[LX OM] II etap Dzień 2
-
qjon
- Użytkownik

[LX OM] II etap Dzień 2
Albo zrobiłeś albo nie... Z tego co mi się gdzieś przewinęło przed oczami Twoje rozwiązanie zad 6 to zapewne będzie 2 pkt. Pomijając Twoje lanie wody, które od biedy by jeszcze przeszło(chociaż wątpię;) ), to polecenie brzmiało: wyznacz wszystkie ciągi które(...), a Ty napisałeś tylko, że jest ich nieskończenie wiele.Swistak pisze:Kurczę przez chwilę czułem się na tym forum wreszcie jak ktoś co coś umie z matmy, kiedy zrobiłem 3 zadania w II dniu, a wy tu o jakichś równaniach charakterystycznych i ja znowu wracam do swojego miejsca w rzędzie .
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LX OM] II etap Dzień 2
Wg mnie 2 pkty, to jest warte samo dojście do danego układu równań robiąc, to jak we wzorcówce, albo używając nierówności kwadratowa-arytmetyczna, a ja udowodniłem, że dany ciąg jest okresowy co 6, i intuicyjnie lejąc wodę udowodniłem, że dla n niepodzielnego przez 6 ten ciąg składa się z samych jedynek. Stwierdziłem też bez dowodu, że dla n podzielnego przez 6 istnieje nieskończenie wiele ciągów i wszystkie spełniają układ równań 6 równań odpowiedniej postaci (i innych nie ma). Jedyne czego brakuje mi do pełnego rozwiązania, to podstawienia \(\displaystyle{ x_{1}=a \ i \ x_{2}=b}\) i dokładnego wyliczenia kolejnych 4 wyrazów (no i udowodnienia, że tych ciągów jest nieskończenie wiele ).
Rozwiązanie na 6 pkt, to to na pewno nie jest, ale myślę, że 2 to trochę mało.
-
michaln90
- Użytkownik

[LX OM] II etap Dzień 2
mylisz się. Każde rozwiązanie które zawiera lukę dowodową jest automatycznie oceniane na 2 punkty. Więc możesz sie nawet nie łudzić. 5 punktów można otrzymać gdy błędy są czysto formalne, na przykład ja kiedyś dostałem 5 za napisanie czegoś takiego:Swistak pisze:Wg mnie 2 pkty, to jest warte samo dojście do danego układu równań robiąc, to jak we wzorcówce, albo używając nierówności kwadratowa-arytmetyczna, a ja udowodniłem, że dany ciąg jest okresowy co 6, i intuicyjnie lejąc wodę udowodniłem, że dla n niepodzielnego przez 6 ten ciąg składa się z samych jedynek. Stwierdziłem też bez dowodu, że dla n podzielnego przez 6 istnieje nieskończenie wiele ciągów i wszystkie spełniają układ równań 6 równań odpowiedniej postaci (i innych nie ma). Jedyne czego brakuje mi do pełnego rozwiązania, to podstawienia \(\displaystyle{ x_{1}=a \ i \ x_{2}=b}\) i dokładnego wyliczenia kolejnych 4 wyrazów (no i udowodnienia, że tych ciągów jest nieskończenie wiele ).
ciąg an jest dany równaniem ... , a powinno być ciąg an jest dany wzorem ...( o równaniu możemy mówić gdy mamy an=...)
-- 17 lutego 2009, 18:54 --
Uwagi w sprawie skali ocen możesz kierować do kgom. Niestety z tego co pamiętam nie przyznaje się ocen 3 i 4.-- 17 lutego 2009, 19:01 --Swistak pisze: Rozwiązanie na 6 pkt, to to na pewno nie jest, ale myślę, że 2 to trochę mało.
tak się składa że tu nie tylko jest luka a nawet błąd. Z okresowości co 6 może wynikać na przykład okresowość co 3 lub 2, którą należało sprawdzić i odrzucić. Więc możesz się pożegnać z 5 pkt., ale nie przejmuj się. Może w tym roku wystarczy 14 pkt. do finału.Swistak pisze:a ja udowodniłem, że dany ciąg jest okresowy co 6, i intuicyjnie lejąc wodę udowodniłem, że dla n niepodzielnego przez 6 ten ciąg składa się z samych jedynek.
- Swistak
- Użytkownik

[LX OM] II etap Dzień 2
Nie widzę sensu rozpatrywania okresowości co 2 i 3. Ja udowodniłem, że ciąg jest okresowy co 6 i to mi wystarczyło. Niestety pozostała część Twojej wypowiedzi wydaje mi się dość sensowna :/.michaln90 pisze: -- 17 lutego 2009, 19:01 --
tak się składa że tu nie tylko jest luka a nawet błąd. Z okresowości co 6 może wynikać na przykład okresowość co 3 lub 2, którą należało sprawdzić i odrzucić. Więc możesz się pożegnać z 5 pkt., ale nie przejmuj się. Może w tym roku wystarczy 14 pkt. do finału.Swistak pisze:a ja udowodniłem, że dany ciąg jest okresowy co 6, i intuicyjnie lejąc wodę udowodniłem, że dla n niepodzielnego przez 6 ten ciąg składa się z samych jedynek.
-
michaln90
- Użytkownik

[LX OM] II etap Dzień 2
Chodzi mi oto, że z równości x(n)=x(n+6) może w szczególności wynikać, że x(n)=x(n+3) lub x(n)=x(n+2).
-
qjon
- Użytkownik

