\(\displaystyle{ B=(1,5)}\)
\(\displaystyle{ C=(-4,-5)}\)
o ile sie gdzies nie machnąłem

Niech \(\displaystyle{ R=r+x}\) - promień podstawy stożka,czachur pisze:1. Na walcu obrotowym o promieniu podstawy r i wysokości h opisano stożek obrotowy tak, że powierzchnia boczna stożka do górnej podstawy walca, a dolna podstawa walca i podstawa stożka są kołami współśrodkowymi. Znaleźć promień podstawy i wysokość stożka, dla których objętość stożka będzie najmniejsza
a)czachur pisze:2. Powierzchnia boczna stożka po rozcięciu wzdłuż tworzącej i rozwinięciu na płaszczyźnie tworzy półkole o promieniu 1. Podstawę stożka dorysowano stycznie do tego półkola tak, by powstała figura (siatka stożka) była symetryczna.a) wyznaczyć promień podstawy stożka, jego wysokość i kąt rozwarciab) obliczyć promień okręgu opisanego na siatce stożka
\(\displaystyle{ P_n(k)= {n \choose k} \cdot p^k \cdot (1-p)^{n-k}}\)czachur pisze:3.Dane są liczby naturalne oraz , przy czym . Powarzamy razy doświadczenie, które za każdym razem z p-wem kończy się sukcesem i z p-wem porażką. Znaleźć , dla którego prawdopodobieństwo tego, że dokładnie prób skończy się sukcesem, jest możliwie największe.

Co to są te liczby a, b, c? Jakieś podstawienie, dowolne?kolanko pisze:pozniej doszedlem do tego ze to musi byc suma potęg 2
no i zapisalem ze
\(\displaystyle{ x=2^a}\)
\(\displaystyle{ y=a^b}\)
\(\displaystyle{ z=a^c}\)

Hehe, to co Ty, stary, przez 2 h pisałeś całe rozw....? Myślałem, że tyle zajęło Ci poprostu kminienie, a "tekstu" mniej...kolanko pisze: kobieca intuicja mnie zawiodła ;D
A chlopie jak ja mam CI przepisac to co naskrobalem w 2 h to głowa mała

no modzilem jak moglem, doszedlem do tego co dalem na forum przedtem. do tego co sylwek na poczatku. a zapomnialem o tym zeby zamienic cale równanie na logarytmy... nie pomyslalem o tym nawet kurde..enigm32 pisze:Hehe, to co Ty, stary, przez 2 h pisałeś całe rozw....? Myślałem, że tyle zajęło Ci poprostu kminienie, a "tekstu" mniej...

Do finału nie było trudno przejść. Tyle wiedzy ile trzebabyło mieć, to na pewno posiadasz.kolanko pisze:Kurcze zacząlem jak Sylwek skonczylem jak ja nie nadaje sie do tego konkursu ;p nie wiem jakim cudem przeszedlem do finału ... czarna rozpacz.

Ale go pocieszyłeś . Moim zdaniem to zadanie nie pojawiłoby się nawet na finale tego konkursu, więc bez obaw.Do finału nie było trudno przejść. Tyle wiedzy ile trzebabyło mieć, to na pewno posiadasz.