Czy matura z matematyki powinna być obowiązkowa?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: rtuszyns »

miodzio1988 pisze:
poprzedni system jednej matury wspólnej dla wszystkich i taki sam zakres materiału oraz sprawdzenie potencjalnych przyszłych studentów poprzez organizowanie czy to egzaminów wstępnych czy też rozmów kwalifikacyjnych, było lepsze od obecnego sytemu.
Bo? Ja tam widzę plusy takiego podziału. Jakbyś minusy mógł wskazać będzie fajnie.
Więc jakie plusy widzisz? Może takie, że nasze społeczeństwo jest coraz bardziej leniwe i niemyślące?

Minusem jest właśnie to, że niezależnie jaki poziom się zdaje, to na większość uczelni można się dostać i nie świadczy o tym wiedza przyszłego studenta ale to, jakie ma oceny i wynik matury. Przypominam, że ocena ucznia jest odzwierciedleniem aktualnej wiedzy ucznia. Umiejętności zastosowania (logicznego!) wiedzy, którą dana osoba zrozumiała (a nie nauczyła się) świadczy właśnie o tym, że taka osoba nie nauczyła się na pamięć i rozumie co mówi i stosuje.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

Minusem jest właśnie to, że niezależnie jaki poziom się zdaje, to na większość uczelni można się dostać i nie świadczy o tym wiedza przyszłego studenta ale to, jakie ma oceny i wynik matury
eeee co to za bzdury znowu? Nie świadczy o tym wiedza, ale wynik z matury. Ale właśnie wynik z tej matury jest jakimś odzwierciedleniem tej wiedzy, więc świadczy o tym jednak wiedza (jakaś chociaż)

No i co z tego, że można się dostać na większość uczelni? Jak są miejsca, uczelnie wyznaczają takie a nie inne progi, więc?
Przypominam, że ocena ucznia jest odzwierciedleniem aktualnej wiedzy ucznia.
i?
Umiejętności zastosowania (logicznego!) wiedzy, którą dana osoba zrozumiała (a nie nauczyła się) świadczy właśnie o tym, że taka osoba nie nauczyła się na pamięć i rozumie co mówi i stosuje.
Znowu i? Jaki to ma związek? czy tak piszesz, żeby mieć dłuższy post? To puste hasła zostaw i konkretnie pisz.
Więc jakie plusy widzisz? Może takie, że nasze społeczeństwo jest coraz bardziej leniwe i niemyślące?
A czemu bardziej leniwe i niemyślące? Kurcze, ktoś idzie na medycynę, zdaje biol. i chemie na poziomie rozszerzonym to ta osoba jest leniwa, bo nie chce zdawać matury rozszerzonej z matmy, która się nigdy tej osobie nie przyda? Co Ty w ogóle piszesz?
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik

Lepiej przeczytaj ze zrozumieniem moje wypowiedzi, bo mam wrażenie, że właśnie jesteś przykładem działania tego podziału i tego systemu edukacji.
-----
Proszę po raz kolejny miodzio daj podyskutować i uszanuj innych zdanie.
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2014, o 13:49 przez rtuszyns, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

rtuszyns pisze:Lepiej przeczytaj ze zrozumieniem moje wypowiedzi, bo mam wrażenie, że właśnie jesteś przykładem działania tego podziału i tego systemu edukacji.
Merytorycznie nie umiemy to personalnie działamy, co? ;]

To od początku, tylko dla Ciebie.
A czemu bardziej leniwe i niemyślące? Kurcze, ktoś idzie na medycynę, zdaje biol. i chemie na poziomie rozszerzonym to ta osoba jest leniwa, bo nie chce zdawać matury rozszerzonej z matmy, która się nigdy tej osobie nie przyda? Co Ty w ogóle piszesz?

Odniesiesz się do tego czy nie?
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik

miodzio1988 pisze:
rtuszyns pisze:Lepiej przeczytaj ze zrozumieniem moje wypowiedzi, bo mam wrażenie, że właśnie jesteś przykładem działania tego podziału i tego systemu edukacji.
Merytorycznie nie umiemy to personalnie działamy, co? ;]

To od początku, tylko dla Ciebie.

