[LVIII OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Dario
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: Dario »

Ja chyba mam 1 i chyba 3, z tym ze w pierwszym moglem sie machnac, bo strasznie dlugie rachunki mi wyszly. ogolnie to niezle.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LVIII OM] I etap

Post autor: Rogal »

Hmmm, ja też mam jeden i trzy, z tym, że to już mój ostatni rok w liceum ; p
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: DEXiu »

Jak wszyscy to wszyscy i też się "pochwalę" moimi skromnymi postępami Jak na razie mam 1, 2 i 4 (1 banalne, 2 nieznacznie cięższe, 4 "takie se" - brakowało mi jednego "czegoś" (kto rozwiązywał ten pewnie się domyśli jakie "coś" mogę mieć na myśli), ale jakoś to obszedłem). Za 3 jak na razie się nie zabierałem.
MarcinT
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LVIII OM] I etap

Post autor: MarcinT »

Ja mam juz 8 zrobionych. Oprocz 12-tego i trzech gemoterii
Kasienia
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: Kasienia »

A co rozumiez przez "takie se"?? Tzn. 4 jest trudniejsze niż 2, czy oswrotnie?? Bo ja tu słyszę obie opinie i nie wiem, do którego się zabrać... ;/
MarcinT
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Hmm moim zdaniem z pierwszej serii najtrudniejsze mimo wszystko jest drugie mimo ze rozwiazanie tez nie jest jakies wydumane.

Jezeli chodzi o 4 to chyba doskonale wiem o co Ci chodzi DeXiU . To "cos" co brakowalo znalazlem w Kopalni Wiedzy Wszelakiej zwanej google.com
Kasienia
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

A myśłicie, że jak "ktoś" (czyli oczywiście ja ) bazuje tylko na naprawdę podstawowych informacjach i w zadaniach korzysta tylko i wyłącznie z inteligencji (a nie z jakichs wyszukanych metod typu postulat Bertranda) to czy 4 będzie łatwiejsze??
Twarz
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: Twarz »

Oczywiscie, ze wlasne pomysly i inteligencja sa najwazniejsze. Co do chwalenia sie wynikami to mam na razie: 1,2,3,4,5,9,10,11. Mysle, ze zrobie wkrotce 6 i moze 8, ale nie wiecej.
Kasienia
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Nom... To i tak masz super... A to, że najważniejsze to wiem, tylko nie jestem pewna, za które lepiej się zabrać, więc prosze o porady!!
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

[LVIII OM] I etap

Post autor: Arek »

Wszystko zależy od tego, na czym Ci zależy startując w OM. Zwykle w dobrym guście jest zrobić co najmniej połowę, jak nie 60-70% zadań DOBRZE (a więc być może rozwiązań trzeba wysłać więcej) by dostać się do II etapu.

Tam jednak prawda w oczy kole: jeżeli masz na tyle poważne problemy z 4 podanymi Ci na miesiąc zadaniami, że nie wiesz za które się zabrać, wówczas znak to chyba, że trzeba się więcej pouczyć. Jeżeli z pierwszej serii nie potrafisz zrobić choćby dwóch zadań - brutalna prawda - może być ciężko.

Moja rada jest prosta: o ile (jak niektórzy) nie masz fobii do geometrii (najczęstsza fobia na OM), zacznij robić po kolei. Nie wiem, czy inni zgodzą się ze mną, ale zwykle na I etapie OM w pierwszej serii są trzy zadania spokojnie do zrobienia, jedno trudniejsze (4), w dwóch pozostałych poza jakimś hardcorem z trzeciej serii (od lat taki występuje) można kilka zadań zrobić beż żadnych "metod olimpijskich".

