Matura próbna - odpowiedzi

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
czijo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: czijo »

Ja będę miała 80-90%, nie jestem specjalnie zadowolona. Jednakże chodzę do klasy humanistycznej (błędy życiowe, na maturze zdaję matematykę rozszerzoną) i wśród moich znajomych wynik ten uchodzi za genialny. Sami mówią, że ucieszą się, jak będą mieli 30%. Zastanawiam się, czyja to wina. Osobiście nie wierzę w tak zwane "matematyczne predyspozycje", mój przyjaciel-artysta w zeszłym roku napisał próbną maturę organizowaną przez szkołę na 27% i wszyscy spisali go na straty. Teraz, kiedy go trochę przygoniłam, jest najlepszy w klasie. Może to więc jedynie kwestia podejścia? Denerwuje mnie, kiedy słyszę wypowiedzi osób publicznych w stylu "Ja też nigdy nie umiałem matematyki". Co to w ogóle za tekst? Ciekawa jestem, czy przyznaliby się, że piszą "rzaba" albo nie znają twórczości Słowackiego. Pewnie nie. Skąd więc ta akceptacja społeczeństwa dla matematycznej ignorancji?
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: mx2 »

czijo pisze:Ja będę miała 80-90%, nie jestem specjalnie zadowolona. Jednakże chodzę do klasy humanistycznej (błędy życiowe, na maturze zdaję matematykę rozszerzoną) i wśród moich znajomych wynik ten uchodzi za genialny. Sami mówią, że ucieszą się, jak będą mieli 30%. Zastanawiam się, czyja to wina. Osobiście nie wierzę w tak zwane "matematyczne predyspozycje", mój przyjaciel-artysta w zeszłym roku napisał próbną maturę organizowaną przez szkołę na 27% i wszyscy spisali go na straty. Teraz, kiedy go trochę przygoniłam, jest najlepszy w klasie. Może to więc jedynie kwestia podejścia? Denerwuje mnie, kiedy słyszę wypowiedzi osób publicznych w stylu "Ja też nigdy nie umiałem matematyki". Co to w ogóle za tekst? Ciekawa jestem, czy przyznaliby się, że piszą "rzaba" albo nie znają twórczości Słowackiego. Pewnie nie. Skąd więc ta akceptacja społeczeństwa dla matematycznej ignorancji?
Własna praca i systematyczność to podstawa ;)
Life doesn't require that we be the best, only that we try our best. - H. Jackson Brown
:)
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 439 razy

Post autor: Quaerens »

mx2 pisze: Własna praca i systematyczność to podstawa ;)
Life doesn't require that we be the best, only that we try our best. - H. Jackson Brown
:)
Dokładnie, ja w klasie jestem najlepszy ponieważ obracam się wśród leniuchów, a matematykę polubiłem przez to forum. Teraz nie ma dnia bym nie zajrzał do książki i czegoś nie liczył. Najbardziej lubię to co mi nie wychodzi, a wykonuję dalej bo kiedyś żem się zniechęcał :)
Awatar użytkownika
czijo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: czijo »

Ja niestety nadal się zniechęcam, zwłaszcza jak zadanie jest z geometrii ale pracuję nad tym, bo wiem, że jeśli raz zrobię zadanie źle, to następnym razem będę umiała zrobić je dobrze. Nie wiem na czym to polega, ale tak jest
damianplflow, dobrze wróżę, że masz zamiar studiować matematykę? ;>
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik

Hehe nie nie. No aż taki biegły nie jestem, ale uważam to za moją obowiązkową rozrywkę przy której miało spędzam czas.
profik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: profik »

Nie jestem najlepszy z matematyki ale w sumie lubię niektóre zadania. Co do matury to powiem, że jak dla mnie średni poziom, ani za trudna ani za łatwa taka "w sam raz" Zamknięte zadania 23/25 poprawnych odpowiedzi ale otwarte zadania pozostawiają wiele do życzenia, bo np, dzień przed maturą miałem matematykę na której już braliśmy statystykę, czyli defakto jesteśmy daleko z materiałem ale jeśli chodzi o geometrię to u mnie w klasie się tego po prostu nie bierze:( Z tego co pamiętam to piersza klasa technikum jeszcze coś było ale po zmianie nauczyciela nie przypominam sobie nawet jednego zadania z geometrii w 2,3,4 klasie;/ (może prócz kilku prostych zadań z trygonometrii w 1kl)
Geometrię muszę sam nadrobić bo nauczyciel stwierdził że jak skończymy wszystkie zagadnienia do matury powtórzy z nami tylko proste twierdzenia geometryczne:D

Osobiście uważam że podstawa jako obowiązek powinna pozostać taki jak na próbnej bo nie wszyscy jesteśmy osobami umiejącymi/lubiącymi matematykę... Są tez humaniści którzy naprawdę mogą mieć trudności ze zdaniem nawet tak prostej matury jaka była teraz.
Chcesz się wykazać? weź rozszeżoną!

PS. Ja dopiero będę narzekał na maturkę z polaka:D

pozdrawiam:)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

profik pisze: (...) weź rozszeżoną!
PS. Ja dopiero będę narzekał na maturkę z polaka:D
Oj, będziesz...

JK
Awatar użytkownika
emelcia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: emelcia »

A takie pytanko... Wie ktoś kiedy może ogłoszą wyniki z tej matury? Bo jakoś u mnie w szkole o tym to jak makiem zasiał;)

P.s. Według mnie matura prosta. Zbyt prosta.
Ale prawda jest taka, że ludzie teraz boją się matematyki... Dlaczego? Tego to ja nie wiem...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

emelcia pisze:A takie pytanko... Wie ktoś kiedy może ogłoszą wyniki z tej matury? Bo jakoś u mnie w szkole o tym to jak makiem zasiał;)
Dopiero w ten weekend zaczęło się sprawdzanie.
emelcia pisze:P.s. Według mnie matura prosta. Zbyt prosta.
Ale prawda jest taka, że ludzie teraz boją się matematyki... Dlaczego? Tego to ja nie wiem...
A ja wiem.
Po prostu pewna (spora?) grupa uczniów to wtórni analfabeci matematyczni. Jak ktoś nie odróżnia dodawania od mnożenia (autentyczne), to się boi.

JK
adelo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: adelo »

Wyniki swoich matur możecie poznać już na stronie OKE.

Wystarczy podać imię i PESEL
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik

Możesz podać konkretny link? U mnie 62%.... Cholera :/
Bombelek2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: Bombelek2 »

zdenerwowany na siebie, ale sam sobie wyliczyłem co będę miał: 84% (zakładane 82-86), też tak macie, że po wyjściu z sali po chwili widzicie co macie źle i co trzeba było zrobić? ;/ Oby w maju sie tak nie powtórzyło
Ostatnio zmieniony 14 gru 2009, o 20:14 przez Bombelek2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
emelcia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: emelcia »

podstawa 92%
rozszerzenie: 40% (też dobrze jak na nieprzerobiony materiał z logarytmów i całej geometrii)
ale zadanie ze spiralą mam na maxa
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik

Bombelek2 pisze:zdenerwowany na siebie, ale sam sobie wyliczyłem co będę miał: 85% (zakładane 82-86), też tak macie, że po wyjściu z sali po chwili widzicie co macie źle i co trzeba było zrobić? ;/ Oby w maju sie tak nie powtórzyło
Tak.... Nawet po wyjściu z sali wiem jak je zrobić :/
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Grzechu1616 »

gdzie to można sprawdzić na OKE :O tzn. po peselu wynik, coś ściemniasz
ODPOWIEDZ