Odniesiesz się do tego czy nie?
Może Wy tak, ja nie.
Myślę, że nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy i w tym momencie kończę. Dla mnie taka dyskusja jest nieowocna i szkoda czasu. Dziękuję i proszę o uszanowanie mojego zdania. Pozdrawiam
miodzio1988

To po co w ogóle zaczynałeś gadać, jeśli merytorycznie padłeś już po pierwszej mojej wypowiedzi?

norwimaj jest dobrym partnerem? To może odniesiesz się do jego wypowiedzi? Czy też nie jest godny?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

virtue pisze: Trochę źle to sformułowałem, chodziło o to, żeby było odgórnie narzucone odbywanie się kółek z matury rozszerzonej przynajmniej raz w tygodniu, a to czy ktoś na nie chodzi czy też nie to jego indywidualna sprawa.
To i tak prowadzi do absurdalnych sytuacji:
  • Nikt ze zdających nie chce chodzić na kółko, ale musi się ono odbyć, bo jest odgórny wymóg.
  • Jest "chętny" na kółko, ale nie chce mu się nic robić, bo uważa, że to nauczyciel powinien go nauczyć. Na kółku nie ma ocen, więc nauczyciel nie może zmusić ucznia do samodzielnej pracy. Nie może mu także zakazać uczęszczania na kółko. Kółko musi się odbyć, chociaż uczeń nie wyniesie z niego pożytku, a nauczyciel mógłby się w tym czasie zająć czymś pożyteczniejszym,
  • Nauczyciel, który na zwykłych lekcjach nie jest w stanie przekazać uczniom wiedzy matematycznej, na kółku zmienia się w świetnego dydaktyka, dzięki któremu wszyscy wzorowo zdają maturę na poziomie rozszerzonym.
virtue
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: virtue »

norwimaj pisze:
virtue pisze: Trochę źle to sformułowałem, chodziło o to, żeby było odgórnie narzucone odbywanie się kółek z matury rozszerzonej przynajmniej raz w tygodniu, a to czy ktoś na nie chodzi czy też nie to jego indywidualna sprawa.
To i tak prowadzi do absurdalnych sytuacji:
  • Nikt ze zdających nie chce chodzić na kółko, ale musi się ono odbyć, bo jest odgórny wymóg.
  • Jest "chętny" na kółko, ale nie chce mu się nic robić, bo uważa, że to nauczyciel powinien go nauczyć. Na kółku nie ma ocen, więc nauczyciel nie może zmusić ucznia do samodzielnej pracy. Nie może mu także zakazać uczęszczania na kółko. Kółko musi się odbyć, chociaż uczeń nie wyniesie z niego pożytku, a nauczyciel mógłby się w tym czasie zająć czymś pożyteczniejszym,
  • Nauczyciel, który na zwykłych lekcjach nie jest w stanie przekazać uczniom wiedzy matematycznej, na kółku zmienia się w świetnego dydaktyka, dzięki któremu wszyscy wzorowo zdają maturę na poziomie rozszerzonym.
-Lol, kto w szkole średniej uczy się do ocen.
-Jakby były takie kółka 1x w tygodniu dla wszystkich klas I,II,III to zawsze jacyś chętni się znajdą.
-Nauczyciel miał by zająć się czymś bardziej pożytecznym jak za kółko mu płacą lol

-- 4 kwi 2014, o 13:52 --
miodzio1988 pisze:To po co w ogóle zaczynałeś gadać, jeśli merytorycznie padłeś już po pierwszej mojej wypowiedzi?

norwimaj jest dobrym partnerem? To może odniesiesz się do jego wypowiedzi? Czy też nie jest godny?
Może dlatego, że twoje wypowiedzi zalatują cynizmem
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: yorgin »

Dlaczego w tej dyskusji tak często pada określenie iż to lepsza bądź gorsza szkoła ma tak duże znaczenie w poziomie nauczania czy też zdobytej wiedzy z matematyki, ale także z innych przedmiotów?

Przecież jak ktoś chce, to osiągnie zamierzone cele. A obecnie jest tak, że chęci uczniom brakuje. I to wina szkoły, że uczniom się nie chce?