O postulacie Bertranda i podobnych rzeczach radzę zapomnieć, dla Twojego własnego dobra - to nie jest "metoda", to jest poważne twierdzenie XIX wiecznej matematyki, z którego o ile mi wiadomo nigdy na OM nie korzystano (mylę się?).
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Post autor: DEXiu »

Kasienia ==> Trudny wybór między 2 a 4. W 2 bez odrobiny "sprytu" można się nieco namęczyć nad rozwiązaniem (nie ukrywam, że chodzi mi głównie o rozpatrywanie multum przypadków i innych bzdur), natomiast 4 jest stosunkowo łatwe o ile się znajdzie sposób na pokonanie (podpowiem: rozwiązanie lub ominięcie) tego "czegoś" o czym pisałem ja i MarcinT (nawet Google mogą się na niewiele zdać, jeśli się nie będzie wiedziało gdzie szukać - czyli pod jakim hasłem jest ukryte "coś" )
Poza tym już wiele osób (również, a może głównie, tych "doświadczonych w OM") zgodnie stwierdzało, że najważniejsza jest własna inteligencja, pomysłowość, trochę wprawy i sporo treningu Wszelkie "super-wypas-odjechane metody" można teoretycznie wyrzucić (choć zdarza się, że bywają pomocne)
Kasienia
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

Arek Ten postulat to był tylko przykład. NIe twierdzę, że sięgo używa. Jak nie chcesz mi pomóc to się nie odzywaj, a nie traktujesz mnie jak ostatniego kretyna. Jak widzisz na innychj przykładach można było odpowiedzieć bez ukrytych zlośliwości. Szkoda, że tego nie zrobiłeś.

[ Dodano: 22 Wrzesień 2006, 20:17 ]
Dobra nieważne... Chodzi mi tylko o opinie na temat zadań 2 i 4, a nie o moich predyspozycjach. Sorry
MarcinT
Użytkownik
Użytkownik

[LVIII OM] I etap

2 jest do zrobienia. jak nie umiesz elegancko zrob brutalnie. nie wazne ze wyjda 2-3 strony A4 tylko wazne są punkty. Nawet jak rozwiazanie ma 10 stron a jest dobrze otrzymujesz maks .

co do 4 nie znam innej metody niz moja, a moja wymaga ksiazki lub google.com ;P.
no chyba ze sama rozwiazesz problem do ktorego sie dochodzi )
Awatar użytkownika
gaga
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

[LVIII OM] I etap

Post autor: gaga »

Kasienia napisała:
"Arek Ten postulat to był tylko przykład. NIe twierdzę, że sięgo używa. Jak nie chcesz mi pomóc to się nie odzywaj, a nie traktujesz mnie jak ostatniego kretyna. Jak widzisz na innychj przykładach można było odpowiedzieć bez ukrytych zlośliwości. Szkoda, że tego nie zrobiłeś."

Nikt nikogo tu nie obraża,bo niby co takiego Arek napisał,coby mogło Cie urazić?Poza tym w czym mamy Ci pomóc w rozwiązaniu zadania,bo nie rozumiem o co chodzi...Przecież udzielono Ci już konkretnej odp.względem poziomu trudności poszczególnych zadań
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

[LVIII OM] I etap

Post autor: Arek »

Pozwolę sobie na ogólną uwagę.

W dobrym guście byłoby w trakcie trwania I serii, kiedy jeszcze można wysyłać rozwiązania unikać na forum pytań, które zadaje Kasienia, oraz odpowiedzi typu: "podpowiem", "jak nie umiesz elegancko zrob brutalnie". WIEM, że to nie jest udzielanie odpowiedzi, ani nawet próba, czy nawet intencja - mimo wszystko uważam, ze komentarze nie idą w parze z duchem regulaminu OM - o samodzielności. Proszę nie zrozumieć mnie źle - nie chcę, byśmy przekroczyli granicę, więc ostrzegam, gdy jeszcze jej NIE PRZEKROCZONO i proszę o zaprzestanie formułowania wypowiedzi o tendencji w sposób zauważalny występującej w poprzednich postach.

Kasienia

Nie miałem żadnej intencji Cię obrazić. Szczerze chciałem pomóc, być może różnica charakterów sprawia, że różnie rozumiemy słowo "pomoc". Jeżeli poczułaś się urażona, przepraszam życząc rozwiązania zarówno zadania 2 jak i 4!
ODPOWIEDZ