[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: jerzozwierz »

No tak się mówi, że to jedna linijka/dwie linijki. Ale ubranie tego w takie słowa, żeby Komitet się do niczego nie przyczepił, to jednak troszkę zajmuje. To ze sferą wpisaną, to pokazywałem tylko że S leży na płaszczyźnie dwusiecznej. Udowadniałem środek opisanej.
Fishu
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Fishu »

Czy ten konkurs to konkurs przedmiotowy??
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: kammeleon18 »

Nie;p
Awatar użytkownika
BSP
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: BSP »

Jest może ktoś z Lubelskiego?
Jak sądzicie, jaki może być próg punktowy? W tamtym roku wynosił podobno około 6-ciu zadań, może siedmiu, ale więcej niż 80% z 54 zakwalifikowanych było z podkarpackiego. Teraz te dwa okręgi funkcjonują oddzielnie, więc na logikę próg punktowy w Lubelskim powinien się obniżyć, prawda? Bo w przeciwnym razie, patrząc na rok poprzedni, do drugiego etapu przeszło by max dziesięć do kilkunastu osób
Sądzicie, że 4-5 zadań wystarczy w tym roku?
karolina668
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: karolina668 »

Ja jestem
4-5 - byłoby bardzo przyjemnie Ale jakoś wątpie, że tak mało... Trudno mi powiedzieć ile to może być dokłądnie, nawet nie wiem jak bardzo rygorystycznie to wszystko oceniają;/
Awatar użytkownika
danioto
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: danioto »

Próg w tamtym roku wynosił w lubelskim mniej niż 5 zadań (albo dokładnie 5), bo dostałem się mając 30 punktów. Wynik nie oszałamiający, lecz mnie to satysfakcjonowało. A jak w tym roku będzie? Nie mam pojęcia. Zaś co do rygoru oceny, różnie to z tym bywa: jedno z zadań wszyscy* mówili, że ledwo dwa punkty dostanę (miałem 5) inne zaś byłem pewny, że będę miał 6 a dostałem 5 także, nie ma się co martwić, być dobrej myśli i rozwiązywać setki zadań już teraz, a nie dopiero po ogłoszeniu szczęśliwej nowiny
karolina668
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

a w jaki sposob dowiadujemy się o wynikach? Znaczy ja wiem, ze na stronie OMu i do szkoły wysyłają zawiadomienie, ale czy szkola otrzymuje też informację ile punktów za które zadanie nam dali?
Awatar użytkownika
danioto
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Niestety nie. Ale zawsze możesz napisać mejla do komitetu okręgowego z miłą prośbą o udostępnienie wyników. Nie wiem, czy to zgodne z prawem, w każdym razie mój urok osobisty w tamtym roku taki sposób dowiedzenia się o wynikach przyniósł skutek Żartuję oczywiście
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: XMaS11 »

W okręgu Łódzkim dostajemy wykaz ocen za każde zadanie.
Awatar użytkownika
danioto
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Tak, ale to dopiero jak przejdziesz do drugiego etapu. Jeśli jednak Ci się nie udało, to mejl jest jedynym sposobem, by dowiedzieć się o otrzymanych za każde zadanie punktach. przynajmniej tyle jest mi wiadomo
Flesiu
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Flesiu »

Ja w tamtym roku (no i wcześniej też) byłem z okręgu lubelskiego. Teraz byłbym w podkarpackim, no ale wyglądało to tak:
Próg punktowy jeśli dobrze pamiętam to było jakieś 4,5 zadania. W tym roku nie będę się wypowiadał, bo któryś z moderatorów jeszcze uzna to za podpowiedź ;P
Rygor oceniania trudno ocenić, ale na pierwszym etapie stosunkowo łatwo jest się domyśleć ile punktów się dostanie (oczywiście jeśli wie się co się napisało)
Szkoła nie otrzymuje informacji ile punktów zdobyłeś za poszczególne zadania. Taką informację dostaje każdy kto się dostał na drugim etapie. Nie wiem jak to z tym jest gdy się nie dostanie. Ale wtedy można próbować mailem, tak jak ktoś tu napisał.
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: pawels »

Od tego roku pojawił sie przepis mówiący, ze 70% punktów kwalifikuje do drugiego etapu i analogicznie w przypadku drugiego etapu. Minimalny pewny próg punktowy do zostania laureatem wynosi natomiast 60%. Nie ma już stresu, ze jakiś miliard ludzi porobił po 9-10 zadań 9 zadań gwarantuje już drugi etap, ale wg mnie próg pewnie nigdzie nie przekroczy 6-7 zadań.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

BSP, nie wiem czy można tak porównywać te progi. Raczej wielką tajemnicą nie jest, że w tym roku zadania dali prostsze niż zazwyczaj. Nie wiadomo też, czy do pierwszych klas nie przyszło pokolenie genialnych matematyków.
A poza tym, przytoczę czyjąś wypowiedź: Każdy, kto ma jakiekolwiek szanse na osiągnięcie czegokolwiek w OM nie powinien przejmować się pierwszym etapem, a co dopiero bać się o próg.
Zobaczymy, wszystko zobaczymy
karolina668
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

życie nauczyło mnie, że ktoś, kto sie nie przejmuje tymi pozornymi błachostkami (jaką jest dla niektórych w tym przypadku I etap) za daleko nie zajdzie...
troche filozoficznie
Chciałabym już zobaczyć rozwiązania tych ostatnich zadan, boco do nich jestem najmniej pewna czegokolwiek... ;/
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Przejmowanie ma tu sens trochę przenośny. Oczywiście nie można tego sobie olać (Boże broń), ale raczej jak ktoś nie może zrobić 5 zadań przez 3 miesiące w domu (a takie są zwykle progi) to raczej będzie miał pewien problem ze zrobieniem trzech - czterech na II etapie. Oczywiście lekko uogólniam, różne rzeczy się na świecie dzieją
ODPOWIEDZ