Powiedzcie mi, czy jeżeli jesteście przeciętnymi uczniami, to wybralibyście się do "dobrego", "lepszego" (z nazwy i opinii) liceum oddalonego o 50-80-100km od swojego rodzinnego domu, mimo iż macie odpowiedni profil w liceum 10-15min pieszo od domu? Rzesze ludzi tak robi obecnie. Słyszałem też o sobie, że "zmarnuję się" zostając w swojej mieścinie, gdzie było jedno liceum na całą gminę (~9000 mieszkańców). Jakoś drzwi na UJ mi się nie zamknęły. Ani ukończenie tej uczelni w dobrym stylu.

Dalej komentarze do wybranych wypowiedzi:
miodzio1988 pisze:
Umiejętności zastosowania (logicznego!) wiedzy, którą dana osoba zrozumiała (a nie nauczyła się) świadczy właśnie o tym, że taka osoba nie nauczyła się na pamięć i rozumie co mówi i stosuje.
Znowu i? Jaki to ma związek?
Może taki, że tego powinien się nauczyć uczeń w szkole. Myślenia.
miodzio1988 pisze:
Ktoś idzie na filologię polską więc po co ma zdawać język obcy?
Ktoś idzie na matematykę więc po co mu matura z języka polskiego?

Na poważnie nie widzisz, że społeczeństwo jest co raz bardziej leniwe i niemyślące? Myślisz że dlaczego na matematyce UJ spadł poziom wykładanego materiału na pierwszym/drugim roku?
miodzio1988 pisze:To po co w ogóle zaczynałeś gadać, jeśli merytorycznie padłeś już po pierwszej mojej wypowiedzi?
Może dlatego, że Twoja pierwsza odpowiedź istotnie nie miała żadnej wartości w dyskusji i wywołała tylko niepotrzebne spięcie. Na końcu nie uszanowałeś zdania osoby, z którą dyskutowałeś.
norwimaj pisze: I naprawdę matura znaczy wszędzie to samo? Moim zdaniem średnie wykształcenie uzyskane w jednej szkole znaczy co innego, niż w innej, choćby na obu świadectwach maturalnych były dokładnie takie same oceny. Może znaczą tyle samo w takim sensie, że na rynku pracy nikt albo prawie nikt nawet nie spojrzy na świadectwo maturalne lub jego brak.
I tak i nie.

Tak: Przy rekrutacji na uczelnie wyższe nie jest ważne to, czy Kowalski ukończył liceum ogrodnicze w Hebdziach czy Nowak V LO w Krakowie. Jeżeli obaj mają takie same dobre wyniki, to obaj się dostaną na ten sam kierunek. Rynek pracy patrzy teraz głównie na wyższe wykształcenie (lub maturę, rzadziej).

Nie: Ocena ocenie nie jest równa. Możemy mieć dwójkę osób które napisały maturę na 100% ale jedna z nich może się okazać finalistą olimpiady, a druga po prostu dobrym uczniem, który rozumie wszystko z lekcji.

Ale przecież i tak wszystko zależy od chęci - w dobie internetu świat jest otwarty i głodny wiedzy znajdzie to, czego mu potrzeba.

Analfabetów matematycznych nigdy nie braknie. Podobnie jak językowych. Można tylko przypuszczać, jakie są tego przyczyny i wrzucać sobie lub innym, że ktoś lub coś jest winne. Można gdybać, ale bez konkretnego działania ze strony ministerstwa (sensowna reforma edukacji), nauczycieli (niezniechęcanie się do "uczniów nadzwyczajnie wyróżniających się swoją głupotą") a najbardziej samych uczniów (myślenie oraz chęć do zdobywania wiedzy) nic nigdy się nie uda. Dlatego też nasze społeczeństwo głupieje.

Przy okazji - wszelkie osobiste uwagi proszę kierować na PW. W temacie unikać złośliwych komentarzy i przede wszystkim formułować rzeczowe wypowiedzi. Dyskusja pozostaje otwarta tak długo, jak długo sami jesteście w stanie prowadzić ją na odpowiednim poziomie.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

