Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
-
mysia199230
- Użytkownik

witam. Jesli rozwiązałam zadanie otwarte tylko nie wpisalam wyniku do tej linijki pod dołem "odpowiedź" mam zaliczone całe na max pkt?
- cosinus90
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Ja odpowiedziałbym dokładnie tak samo - przecież chodzi o długość przedziału, a nie sam przedział, więc wg mnie odpowiedzi typu \(\displaystyle{ (-2,2)}\) lub \(\displaystyle{ <-2,2>}\) są po prostu błędne.scyth pisze:Hmm... ja bym odpowiedział, że w takim przypadku maksymalna długość wynosi 4 (i tu otwartość nie ma znaczenia). Pewnie bym nie zdał.
- ares41
- Użytkownik

- Podziękował: 142 razy
W treści zadania jest "przedział maksymalnej długości", czyli jak dla mnie oznacza to przedział spełniający warunki, którego długość jest największa z możliwych, więc chodzi o przedział a nie o jego długość.
- ares41
- Użytkownik

Hmh, a mógłby ktoś odpowiedzieć na pytanie który z przedziałów \(\displaystyle{ (-2,2), <-2;2>}\) ma większą długość? Najlepiej z formalnym dowodem
- ares41
- Użytkownik

Więc formalne, przy tak brzmiącym poleceniu, powinni uznać zarówno odpowiedź \(\displaystyle{ (-2;2)}\) jak i \(\displaystyle{ <-2;2>}\)?
-
lukashem
- Użytkownik

Czesc.
Eh niestety przez głupie błędy będzie cińko. Nie policzyłem w zad. z prawdopodobieństwem (otwarte) (6,6) x2 i wyszło mi prawdopodobieństwo równe 14/49, a miało być 16/49 wielka szkoda.
Eh niestety przez głupie błędy będzie cińko. Nie policzyłem w zad. z prawdopodobieństwem (otwarte) (6,6) x2 i wyszło mi prawdopodobieństwo równe 14/49, a miało być 16/49 wielka szkoda.
- scyth
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Nie, polecenie brzmiało:
Na stronie wyborczej, jak się można było spodziewać, oczywiście podana jest nieprawidłowa odpowiedź ().
Zatem odpowiedzią do b) jest (-2,2).Odczytaj z wykresu i zapisz:
a) zbiór wartości funkcji f,
b) przedział maksymalnej długości, w którym funkcja f jest malejąca.
Na stronie wyborczej, jak się można było spodziewać, oczywiście podana jest nieprawidłowa odpowiedź ().
-
lukashem
- Użytkownik

x=-1 y=9Mazzi2 pisze:siema w 27 zadaniu x=0 a y = 8 wyszło?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Może mam braki w definicjach, ale dla mnie funkcja jest tak samo malejąca na \(\displaystyle{ (-2,2)}\), jak na \(\displaystyle{ \langle -2,2\rangle}\).scyth pisze:Nie, polecenie brzmiało:Zatem odpowiedzią do b) jest (-2,2).Odczytaj z wykresu i zapisz:
a) zbiór wartości funkcji f,
b) przedział maksymalnej długości, w którym funkcja f jest malejąca.
JK
- ares41
- Użytkownik

Weźmy argument \(\displaystyle{ x_0}\) taki, że \(\displaystyle{ x_0=-2+\epsilon}\), gdzie \(\displaystyle{ \epsilon \rightarrow 0^+ \ \ \wedge \ \max\{\epsilon\}=4}\) .scyth pisze:Zatem odpowiedzią do b) jest (-2,2).
Z wykresu widzimy, że:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{\epsilon}f(x_0+\epsilon)<f(-2)}\).
Więc przedział, w którym funkcja maleje to \(\displaystyle{ <-2;2>}\).
Jeżeli się mylę to proszę o wskazanie błędu, najlepiej z uzasadnieniem.
Witam.
Mam pytanie, w zasadzie 2 pytania.
Pierwsze odnośnie zad30: Ze zbioru liczb {1,2,3...7} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczb których suma jest podzielna przez 3.
Na maturze zrobiłam to sposobem na piechote, wypisałam sobie wszystkie możliwe zdarzenia: 1+2=3, 1+5=6, 2+1=3, 2+4=6 i tak dalej, aż wyszło mi takich zdarzeń 16. Losować mieliśmy 2 razy, więc 7*7=49
No i na podstawie mojego liczenia na piechote napisałam \(\displaystyle{ \frac{16}{49}}\) (<- nie umiem tego ustawic by byl ulamek, przepraszam) nie podając żadnych Omeg itp. Czy mogą mi odjąć punkt za to, że nie napisałam P(A)= a/omega itp?
A drugie pytanie odnosi się do zadania 26
Czy jeśli w odpowiedzi napisałam tylko zbiór wartości <-2,3> to dostane punkt? Czy nie dostaje się punktów za pojedyńcze odpowiedzi? Prosze o odpowiedz
Mam pytanie, w zasadzie 2 pytania.
Pierwsze odnośnie zad30: Ze zbioru liczb {1,2,3...7} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczb których suma jest podzielna przez 3.
Na maturze zrobiłam to sposobem na piechote, wypisałam sobie wszystkie możliwe zdarzenia: 1+2=3, 1+5=6, 2+1=3, 2+4=6 i tak dalej, aż wyszło mi takich zdarzeń 16. Losować mieliśmy 2 razy, więc 7*7=49
No i na podstawie mojego liczenia na piechote napisałam \(\displaystyle{ \frac{16}{49}}\) (<- nie umiem tego ustawic by byl ulamek, przepraszam) nie podając żadnych Omeg itp. Czy mogą mi odjąć punkt za to, że nie napisałam P(A)= a/omega itp?
A drugie pytanie odnosi się do zadania 26
Czy jeśli w odpowiedzi napisałam tylko zbiór wartości <-2,3> to dostane punkt? Czy nie dostaje się punktów za pojedyńcze odpowiedzi? Prosze o odpowiedz
Ostatnio zmieniony 5 maja 2011, o 15:15 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- ares41
- Użytkownik

Za całe zadanie było dwa pkt, więc wypada po jednym na każdy z podpunktów a,b.agack222 pisze: Czy jeśli w odpowiedzi napisałam tylko zbiór wartości <-2,3> to dostane punkt? Czy nie dostaje się punktów za pojedyńcze odpowiedzi?