma w programie szkoły średniej?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Studia matematyki na UJ

Post autor: yorgin »

Sytuacja wygląda mniej więcej tak:

Możesz wystartować z poziomu zaawansowanego, a jeśli stwierdzisz, że jest to dla Ciebie zbyt dużo, możesz przepisać się na poziom podstawowy. Na poziomie zaawansowanym wymagane jest zdecydowanie więcej samodzielnej pracy, ludzie kreatywni radzą sobie na początku zdecydowanie lepiej.

Możesz na drugim stopniu wystartować z matematyką teoretyczną, nic nie będzie stało Ci na przeszkodzie. Braki? Przejrzyj notatki kolegów/koleżanek. Poszukaj w sieci dobrych i obszernych wykładów (np jeden z pracowników ma na swojej stronie potężny wykład z analizy).

W zasadzie nic straconego, liczy się determinacja przede wszystkim. Ja np nie byłem na specjalności teoretycznej, ale wiele razy dobierałem przedmioty typowe dla tej sekcji.
mako
Użytkownik
Użytkownik

Studia matematyki na UJ

Dziękuję za rady. Niemniej, jeśli chcę drugi stopień ze specjalnością teoretyczną to czy nie jest to konieczne by należeć do takiej grupy przez cały okres studiów? Jest to jedynie (silna) sugestia dla studentów?

Pozostałe specjalności zaczynają wdrażać osobne przedmioty od drugiego roku, prawda?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik

Studia matematyki na UJ

mako pisze:Dziękuję za rady. Niemniej, jeśli chcę drugi stopień ze specjalnością teoretyczną to czy nie jest to konieczne by należeć do takiej grupy przez cały okres studiów? Jest to jedynie (silna) sugestia dla studentów?
Z tego, co jest mi wiadome, takiej konieczności nie ma. Nic nie stoi na przeszkodzie, by na pierwszym stopniu robić na przykład ogólną, a potem przejść na teoretyczną na stopniu magisterskim.
mako pisze: Pozostałe specjalności zaczynają wdrażać osobne przedmioty od drugiego roku, prawda?
Wydaje mi się, że od pierwszego roku już są różnice przedmiotowe. Internet mi lekko szwankuje więc nie sprawdzę dokładnie, programy na pierwszy rok możesz przejrzeć .
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Studia matematyki na UJ

Post autor: VillagerMTV »

A jaka jest różnica między zaawansowanymi a podstawowymi? O wiele więcej materiału czy trudniej?
Czy wybranie analizy i matematyki dyskretnej na zaawansowanym poziomie ma sens jeśli nie chce iść się na mat. teoretyczną?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik

Studia matematyki na UJ

Odpowiadając w odwrotnej kolejności:
VillagerMTV pisze: Czy wybranie analizy i matematyki dyskretnej na zaawansowanym poziomie ma sens jeśli nie chce iść się na mat. teoretyczną?
Tak. Ta decyzja jest niezależna od wyboru matematyki teoretycznej. Poza tym zawsze można złożyć wniosek o zmianę poziomu na niższy/wyższy (choć jak zauważyłem z reguły jest zmiana na niższy).
VillagerMTV pisze:A jaka jest różnica między zaawansowanymi a podstawowymi? O wiele więcej materiału czy trudniej?
Materiał zaawansowany jest nastawiony głównie na sekcję teoretyczną oraz osoby chcące zgłębić wybrany kawałek matematyki. Różnica jest taka, że na poziomie zaawansowanym zwykle wykłady zawierają więcej materiału (ale też więcej jest ćwiczeń czy innych problemów do samodzielnego rozwiązania). Niektóre kursy rozszerzone mają swoje przedłużenia na kolejne lata, gdzie poziom podstawowy nie sięga. Jeśli chodzi o same ćwiczenia, to trochę ciężko mi to oceniać, ale wydaje mi się, że przede wszystkim jest mniej dłubania z zadaniami bazującymi na czystej definicji, więcej tych, które czasem wymagają chwilę przemyślenia.