yorgin pisze:Przecież jak ktoś chce, to osiągnie zamierzone cele.
Pozwolę sobie zdecydowanie nie zgodzić się z tą opinią. Taką np. maturę z matematyki (obecną) zda każdy, kto włoży odpowiednio dużo pracy (oczywiście wartość "odpowiednio dużo" zależy m.in, od predyspozycji danej osoby), ale, zostając przy edukacji, jest wiele kierunków, na które niektórzy nie dostaliby się niezależnie od poświęconego czasu i wysiłku (w Polsce to na pewno JSIM, a tak poza tym, to nie bardzo się orientuję). Oczywiście, będąc zdolnym i nic nie robiąc, daleko się nie zajedzie, ale nie ma co się łudzić, że aby być np. świetnym matematykiem, wystarczą chęci i praca.
Natomiast zgadzam się z tym, że istotniejszy od poziomu szkoły jest indywidualny wysiłek... albo inaczej, bo takie stwierdzenie wymagałoby jakiejś miarodajnej oceny "istotności". Jeśli ktoś będzie z własnej woli pracować nad jakimiś zagadnieniami, a nie będzie uczęszczać do "mocnej" szkoły, to całkiem możliwe, że osiągnie w danej dziedzinie więcej niż leń uczący się w dobrej szkole.
Aczkolwiek z drugiej strony wydaje mi się (to może być mocno subiektywne), że wiele osób (przynajmniej do pewnego wieku) nie robi nic szczególnie wykraczającego ponad to, co pojawia się w ich szkołach, stąd często różnice w poziomie placówek edukacyjnych prowadzą do różnic w poziomie nabytych umiejętności (inna sprawa, że ktoś może dość późno "odkryć" daną dziedzinę i przy słabym poziomie dotychczasowej edukacji ma w tej sytuacji trochę niewesoło).
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Spektralny »

yorgin pisze:Przecież jak ktoś chce, to osiągnie zamierzone cele.
O ile te cele ten ktoś wyznaczy sobie najpóźniej z końcem gimnzajum... Ja post factum żałowałem wyboru liceum mimo, iż było ówcześnie najlepszym w moim mieście (140 000 mieszkańców).
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: Kacperdev »

Tak przy okazji.
... arodu.html

Najgorsze, że przestaje mnie to dziwić.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Post autor: luka52 »

Mnie z kolei dziwi, że ktoś bierze na serio takie komentarze.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

Co do opinii pt. "Matura powinna istnieć, bo daje wykształcenie średnie, które jest tak samo traktowane w całej Polsce": każdy poszedł do takiej szkoły, do jakiej chciał iść i mógł iść. Liceum jest akurat na tyle mało ważne, że ludzie nie wyjeżdżają do LO do metropolii, tzn. część wyjeżdża, ale jeśli najbliższe "duże" miasto jest "daleko", to się to olewa i chodzi do szkoły u siebie. Skoro tak, to traktowanie wykształcenia średniego jest zupełnie bez sensu, skoro jest tak nieważne i nikt go nie traktuje w jakikolwiek sposób.
Dodatkowo, zauważmy, że nie ma jednolitego egzaminu na koniec studiów I stopnia, II, III, czy egzaminu na profesora, czy czegokolwiek w tym rodzaju.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik

musialmi pisze:Co do opinii pt. "Matura powinna istnieć, bo daje wykształcenie średnie, które jest tak samo traktowane w całej Polsce": każdy poszedł do takiej szkoły, do jakiej chciał iść i mógł iść. Liceum jest akurat na tyle mało ważne, że ludzie nie wyjeżdżają do LO do metropolii, tzn. część wyjeżdża, ale jeśli najbliższe "duże" miasto jest "daleko", to się to olewa i chodzi do szkoły u siebie. Skoro tak, to traktowanie wykształcenia średniego jest zupełnie bez sensu, skoro jest tak nieważne i nikt go nie traktuje w jakikolwiek sposób.
Dodatkowo, zauważmy, że nie ma jednolitego egzaminu na koniec studiów I stopnia, II, III, czy egzaminu na profesora, czy czegokolwiek w tym rodzaju.
Dlatego nie ma jednolitego egzaminu na koniec studiów lub też na stopnie naukowe, gdyż tu właśnie mamy do czynienia z poważną i ukierunkowaną nauką. Zainteresowania studenta konkretną gałęzią danej dziedziny mają zaowocować napisaniem pracy, która jest oceniana. Tutaj już są świadome wybory i świadome działanie, wszak każdy jest dorosły i w pełni odpowiedzialny za własne czyny.
ODPOWIEDZ