[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: pawelsuz »

JWilk pisze:Powiem wam, że np. na 59 OM 1 zadanie z drugiego etapu wymagało podania przykładu. Znam pare osób, które udowodniły co trzeba, podały poprawną odpowiedż, ale nie podały przykładu no i kosztowało ich to finał...

Jeśli chodzi o cfasolki to u mnie w szkole podaje się taką odpowiedź jak podał Swistak.
Myślę, że masz na myśli zadanie 3. A to już inna bajka, bo polecenie było wyznacz wszystkie funkcje f...
waral
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: waral »

pawelsuz pisze:
JWilk pisze:Powiem wam, że np. na 59 OM 1 zadanie z drugiego etapu wymagało podania przykładu. Znam pare osób, które udowodniły co trzeba, podały poprawną odpowiedż, ale nie podały przykładu no i kosztowało ich to finał...

Jeśli chodzi o cfasolki to u mnie w szkole podaje się taką odpowiedź jak podał Swistak.
Myślę, że masz na myśli zadanie 3. A to już inna bajka, bo polecenie było wyznacz wszystkie funkcje f...
Myślę, że chodzi o to zadanie o którym napisał JWilk, czyli o 1. - to z podaniem największej możliwej długości ciągu, spełniającego jakieś tam warunki.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

tkrass pisze:Owszem Wojtku, funkcja może dążyć do jakiejś wartości, ale jej nie przyjmować. Np. \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x}}\). A np. kontrprzykładem do funkcji z \(\displaystyle{ N_0}\) w \(\displaystyle{ R_{+}}\) będzie \(\displaystyle{ f(0)=1}\), \(\displaystyle{ f(x+1)= \frac{f(x)}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x>0}\).
Oczywiście, mój błąd.

A co do rozwiązanie c-fasolek jestem naprawdę pełen podziwu. W czasie rozwiązywania wiedziałem, że niezbyt się opłaca wkładać fasolki, tam gdzie jest ich dużo, ale nie pomyślałem, aby to jakoś wykładniczo uzależnić, ani nawet nic podobnego w stylu wybierać zbiór z mniejszą ilością fasolek .
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

ja próbowałem z wyborem zbioru z mniejszą ilością fasolek ale nie dało to zbyt dobrego oszacowania.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

O ile się nie mylę, to przy\(\displaystyle{ x\to \infty}\) strategia polega na wyborze zbioru z mnieszą liczbą fasolek, a jak mają tyle samo, to tego, który ma mniejsza maxymalną liczbę fasolek w 1 kubku, a jak taką samą to w 2 kubku itd. Ale mogę się mylić xp.
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 77 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: kluczyk »

Pojawiły się już firmówki do zadań, które chyba nikogo nie zaskoczą
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

No mnie trochę zaskoczyły .
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: jerzozwierz »

@Wuja Exul, przez prawie cały czas, jaki spędziłem rozkminiając zadanie nr 11, miałem ochotę Cię zamordować. Teraz, jak przeczytałem rozwiązanie, mam ochotę zamordować siebie
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Uuu... To hardo. Lepiej się nie przyznawaj, że nazywasz się Teodor Jerzak.
Awatar użytkownika
michal_z
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: michal_z »

Czy w firmówce do 11 nie znajduje się przypadkiem istotna luka? Chodzi o przypadek, gdy P'Q'R'S' wcale nie jest czworokątem, a tylko smutnym zygzakiem. Sam miałem z tym problem i w końcu nie udało mi się naprawic rozwiązania. Poniżej rysunek:

Pozdrawiam

[pozdrowienia śle też pan Damian :)]
Awatar użytkownika
Damianito
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Damianito »

Jeśli to faktycznie luka, to proponuję sposób jej obejścia - wykazanie, że jeśli czworokąty ABCD i PQRS są nieprzystające, to ta straszna sytuacja nie zajdzie.

Przez czworokąt bliźniaczy do czworokąta XYZT rozumiem czworokąt otrzymany w wyniku opisanej konstrukcji z XYZT.

A zatem...
Ukryta treść:    
To taki szkic, jeszcze go poprawię, żeby był bardziej czytelny, ale na razie może widać, o co mniej więcej chodzi
juziel
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: juziel »

michal_z !
Czworokąty ABCD i PQRS z założenia są wypukłe. Ty masz udowodnić, że istnieje P'Q'R'S' przystający, a nie że jakieś "wygibasy" (niewypukłe) są nieprzystające.
Awatar użytkownika
Damianito
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

juziel pisze:michal_z !
Czworokąty ABCD i PQRS z założenia są wypukłe. Ty masz udowodnić, że istnieje P'Q'R'S' przystający, a nie że jakieś "wygibasy" (niewypukłe) są nieprzystające.
Tak, ale jeśli otrzymamy wygibas, to nie udowodnimy istnienia P'Q'R'S', bo argumentem ja jego istnienie jest konstrukcja, zaś dowód, że otrzymaliśmy czworokąt przystający korzysta z tego, że otrzymujemy w konstrukcji coś, co wygibasem nie jest.
juziel
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: juziel »

Damianito pisze:
juziel pisze:michal_z !
Tak, ale jeśli otrzymamy wygibas, to nie udowodnimy istnienia P'Q'R'S', bo argumentem ja jego istnienie jest konstrukcja, zaś dowód, że otrzymaliśmy czworokąt przystający korzysta z tego, że otrzymujemy w konstrukcji coś, co wygibasem nie jest.
W zadaniu nie wymagano od Ciebie abyś udowodnił, że wszelkie możliwe przekształcenia mają dać w wyniku figurę przystającą. Jeśli otrzymamy wygibas, to rzeczywiście nie udowodnimy istnienia szukanego P'Q'R'S', ale nie dowodzi to również tego, że taka figura nie istnieje. Wniosek z tego jedynie taki, że znaleźliśmy niewłaściwe przekształcenie i powinniśmy szukać dalej.
Prosty przykład:
gdy zastosujemy przesunięcie równoległe jakiejś figury, to w wyniku otrzymamy figurę przystającą, ale jeśli wektory przesunięć każdego z wierzchołków skierujemy w inne strony to możemy otrzymać wygibasa, tylko nie to było szukanym celem.
Awatar użytkownika
Damianito
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Ja tylko zgadzam się, że jeśli otrzymamy wygibas, to chyba posypie się wzorcówka. Stwierdzenie "argumentem na jego istnienie" należy w tamtej wypowiedzi rozumieć jako "argumentem na jego istnienie w rozwiązaniu firmowym". Nie czepiajmy się głupot, kiedy wiadomo, o co chodzi...
ODPOWIEDZ