LXII Olimpiada Matematyczna I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Z takimi informacjami o rozwiązaniu to myślę, że nawet weterani Komisji Głównej OM nie byliby w stanie powiedzieć czy daliby 0, czy 2.

-- 8 grudnia 2010, 18:45 --

kaszubki, do usług ;]

-- 8 grudnia 2010, 18:46 --

Dorzuciłbym jeszcze 'Breezlee', który pojawiał się pod wieloma postaciami, np. 'breelee' etc.
kubus1353
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kubus1353 »

no ja w sumie nie rozumiem jaki jest sens bezmyślnego przepisywania rozwiązań oraz oszustwa... Przecież za przejście do 2 etapu nie ma przecież nic.?
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: kaszubki »

Tak, to nie ma sensu. Zwłaszcza (jak w przypadku Jordmana) nie wie się, jakie są własności środkowej - jeden z jego postów, w którym nie usiłował zdobyć rozwiązania to: "Czy środkowa zawsze dzieli kąt na 2 równe części?" Nie wiem, po co taki ktoś startuje w Olimpiadzie...
kubus1353
Użytkownik
Użytkownik

Może zakład jakiś. A ma ktoś może link do tego forum bo osobiście nie widziałem tego. Chyba że już jego wpisy nie istnieją.
AmadeuszFurman
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: AmadeuszFurman »

smigol, całe zadanie identycznie jak wzorcówka, tylko bez AM-GM. W miejsce tego jakies głupoty błędne. (bo nie wiem czy jest to dobrze )

kubus1353, jakkolwiek dobry z matmy bys nie był rozwiązywanie 1 etapu zabiera czas. Myslę, że niektórzy ludzie mają filozofię, że skoro mogą mieć 1 etap za darmo to w tym czasie przygotują się na drugi

nie mam linku, niestety, ale to pewna informacja
Big ?eb
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Big ?eb »

jerzozwierz pisze:
Emce1 pisze:A moim zdaniem była trochę łatwiejsza. Nie było jakichś poronionych zadań w stylu c-fasolek, geometria była łatwiejsza( poza zadaniem z kątem wpisanym z tamtego roku), bardziej przystępne były zadania jeśli o mnie chodzi.
Wypluj to, fasolki były jednym z najfajniejszych zadań jakie kiedykolwiek widziałem.

A poziom uważam za bardzo porównywalny z rokiem poprzednim, czyli trochę niższy niż być powinien.
Hmm, ja nie potrafię oszacować trudności zadań obiektywnie. W zeszłym roku zrobiłem trzy, teraz w teorii siedem, ale jedno z poważnym błędem, więc liczę jako sześć. Więc można powiedzieć, że zadania były dla mnie istotnie łatwiejsze. Ciekawy jestem tylko czy się dostanę .
slepy_01
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: slepy_01 »

Nic Jerzozwierz. Z ciekawości pytam. Dosyć trudne było. Ja zrobiłem 9 zadanek tj. 1,2,3,5,7,8,9,10,11.
Wgl panowie co stawiacie że dadzą na 2 etapie??
kubus1353
Użytkownik
Użytkownik

AmadeuszFurman pisze:
kubus1353, jakkolwiek dobry z matmy bys nie był rozwiązywanie 1 etapu zabiera czas. Myslę, że niektórzy ludzie mają filozofię, że skoro mogą mieć 1 etap za darmo to w tym czasie przygotują się na drugi

nie mam linku, niestety, ale to pewna informacja
No oczywiście zabierają czas i to dla niektórych dużo. Prawda, można powiedzieć, że np 1 etap różni się zdecydowanie od 2 w sposób oczywisty dlatego jak można mieć rozwiązania za darmo to czemu "tracić czas". Jednak pamiętajmy o tym że wciąż jest to dobra forma zweryfikowania czy np nadaje się ktoś. Nie mówiąc już o satysfakcji jaką dostarcza samodzielne rozwiązanie. Po coś ten pierwszy etap ma taką a nie inną formę. Może ma skłonić nas do systematycznej pracy i wskazać iż bez niej osiągnięcie sukcesu w OM jest mało realne.

A tak w ogóle to ja np. jednocześnie robiłem zadania z 1 etapu i przygotowywałem na drugi więc jedno nie wyklucza drugiego.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: silicium2002 »

Huh, mam 10 zadanek, więc powinno być dobrze przerosła mnie nierówność (nie wpadłem na ten głupi lemat ^^ no wiem że zadanko było proste) no i funkcyjne udało mi się dojść tylko do f(g(x)) = f(h(x)) gdzie g(x) różne od f(x) i są to trójmiany. Teraz nic jak poćwiczyć przed II etapem, a jak nie w tym roku jeszcze mam dwa lata
AmadeuszFurman
Użytkownik
Użytkownik

robiłem sobie w ramach treningu do II etapu 60 OM. Może ktos powiedzieć jaki był próg na finał. z góry dziękuję.
waral
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: waral »

chyba 13.
kubus1353
Użytkownik
Użytkownik

tylko 13? Myślałem że zazwyczaj progi są tak okolo 18 - 19 punktów...?
AmadeuszFurman
Użytkownik
Użytkownik

no to nice. nie chwalac sie moj wynik to:

602600 = 14
waral
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: waral »

kubus1353 pisze:tylko 13? Myślałem że zazwyczaj progi są tak okolo 18 - 19 punktów...?
No to był jeden z niższych w ostatnich latach z tego co się orientuję.
michary91

Post autor: michary91 »

Witam
Mam takie pytanie, ankietę
Jak obstawiacie. Czy na drugim etapie będzie jakaś nierówność? Z jakim prawdopodobieństwem? Co o tym myślicie?
ODPOWIEDZ