Proponuję Ci przejrzeć jeszcze wszelkie informacje na stronie IMUJ. Być może znajdziesz coś więcej na temat poziomów przedmiotów.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Studia matematyki na UJ

Post autor: VillagerMTV »

Wydaje mi się, że te dwa działy matematyki zaciekawią mnie bardziej i może warto je umieć lepiej, tak dla zaspokojenia swojego głodu wiedzy. Tylko nie wiem czy jestem w stanie pochłonąć taką wiedzę, bo w szkole miałem tylko podstawy podstaw z analizy matematycznej i nie chciał bym przez nieprzemyślaną decyzję mieć duże problemy z przebrnięciem przez studia. Ale skoro da się później przenosić to chyba się skuszę.

Ale na pewno jeszcze poczytam na stronie UJ.
mako
Użytkownik
Użytkownik

Studia matematyki na UJ

Wyraźnie zaintrygowała mnie jeszcze jedna kwestia. Realizując taki kierunek jak matematyka mam wrażenie, że warto zdobyć "uprawnienia" nauczyciela. W systemie USOS mam możliwość rejestracji na przedmioty związane z pedagogiką. Dlatego chciałbym zapytać jakie kroki należy wykonać by po 5-ciu latach być w stanie wykonywać wspomniany zawód?

Czy takie dodatkowe uprawnienia wymagają wyboru tych przedmiotów? Realizowanie ich od pierwszego semestru wydaje mi się nieco uciążliwe. Czy jest ich na tyle niewiele, że można je wybrać w późniejszych latach? Zawsze byłem przekonany, że kurs pedagogiczny to około 270 godzin + praktyki (kilkutygodniowe, czyż nie?).
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik

Studia matematyki na UJ

Kilka lat wstecz (około 4-5) uprawnienia nauczycielskie zdobywało się realizując nie tylko specjalność nauczycielską, ale również rozszerzenie pedagogiczne. Godzin było jakieś 200 do zrealizowania, praktyk różnego rodzaju około 100h (kilka tygodni różnego rodzaju zajęć).

Jeśli chcesz zdobyć uprawnienia na UJ, musisz zrealizować niezbędne przedmioty.

Oficjalnie obecnie specjalność nauczycielska jest realizowana na drugim stopniu. Nie wiem niestety (z racji zmiany systemu), jak to się odbywa obecnie. Zapewne należałoby się dowiedzieć tego albo w sekretariacie, albo u kierowników studiów nauczycielskich.

Samo realizowanie dodatkowej specjalności równolegle z wybraną rzeczywiście jest uciążliwe - jednak powinno być wykonalne spokojnie w ciągu dwóch lat.

Dla jasności - rozszerzenie pedagogicznie to nie specjalistyczny kurs nauczycielski, jednak wystarczający do zyskania uprawnień nauczania.

Więcej szczegółów nie jestem w stanie przekazać - proponuję skontaktować się z odpowiednimi osobami na uczelni.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 142 razy

Studia matematyki na UJ

Post autor: ares41 »

Czy dostępne są gdzieś harmonogramy zajęć z matematyki na semestr zimowy 2013/2014 ? W systemie USOS są tylko zeszłoroczne dane. Do końca rejestracji na przedmioty zostało 13 dni, a robiąc jednocześnie matematykę i fizykę te terminy są dosyć ważne, żeby rozsądnie to zaplanować ( chociażby ze względu na odległość między wydziałami ).
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik

Studia matematyki na UJ

Z tego, co wiem, nie ma jeszcze pełnej i sztywnej obsady zajęć na semestr zimowy 13/14. Trudno w tym momencie mówić o jakimś harmonogramie. Ten pojawi się zapewne tradycyjnie tydzień-dwa przed 1 X.
ares41 pisze:( chociażby ze względu na odległość między wydziałami )
Jeszcze rok...
funktor3
Użytkownik
Użytkownik

Re: Studia matematyki na UJ

Post autor: funktor3 »

