SaxoN pisze:Tak, i będę się uczył dowodów Karamaty, Popoviciu, Turkevici i 15 innych nierówności? A jak zadanko przejdzie z pomocą Wielkiego Twierdzenia Fermata, to też mam dowód obkuć? To jest niepoważne- jak mi czegoś nie uznają, to będę się rzucał do skutku...
a moim zdaniem w OMie nie chodzi o to, żeby "siłowo" rozwiązać zadanie za wszelką cenę, tylko za pomocą twierdzeń znanych ponadprzeciętnemu licealiście
SaxoN pisze:(...) A jak zadanko przejdzie z pomocą Wielkiego Twierdzenia Fermata, to też mam dowód obkuć? (...)
tak pół żartem, pół serio...
z tego co mi wiadomo to na finale LVII ludzie się powoływali na WTF;) nie trzeba było znać dowodu... wystarczyło wiedzieć gdzie go można znaleźć;P
A ja całkiem serio: podobno na ostatnim Zwardoniu było zadanie na WTF (pomijam szczegóły by nie psuć zabawy). Okazało się dowcipem kadry naukowej:) Szóstki były.
Co do przytaczania twierdzeń, to według mnie można korzystać z całkiem szerokiego ich arsenału. Słyszałem od członków komitetu, że w przypadku większej egzotyki trzeba podać sensowne źródło i sformułowanie twierdzenia. Tyle. Wydaje mi się absurdem wymaganie, by używać tylko twierdzeń wykorzystanych wczesniej. Wówczas pierwsza osoba używająca np. Cevy jest potępiona, a potem wszystko ok? Z tym Muirheadem chodziło pewnie o co innego. Jest taka ogólna tendencja, by rozwiązania z tego twierdzenia nie punktowały wysoko. Po pierwsze, wszystko co idzie z Muirheada, daje się załatwić jakoś z AM-GM. Po drugie, słyszałem, że zawodowy matematyk tego twierdzenia w pracy nie używa, co ma być jakimś argumentem... Ale Muirhead to wyjątek - o innym takim przypadku nie słyszałem. Uzbrojony w tę wiedzę, mogę pożerać kolejne lematy, uogólnienia... Choć wiem, że w firmówce nawet kongruencji nie będzie. Ot co.
ironleaf pisze:Z tym Muirheadem chodziło pewnie o co innego. Jest taka ogólna tendencja, by rozwiązania z tego twierdzenia nie punktowały wysoko.
Zacząłem się bać Znając Muirheada, Jensena, średnie i Schwarza można rozłożyć bez większych problemów 90% nierówności na półfinale (czasem potrzebny jakiś lemacik ). Bez Muirheada wiele nierówności staje się trudniejszych...
ironleaf pisze: A ja całkiem serio: podobno na ostatnim Zwardoniu było zadanie na WTF (pomijam szczegóły by nie psuć zabawy). Okazało się dowcipem kadry naukowej:) Szóstki były.
Hehe, tak ale w odróżnieniu np. od tego zadania co było na finale 3 lata temu to tego raczej nie dałoby się zrobić istotnie prościej bez Wielkiego TW. Fermata;) (tamto można było dokończyć mod 7).
A propo ostatniego Zwardonia, na dniach powinna się na stronie Olimpiady pojawić książeczka (tzn. zadania + rozwiązania) i powinno to być przed drugim etapem. Nie wiem jednak kiedy to będzie dokładnie i jeśli ktoś by chciał wstępną wersję (jeszcze niedokładnie sprawdzoną) aby sobie potrenować to mogę mu przesłać na PW. Od razu moglibyśmy poprawić gdyby ktoś zauważył jakieś błędy.
Najpóźniej na dziesięć dni przed terminem zawodów komitety okręgowe zawiadamiają zakwalifikowanych uczestników oraz ich szkoły o miejscu i terminie zawodów.
Zostało 8 dni, a do mnie dalej nic nie przyszło. Stąd pytanie: gdzie i o której godzinie odbędzie się 2 etap w okręgu śląskim?
