Myślę, że masz na myśli zadanie 3. A to już inna bajka, bo polecenie było wyznacz wszystkie funkcje f...JWilk pisze:Powiem wam, że np. na 59 OM 1 zadanie z drugiego etapu wymagało podania przykładu. Znam pare osób, które udowodniły co trzeba, podały poprawną odpowiedż, ale nie podały przykładu no i kosztowało ich to finał...
Jeśli chodzi o cfasolki to u mnie w szkole podaje się taką odpowiedź jak podał Swistak.
[LXI OM] I etap
-
pawelsuz
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
[LXI OM] I etap
-
waral
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Myślę, że chodzi o to zadanie o którym napisał JWilk, czyli o 1. - to z podaniem największej możliwej długości ciągu, spełniającego jakieś tam warunki.pawelsuz pisze:Myślę, że masz na myśli zadanie 3. A to już inna bajka, bo polecenie było wyznacz wszystkie funkcje f...JWilk pisze:Powiem wam, że np. na 59 OM 1 zadanie z drugiego etapu wymagało podania przykładu. Znam pare osób, które udowodniły co trzeba, podały poprawną odpowiedż, ale nie podały przykładu no i kosztowało ich to finał...
Jeśli chodzi o cfasolki to u mnie w szkole podaje się taką odpowiedź jak podał Swistak.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LXI OM] I etap
Oczywiście, mój błąd.tkrass pisze:Owszem Wojtku, funkcja może dążyć do jakiejś wartości, ale jej nie przyjmować. Np. \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x}}\). A np. kontrprzykładem do funkcji z \(\displaystyle{ N_0}\) w \(\displaystyle{ R_{+}}\) będzie \(\displaystyle{ f(0)=1}\), \(\displaystyle{ f(x+1)= \frac{f(x)}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x>0}\).
A co do rozwiązanie c-fasolek jestem naprawdę pełen podziwu. W czasie rozwiązywania wiedziałem, że niezbyt się opłaca wkładać fasolki, tam gdzie jest ich dużo, ale nie pomyślałem, aby to jakoś wykładniczo uzależnić, ani nawet nic podobnego w stylu wybierać zbiór z mniejszą ilością fasolek .
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LXI OM] I etap
O ile się nie mylę, to przy\(\displaystyle{ x\to \infty}\) strategia polega na wyborze zbioru z mnieszą liczbą fasolek, a jak mają tyle samo, to tego, który ma mniejsza maxymalną liczbę fasolek w 1 kubku, a jak taką samą to w 2 kubku itd. Ale mogę się mylić xp.
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
[LXI OM] I etap
@Wuja Exul, przez prawie cały czas, jaki spędziłem rozkminiając zadanie nr 11, miałem ochotę Cię zamordować. Teraz, jak przeczytałem rozwiązanie, mam ochotę zamordować siebie
- michal_z
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Czy w firmówce do 11 nie znajduje się przypadkiem istotna luka? Chodzi o przypadek, gdy P'Q'R'S' wcale nie jest czworokątem, a tylko smutnym zygzakiem. Sam miałem z tym problem i w końcu nie udało mi się naprawic rozwiązania. Poniżej rysunek:
Pozdrawiam
[pozdrowienia śle też pan Damian
]
Pozdrawiam
[pozdrowienia śle też pan Damian
- Damianito
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Jeśli to faktycznie luka, to proponuję sposób jej obejścia - wykazanie, że jeśli czworokąty ABCD i PQRS są nieprzystające, to ta straszna sytuacja nie zajdzie.
Przez czworokąt bliźniaczy do czworokąta XYZT rozumiem czworokąt otrzymany w wyniku opisanej konstrukcji z XYZT.
A zatem...
To taki szkic, jeszcze go poprawię, żeby był bardziej czytelny, ale na razie może widać, o co mniej więcej chodzi
Przez czworokąt bliźniaczy do czworokąta XYZT rozumiem czworokąt otrzymany w wyniku opisanej konstrukcji z XYZT.
A zatem...
Ukryta treść:
[LXI OM] I etap
michal_z !
Czworokąty ABCD i PQRS z założenia są wypukłe. Ty masz udowodnić, że istnieje P'Q'R'S' przystający, a nie że jakieś "wygibasy" (niewypukłe) są nieprzystające.
Czworokąty ABCD i PQRS z założenia są wypukłe. Ty masz udowodnić, że istnieje P'Q'R'S' przystający, a nie że jakieś "wygibasy" (niewypukłe) są nieprzystające.
- Damianito
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Tak, ale jeśli otrzymamy wygibas, to nie udowodnimy istnienia P'Q'R'S', bo argumentem ja jego istnienie jest konstrukcja, zaś dowód, że otrzymaliśmy czworokąt przystający korzysta z tego, że otrzymujemy w konstrukcji coś, co wygibasem nie jest.juziel pisze:michal_z !
[LXI OM] I etap
W zadaniu nie wymagano od Ciebie abyś udowodnił, że wszelkie możliwe przekształcenia mają dać w wyniku figurę przystającą. Jeśli otrzymamy wygibas, to rzeczywiście nie udowodnimy istnienia szukanego P'Q'R'S', ale nie dowodzi to również tego, że taka figura nie istnieje. Wniosek z tego jedynie taki, że znaleźliśmy niewłaściwe przekształcenie i powinniśmy szukać dalej.Damianito pisze:Tak, ale jeśli otrzymamy wygibas, to nie udowodnimy istnienia P'Q'R'S', bo argumentem ja jego istnienie jest konstrukcja, zaś dowód, że otrzymaliśmy czworokąt przystający korzysta z tego, że otrzymujemy w konstrukcji coś, co wygibasem nie jest.juziel pisze:michal_z !
Prosty przykład:
gdy zastosujemy przesunięcie równoległe jakiejś figury, to w wyniku otrzymamy figurę przystającą, ale jeśli wektory przesunięć każdego z wierzchołków skierujemy w inne strony to możemy otrzymać wygibasa, tylko nie to było szukanym celem.
- Damianito
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Ja tylko zgadzam się, że jeśli otrzymamy wygibas, to chyba posypie się wzorcówka. Stwierdzenie "argumentem na jego istnienie" należy w tamtej wypowiedzi rozumieć jako "argumentem na jego istnienie w rozwiązaniu firmowym". Nie czepiajmy się głupot, kiedy wiadomo, o co chodzi...