Odświeżam temat, który poruszany jest bardzo często na innych forach. Ludzie piszą tam straszne bzdury... więc jako były student matematyki UJ postanowiłem napisać jak jest naprawdę. Pierwsza sprawa: porównywanie UJ - AGH - UP. Każda z tych uczelni jest inna i w pewnych kwestiach nieporównywalna, więc nie zawsze jest sens mówić, która z nich jest lepsza. Matematyka na UJ jest na najwyższym poziomie teoretycznym, najpełniejsza pod względem formalnym - najlepsze standardy światowe. Odnosi się to zarówno do specjalności teoretycznej jak i pozostałych, np. matematyki finansowej. Specjalność teoretyczna jest bardzo ciekawa i jednocześnie trudna, dla ludzi z pasją, ale przede wszystkim dla tych, którzy mają możliwość poświęcenia ogromnych ilości czasu na naukę. Jeśli więc ktoś interesuje się na poważnie matematyką, chce iść na studia doktoranckie to jest coś dla niego, musi jednak wziąć pod uwagę fakt, że nie może mieć w planach dorabiania po zajęciach, spędzania dużych ilości czasu ze znajomymi itp. Liczy się systematyczność, ciężka praca i poświęcenie. Na końcu pozostaje ogromna satysfakcja albo rozczarowanie Pozostałe specjalności są nastawione na praktyczne zastosowanie przy jednoczesnym zachowaniu wszelkich wymogów formalnych. Są o tyle łatwiejsze od specjalności teoretycznej, że na ćwiczeniach rozwiązuje się mniej zaawansowane zadania, podobnie jest na kolokwiach i egzaminach. Na AGH i UP jest już mniej formalnie, więcej "liczenia" mniej teorii, czy to jednak oznacza, że jest lepiej? Być może na krótki dystans tak to widać, bo łatwo zalicza się kolokwia i mniej dowodów na egzamin. Jeśli jednak ktoś chce rzeczywiście pracować np. w finansach, to z czasem będzie musiał nauczyć się myśleć również na głębszym poziomie teoretycznym, albowiem w pracy spotka się z nieszablonowymi problemami i niestandardowym myśleniem. AGH jako studia typowo techniczne, czy UP jako pedagogiczne oczywiście spełniają swoją rolę w swoim zakresie, UJ jest jednak bardziej uniwersalny. Wszystko więc zależy od tego co kto chce po studiach robić i na jakim poziomie oraz ile jest w stanie poświęcić czasu na naukę. Jak ktoś chce zostać aktuariuszem czy doradcą inwestycyjnym to szczerze polecam UJ. Matematyka na UJ uczy przede wszystkim myślenia i to się później bardzo przydaje... właśnie w praktyce!

Niektórzy piszą na forach, że matematyka na UJ była na tyle "fe", że musieli się przenieść na inne uczelnie bo nie mogli już wytrzymać, że poziom był za niski (o dziwo!) i takie tam... Bzdury! Nie słuchajcie ich. Poziom na UJ zawsze był, jest i będzie wysoki Tego nic nie zmieni bo uczelni na tym bardzo zależy, bywało więc tak, że po 1. roku wypadało bardzo dużo ludzi... a kiedyś był również i taki incydent, że cały 1. rok po prostu zniknął... Na UJ zostaje się matematykiem albo do widzenia Ewentualnie daje się szanse tym, którzy rzeczywiście chcą, podkreślam - chcą studiować matematykę i chcą się jej nauczyć. Bywało, że na pierwszych semestrach komuś szło kiepsko, a później poczuł wiatr matematyki i rozwinął żagle Prowadzący zajęcia to prawdziwi matematycy, ludzie z pasją, bardzo wymagający i jednocześnie bardzo życzliwi. Mam ogromny szacunek do tych ludzi i bardzo miło ich wspominam. Większość tych osób, które się przeniosły na AGH lub UP w rzeczywistości po prostu zrezygnowały bo nie mogły sobie poradzić. Rozumiem ich frustrację i rozczarowanie, ale po co w związku z tym takie bzdury wypuszczać do sieci? Ludzie to czytają i nie wiedzieć czemu przyjmują "na wiarę". Polecam zatem zdobywanie wiedzy np. na tym forum albo bezpośrednio od studentów UJ, członków KMSUJ, mają swoje fora i na pewno odpiszą każdemu, kto będzie chciał się czegoś dowiedzieć.
ODPOWIEDZ