Ja z okręgu toruńskiego i dalej też nic nie wiem, będę pierwszy raz i nawet nie wiem jak to wygląda. Orientuje się ktoś czy organizatorzy oferuja odpłatny nocleg, czy trzeba szukać samemu?
w Toruniu jest darmowy nocleg dla zamiejscowych w domu pielgrzyma (z wyżywieniem). jesli sie z tego korzysta trzeba chyba wczesniej wyslac maila z potwierdzeniem. a pierwszego dnia Olimpiada nawet funduje wypad do kina . generalnie nie ma powodow do narzekan
o wielkie dzięki @Dumel, uspokoiłeś mnie tym postem, już mniej więcej wiem na czym stoję. Tylko z tym mailem do nich to chyba trzeba będzie poczekać, aż oni dadzą oficjalne info.
Najpóźniej na dziesięć dni przed terminem zawodów komitety okręgowe zawiadamiają zakwalifikowanych uczestników oraz ich szkoły o miejscu i terminie zawodów.
Zostało 8 dni, a do mnie dalej nic nie przyszło. Stąd pytanie: gdzie i o której godzinie odbędzie się 2 etap w okręgu śląskim?
Mam pewien problem z II etapem. Dyrekcja mojej szkoły oświadczyła że koniecznie musi ze mną jechać na 3 dni opiekun. A ja mam już swoje lata i nie chcę jechać z żadnym opiekunem, chyba że byłaby to pewna nauczycielka mat. Poza tym rok temu z mojej szkoły jechał też ktoś, ale bez opiekuna. Jak jest u was?
U mnie to szkoła nie wie pewnie ze jadę . Wychowawca pewnie wie, bo wziałem sobie tydzien wolnego na przygotowanie. W kazdym badz razie takie problemu nie mam ;].
to już kwestia indywidualna. ja np. w tym roku to robie, ale pewnie bede jednym z nielicznych (w Toruńskim w zeszlym roku chyba ze 2 osoby byly w garniturach)-- 7 lutego 2009, 19:39 --na stronie Staszica ukazalo sie pare cennych wskazowek odnośnie drugiego etapu:
II etap Olimpiady Matematycznej
Napisał: Jakub Witaszek
2009-02-07
Już niedługo odbędzie się II etap Olimpiady Matematycznej. Pamiętajcie o kilku kwestiach technicznych: 1. Jeżeli po dwóch godzinach macie już coś rozwiązane, zapiszcie to! Przy zapisywaniu często okazuje się, że wymyślone rozwiązanie jest blefem. Jeżeli wykryjecie to późno, możecie nie mieć czasu na znalezienie poprawnego rozwiązania. 2. Starajcie się nie zapisywać rozwiązania tuż po jego wykminieniu - lepiej zrobić sobie przerwę lub przejść do innego zadania. Na świeżo łatwiej znajdziecie bugi. Zastanówcie się, czy z faktów pośrednich, które udowodniliście, nie wynika coś absurdalnego. 3. Jeżeli rozkminiliście wszystkie zadania lub jesteście pewni, że już nic więcej nie zrobicie, wtedy sprawdźcie to, co zapisaliście - głupie niedopatrzenia, drobne pomyłki mogą was kosztować cenne punkty. 4. Nie stresujcie się, jeżeli nie będziecie mieli żadnego zadania po dwóch godzinach. Ja czasami rozkminiałem rozwiązania dopiero po trzeciej lub czwartej godzinie. 5. Nie rezygnujcie z rozwiązywania zadania, tylko dlatego, że uważacie się słabi w jakiejś dziedzinie - niektóre zadania na drugim etapie są naprawdę bardzo proste. 6. Pięć godzin to w miarę dużo czasu, więc nie musicie przesadnie się spieszyć. Warto robić bardzo dokładne rysunki do geometrii z użyciem linijki, różnokolorowych mazaków - na takich rysunkach łatwiej zobaczyć poszukiwane własności. 7. Wychodźcie często do toalety, jedzcie kanapki i róbcie sobie przerwy ;p Zadania z równaniami bardzo często padają po wzięciu odpowiedniego modulo - nie zapominajcie o tym (nie przerywajcie po sprawdzeniu kilku reszt, czasami równania padają po wzięciu np. 9 lub 13...). POWODZENIA!