Matura 2010: matematyka rozszerzona
-
Gromo
- Użytkownik

Pytanko mam, jak uzaleznilem wynik w 11 od \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) to raczej nie bedzie zle? Bo widze wszyscy jechali na zwyklym kacie \(\displaystyle{ \alpha}\), a ze w zadaniu byl podany \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) to wynik mam z nim wlasnie. Jak nie bedzie bledow kosmetycznych lub w komentarzach to moze 100% ;p
Cóż, ja mam pierwsze 10 raczej dobrze, w 11 pomyliłem się pod koniec, zapodziało mi się sqrt(3) i troszeczkę wynik inny mam ;d ale reszta powinna być ok. Mam nadzieję na >90%
-
mbassara
- Użytkownik

ja +/- 1 czasem na kalkulatorze liczetest30 pisze:mi tez tak wyszlo, ale ja czesto mam bledy typu +/- 1 ;/mbassara pisze:u mnie w pierwszym od -2 chyba
-
pawelsuz
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Potwierdzam wyniki p-stwa i stereo. A w ostatnim trzeba było usuwać niewymierność?-- 5 maja 2010, 17:32 --Potwierdzam wyniki p-stwa i stereo. A w ostatnim trzeba było usuwać niewymierność?
- MatizMac
- Użytkownik

- Podziękował: 106 razy
a ja mam takie pytanko... jak uwazacie czy jesli w zadaniu z udowodnieniem z geometrii nie opisalem wszystkiego tylko oznaczylem odpowiednio, ladnie wszystkie katy na tym rysunku co był tam dany oraz napisalem ze sa przystajace to czy uznają na max?
spoko tez mam takie wyniki poza ostatnim ,poległem chyba ze zmęczenia nie starczyło czasu ,żeby to uprościć i zapomniałem ze objętość 1/3 ... żal jak wam poszło to 10 ? ja udowodniam ze te trójkąty są przystające a w 8 wyszło mi jakoś 1/2* |2x| * x+1(x) >równe 2 nie wiem czy dobrze...
-
mmmtruskaweczka
- Użytkownik

MatizMac mam pytanie. czy odpowiedzi do pytan zamkniętych ktore zamiesciles na innym forum na tej stronie z matury podstawowej sąna pewno dobre?
-
fivi91
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Rozszerzona była jak dla mnie... ciekawa
tzn. poziom oceniam na banalnie prosty, prócz zadania z prawdopodobieństwem. Co jednak nie zmienia faktu, że spodziewam się 70-80% jak dobrze pójdzie.
najtrudniejsze z prawdopodobieństwem. Straszne liczby wychodziły mi też w zadaniu z trójkątem, gdzie trzeba było znaleźć C... i się nie doliczyłam. A zadanie za aż 6 punktów 
Stereometria wyszła mi mniej więcej tak jak MatizMac'owi.
Dowody były ogólnie ciekawe. Zrobiłam wczystkie, ale sposób dowodzenia... hmm... mam nadzieję, że zaliczą.
Pozdrawiam wszystkich maturzystów, życze jak najwyższych wyników
Stereometria wyszła mi mniej więcej tak jak MatizMac'owi.
Dowody były ogólnie ciekawe. Zrobiłam wczystkie, ale sposób dowodzenia... hmm... mam nadzieję, że zaliczą.
Pozdrawiam wszystkich maturzystów, życze jak najwyższych wyników
- MatizMac
- Użytkownik

- Podziękował: 106 razy
mmmtruskaweczka, no max ze 2 mogą być źle, tyle jednak że odpowiedzi do zamknietych byly roznie poustawiane (ochrona antycheaterska )
- Arst
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
Moja odpowiedź do 11. była najprawdopodobniej taka (tzn. przeliczyłem raz jeszcze tak samo):
\(\displaystyle{ V=\frac{a^3}{24}\sqrt{2 \cdot \frac{1+cos2\alpha}{1-2cos2\alpha}}}\)
Idzie to jakoś sprawdzic?
\(\displaystyle{ V=\frac{a^3}{24}\sqrt{2 \cdot \frac{1+cos2\alpha}{1-2cos2\alpha}}}\)
Idzie to jakoś sprawdzic?
-
Kriskros17
- Użytkownik

witam
jak było trzeba to zrobic z tym punktem C??? bo niewiem czy mam dobrze:) niech ktos napisze jak to zrobil i mysli ze ma dobrze:)
pozdrawiam
jak było trzeba to zrobic z tym punktem C??? bo niewiem czy mam dobrze:) niech ktos napisze jak to zrobil i mysli ze ma dobrze:)
pozdrawiam
arst mialem tez bardzo podobnie ale nie dalem ze objetosc jest 1/3 XDDD żal potem juz nie wiedzialem co z ty zrobic tzn zaczalem upraszczac te cos2x i cos mi tam potem wyszlo ... ale zle pewnie xd
Kriskros17 masz odpowiedzi wyzej
Kriskros17 masz odpowiedzi wyzej
Ostatnio zmieniony 5 maja 2010, o 18:52 przez mathac, łącznie zmieniany 3 razy.
Jak zrobiliście to z tym punktem C, ja próbowałem z odległości punktów ale bardzo mi się to wszystko skomplikowało i wyszedł straszny wynik, z czego to liczyliście?