IV Edycja Ogólnopolskiej Olimpiady "O Diamentowy Indeks AGH"

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: justynian »

i ja... a co do
smigol pisze:Ja w dalszym ciągu nie rozumiem, przecież niektórzy mogą rozważać AGH jako sytuację awaryjną.
to taka uczelnia raczej nie jest dobrym wyjsciem awaryjnym bo to specyficzna placówka raczej ...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

bo to specyficzna placówka raczej ...
Gryzą tam, czy co? Bo nie miałem okazji tam studiować jeszcze.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

Post autor: bakala12 »

Marcinek665 pisze:Ja jednak jestem skłonny twierdzić, że jedynie mała garstka osób, które biorą udział w tym konkursie jest naprawdę zainteresowana tą uczelnią. Większość pewnie bierze ten konkurs jako sposób na sprawdzenie siebie pod kątem matematyki, np ja.
Ja popieram przedmówcę. Traktuje to jako sprawdzenie siebie. A o studiach na AGH raczej nie myślę (no bo o jakich studiach ja mogę myśleć w pierwszej klasie?). Do matury jeszcze czas.
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 59 razy

Post autor: kkk »

A mnie wkurza podejście niektórych.

Po co się pchacie na ten konkurs i zabieracie niektórym możliwość dostania się na agh? Nie chcę iść na agh, nie planuję, to nie biorę udziału w konkursie.

A jak ktoś podchodzi do tego, że się chce sprawdzić, to niech sobie wejdzie na stronę, wydrukuje zadania, rozwiąże i da komuś do sprawdzenia a nie wysyła...

Tak samo, mam w klasie idiotę, który w pierwszej klasie zdobył już indeks z chemii, ale nie idzie na agh. Teraz, w trzeciej klasie idzie ponownie na ten konkurs, bo dla szpanu chce zdobyć drugi indeks...

Na prawdę, żal mi niektórych ludzi. Ja chcę iść na agh, i nie powiem, ale chciałbym zdobyć taki indeks. Więc jeżeli ktoś się nie wybiera na AGH, nie powinien brać udziału w konkursie...

Ps. W sumie już po terminie, jakie macie wyniki? Ja swoje wrzucę późnym wieczorem, albo jutro, bo nie mam dziś czasu...
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

A jak ma komuś zająć miejsce, skoro nie pójdzie na AGH? Gdzieś było napisane, że laureaci nie zajmują nikomu miejsc, dopóki nie zaniosą podania o chęć studiowania tam.
kkk
Użytkownik
Użytkownik

Chodzi mi o sytuację, że ktoś Cię wyprzedzi w punktach i to on zdobędzie indeks, a na agh się nie wybiera. Ty nie zdobędziesz indeksu, a przez normalną rekrutację może się nie udać dostać.
Ja niby dobrze się czuję z matmy i fizy, ale język u mnie w szkole nie jest na wysokim poziomie. I przez to nie będę zdawał rozszerzonego języka... Więc może mi trochę braknąć punktów, więc można się nie dostać ;(
W ogóle w mojej szkole to tylko matma na jakimś poziomie się trzyma. Reszta niestety nie ;(
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik

kkk, jeśli ktoś nie wygra indeksu to widocznie jest za słaby, żeby go wygrać i żeby zacząć studia na AGH bez rekrutacji. Poza tym uważasz, ze konkurs polega na tym, żeby jak najłatwiej wygrać nagrody, chyba nie o to w konkursach chodzi.
Ty nie zdobędziesz indeksu, a przez normalną rekrutację może się nie udać dostać.
A co jeśli ten kto wygrał indeks wybiera się np. na UJ, ale przez normalną rekrutację się nie dostał, więc ma wyjście awaryjne i pójdzie na AGH? ;|-- 4 listopada 2010, 14:07 --
W ogóle w mojej szkole to tylko matma na jakimś poziomie się trzyma. Reszta niestety nie ;(
A może uczniowie stoją na zbyt niskim poziomie (np. nic się nie uczą)? Tego już się nie rozważa? Nauczyciel łopatą do głowy nie nałoży.
kkk
Użytkownik
Użytkownik

Konkursy mają jakiś cel. Ale jak ktoś idzie dla szpanu, żeby zdobyć indeks, to dla mnie przegięcie. Przykład mam w klasie. Gość składa do Torunia papiery i jeszcze na inne ucelnie, ale powiedział, że na pewno nie na agh. To po co mu to? Sam przyznał, że dla szpanu...