[LX OM] II etap Dzień 2
no właśnie.. takie uroki OMa i jego oceniania.
co do progu to raczej 16 pkt. zdaje się być rozsądną granicą. na pewno łatwiej było zdobyć w tym roku 16 niż 19 rok czy dwa lata temu.
co do progu to raczej 16 pkt. zdaje się być rozsądną granicą. na pewno łatwiej było zdobyć w tym roku 16 niż 19 rok czy dwa lata temu.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] II etap Dzień 2
tak jest z zalozenia ale nie zawsze. slyszalem o gosciu ktory w zeszlym roku dostal 5 pkt za zad. 1. w ktorym mial wynik 7 i brak przykladu ciagumichaln90 pisze: Każde rozwiązanie które zawiera lukę dowodową jest automatycznie oceniane na 2 punkty
hmmm troche nie pasuje do tego:michaln90 pisze:5 punktów można otrzymać gdy błędy są czysto formalne, na przykład ja kiedyś dostałem 5 za napisanie czegoś takiego:
ciąg an jest dany równaniem ... , a powinno być ciąg an jest dany wzorem ...( o równaniu możemy mówić gdy mamy an=...)
co do progu to stawiam 11. dlaczego? <wydaje sie pewnie za malo> bo zadania byly latwiejsze niz w LVI OM kiedy prog wyniosl 10, a trudniejsze niz w LVII kiedy wyniosl 12.-- 17 lutego 2009, 19:57 --6 — zadanie rozwiązane bezbłędnie lub z mało istotnymi usterkami,
5 — rozwiązanie posiadające poważniejsze usterki, które jednak nie dyskwalifikują zadania jako rozwiązanego,
trudniejsza kombinatoryka, podobna geo 2. dnia, trudniejsza pierwszego dnia, trudniejsza teoria liczb pierwszego dnia, dużo łatwiejsze zad. 6. ale i tak prawie nikt go nie zrobil. zostalo tegoroczne zad. 1 ktore zawieralo jakis pomysl i zeszloroczne 3 ktore szlo mechanicznie. czy naprawde to niecale 3 punkty roznicy?qjon pisze:na pewno łatwiej było zdobyć w tym roku 16 niż 19 rok czy dwa lata temu.
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
[LX OM] II etap Dzień 2
Kto wie, ostatecznie przekonamy się w marcu. Pamiętam, że rok temu były osoby typujące próg 16-17, a z drugiej strony mieliśmy trochę egzaltowanych uczestników, którzy stawiali na 24-26 punktów (tak zdaje się było chyba raz w całej historii OM). W tym roku mamy typy od 10 do 19-20, co na daje średnio właśnie koło 16. A tak na serio, problem w tym, że nawet mając do dyspozycji wszystkie deklaracje uczestników odnośnie wyników nic by to nam nie dało. Średnio połowa ludzi zawyża wynik, czasami w horrendalny wręcz sposób. Tak naprawdę coś sensownego będzie można powiedzieć dopiero po oficjalnej decyzji lub wcześniej, jak ktoś by otrzymał jakieś przecieki z weryfikacji okręgowej.
Pozdro i polecam wszystkim się wyluzować i spokojnie czekać na jakieś info, teraz już i tak nie ma się na to wpływu
Pozdro i polecam wszystkim się wyluzować i spokojnie czekać na jakieś info, teraz już i tak nie ma się na to wpływu
- XMaS11
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
[LX OM] II etap Dzień 2
Dumel: Zwróć uwagę, że powstało OMG i poziom teraz może być znacznie wyższy niż wtedy, więc nie jest to miarodajne porównanie.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] II etap Dzień 2
myśle ze OMG jest do tego stopnia oderwane od rzeczywistości OMowej ze nie ma wiekszego znaczenia
a jesli OMG jest dla Ciebie jakimkolwiek agumentem to ja rownie dobrze moge powiedziec ze okrojono program nauczania co wplynelo na obnizenie poziomu uczestnikow
a jesli OMG jest dla Ciebie jakimkolwiek agumentem to ja rownie dobrze moge powiedziec ze okrojono program nauczania co wplynelo na obnizenie poziomu uczestnikow
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
[LX OM] II etap Dzień 2
Ja słyszałem, że jak usterkę da się naprawić w ciągu 5 minut stosując rozumowanie rozwiązującego, to jest 5 punktów.
A OMG może nie daje jakiś nadzwyczajnych umiejętności, ale na pewno trochę wprowadza w świat olimpijski.
A OMG może nie daje jakiś nadzwyczajnych umiejętności, ale na pewno trochę wprowadza w świat olimpijski.
- Swistak
- Użytkownik

[LX OM] II etap Dzień 2
OMG i OM to są bardzo podobne konkursy, jeżeli chodzi o organizację (no oczywiście pomijając szczegóły typu, że tam są 3h na 5 zadań, a w OM 2x 5h na 3 zadania), lecz nie widzę żadnych wpływów OMG na OM..
[LX OM] II etap Dzień 2
witam ! jak myślicie - w 6 zadanku za otrzymanie tego ze te wyrazenia ktore podnoszą do kwadratu są rowne jeden dadzą 2 pkt ??
- XMaS11
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
[LX OM] II etap Dzień 2
Oczywiście, że OMG ma ogromny wpływ ! Jest to wielka motywacja do pracy w gimnazjum, okazja do 'zakochania się'. Co z tego, że poziom trudności jest nieporównywalny ? To nie o to chodzi, to jest tylko zachęta.