Nie mówię o tym, że jak ktoś nie wygra to jest za słaby. Ale czemu ma być jeszcze trudniej? Jakby odrzucić tych, którzy na pewno nie złożą papierów na agh, i tak byłoby trudno zdobyć indeks. A tak to jest jeszcze trudniej...
A może uczniowie stoją na zbyt niskim poziomie (np. nic się nie uczą)? Tego już się nie rozważa? Nauczyciel łopatą do głowy nie nałoży.
Ja niby chodzę do świetnego liceum, wysoko w rankingach. I co? Słabiutko tu z nauką, i na przykład w przypadku takich trzech przedmiotów z winy nauczycieli: z jezyka polskiego, fizyki i angielskiego. Jak to wygląda? Małem mieć wzmocnioną fizykę, a na 3 lata dostałem tylko 3,5 godziny. Jeszcze co roku inny nauczyciel. I każdy mówi: "Ale co to, tak mało godzin, i tak nic nie zrobimy. To ktoś przygotuje referat" No i lekcje opierają się na referatach, jest jakaś kartkówka na podstawienie do wzoru, lub zamainę jednostek... Żenada... Sam się uczę rozszerzonej fizy i chodzę na korki poza szkołą. Angielski i polski - więcej przegadamy na tematy nie związane z lekcją. Ja chcę się uczyć języków, ale co z tego jak nauczycielom się nie chce? Sam się nie jestem w stanie wszystkiego nauczyć... Więc w tym przypadku akurat to nie moja wina...
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: michas-__ »

kkk pisze:Konkursy mają jakiś cel. Ale jak ktoś idzie dla szpanu, żeby zdobyć indeks, to dla mnie przegięcie. Przykład mam w klasie. Gość składa do Torunia papiery i jeszcze na inne ucelnie, ale powiedział, że na pewno nie na agh. To po co mu to? Sam przyznał, że dla szpanu...
Takie jego prawo. Jest konkurs, chce w nim wziąć udział, chce wygrać i nikt nie powinien mieć pretensji do jego motywacji. Jedynie można mieć pretensje do siebie, że samemu się nie jest tak dobrym jak on. Poza tym istnieje coś takiego jak własna ambicja, albo może mu się nudzi po prostu? Jest milion powodów, dla których można brać udział w konkursie i każdy jest dobry.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik

Jedynie można mieć pretensje do siebie, że samemu się nie jest tak dobrym jak on.
I myślę, że na tym powinniśmy zakończyć tę dyskusję.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 52 razy

Post autor: blost »

i jakie wam wyniki powyskakiwaly ?
w pierwszym mialo wyjsc \(\displaystyle{ 2+ \sqrt{3}}\) ? nie znosze goemetrii...

ps. tez nie ide na ten konkurs z tych pobudek zeby sie na agh dostac i co ? jestem zlym i niekolezenskim czlowiekiem? i bardzo dobrze ! w szkole dzieki temu sa dni wolne jako przygotowanie do olimpiady!
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik

a nie \(\displaystyle{ 3+ \sqrt{2}}\)?

A nie, dobrze napisałeś, ja z pamięci wynik pisałem i się kopnąłem ;d
blost
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 52 razy

Post autor: blost »

czyli 10 pkt powinno byc nie podobalo mi sie to 6 chyba co trzeba bylo tak duzo rysowac... grrrr znacznie przyjemniejsze bylo 7 )
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik

Już edytowałem posta.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Vax »

A w 3 wyszło wam \(\displaystyle{ p=1}\) ? Ja w tym roku nie startuję, ale zrobiłem sobie to jedno zadanie, bo akurat ćwiczę granice ciągów

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