Czy matura z matematyki powinna być obowiązkowa?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

VillagerMTV pisze:
musialmi pisze:Nie wiem czemu zrezygnowano, ale patrząc praktycznie, jest to bardzo niewygodne dla kandydatów: nieraz trzeba jechać na drugi koniec kraju.
W sumie racja. Ale jak zależy komuś na studiach to się poświęci. Ewentualnie rozmowa wstępna online.
To zaliczenie języka polskiego byłoby problematyczne.
A i z logiką jakby nie było najlepiej.
W.Kr.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: norwimaj »

virtue pisze: Jeżeli chodzi o przygotowanie do poziomu rozszerzonego to nie każdy ma takie same możliwości, W niektórych liceach są kółka 3X w tygodniu a w innych w ogóle nie ma. Powinno być z góry narzucone ,że każdy kto się deklaruje do zdawania matury rozszerzonej ma przynajmniej 1X kółko.
Ja bym nie chciał uczęszczać na kółko przygotowujące do matury i nie chcę takiego przymusu narzucać innym. Masz jakieś uzasadnienie, dlaczego powinno być tak jak piszesz? Może za chwilę kto inny stwierdzi, że "powinno być" więcej lekcji przedsiębiorczości i "powinna być" obowiązkowa matura z tegoż przedmiotu, a jeszcze kto inny, że "powinno być" mniej WF-u. Ja jednak powtórzę za Spektralnym, że takie stawianie sprawy jest absurdalne. Ludzie powinni sami o sobie decydować.
rtuszyns pisze:Pozostaję przy twierdzeniu, że najlepiej aby nie było podziału na maturę w zakresie podstawowym i rozszerzonym, tylko jedna, Wszak jeden z pierwszych zapisów konstytucji to równość wobec prawa.
Czy mógłbyś wyjaśnić związek pomiędzy podziałem matury na poziomy a równością wobec prawa? Czy chodzi o to, że kiedyś był jeden poziom, a później dwa, więc ci, którzy kiedyś zdawali, nie są równi współcześnie zdającym? Jeśli tak, to może najlepiej by było, gdyby matury wcale nie było. Ja jestem za, chociaż do tej pory nie myślałem o takim uzasadnieniu.
musialmi pisze:Nie wiem czemu zrezygnowano, ale patrząc praktycznie, jest to bardzo niewygodne dla kandydatów: nieraz trzeba jechać na drugi koniec kraju.
Jednak sporą zaletą testów wstępnych jest to, że w pewnym stopniu sprawdzają one umiejętności przydatne na studiach. O maturze z matematyki tego powiedzieć się nie da. Zobaczymy, jak to będzie po wprowadzeniu pochodnych na maturę, ale nie spodziewam się istotnej zmiany.
musialmi pisze: PS Skoro testy wstępne, to po co matura?
Też chciałbym to wiedzieć.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

norwimaj pisze:musialmi napisał(a):
PS Skoro testy wstępne, to po co matura?

Też chciałbym to wiedzieć.
Bo matura by dawała wykształcenie średnie (tak aby papierek z takim wykształceniem znaczył wszędzie to samo), a egzaminy, żeby dostać się na studia.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: rtuszyns »

Jeszcze raz stanowczo pozostaję przy trzech rzeczach:
1) zrezygnowanie z zadań zamkniętych na egzaminie maturalnym z matematyki,
2) wzrost poziomu trudności zadań na maturze,
3) brak podziału na maturę podstawową i rozszerzoną.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

rtuszyns pisze:Jeszcze raz stanowczo pozostaję przy trzech rzeczach:
Super. I co z tego? Czy swoje propozycje wyślesz do premiera albo do cke?
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik

miodzio1988 pisze:
Super. I co z tego? Czy swoje propozycje wyślesz do premiera albo do cke?
Miodzio jak się nie ma nic sensownego w temacie do powiedzenia, to lepiej nie pisać...
miodzio1988

A co Ci ten podział w punkcie 3 przeszkadza? Mi sie podział na maturę podstawową i rozszerzoną bardzo podoba, sensownie jest to zrobione
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik

VillagerMTV pisze: Bo matura by dawała wykształcenie średnie (tak aby papierek z takim wykształceniem znaczył wszędzie to samo), a egzaminy, żeby dostać się na studia.
I naprawdę matura znaczy wszędzie to samo? Moim zdaniem średnie wykształcenie uzyskane w jednej szkole znaczy co innego, niż w innej, choćby na obu świadectwach maturalnych były dokładnie takie same oceny. Może znaczą tyle samo w takim sensie, że na rynku pracy nikt albo prawie nikt nawet nie spojrzy na świadectwo maturalne lub jego brak.
Dziękuję za przypomnienie, dzięki któremu łatwiej mogę sobie utrwalić w pamięci Twoją opinię. Jednak bardziej bym się ucieszył z wyjaśnienia wcześniej przytoczonego argumentu. Powtórzę moje pytanie:
norwimaj pisze:
rtuszyns pisze:Pozostaję przy twierdzeniu, że najlepiej aby nie było podziału na maturę w zakresie podstawowym i rozszerzonym, tylko jedna, Wszak jeden z pierwszych zapisów konstytucji to równość wobec prawa.
Czy mógłbyś wyjaśnić związek pomiędzy podziałem matury na poziomy a równością wobec prawa? Czy chodzi o to, że kiedyś był jeden poziom, a później dwa, więc ci, którzy kiedyś zdawali, nie są równi współcześnie zdającym?
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

norwimaj pisze:VillagerMTV napisał(a):
Bo matura by dawała wykształcenie średnie (tak aby papierek z takim wykształceniem znaczył wszędzie to samo), a egzaminy, żeby dostać się na studia.

I naprawdę matura znaczy wszędzie to samo? Moim zdaniem średnie wykształcenie uzyskane w jednej szkole znaczy co innego, niż w innej, choćby na obu świadectwach maturalnych były dokładnie takie same oceny. Może znaczą tyle samo w takim sensie, że na rynku pracy nikt albo prawie nikt nawet nie spojrzy na świadectwo maturalne lub jego brak.
Egzamin jest wszędzie jednakowy, więc wszędzie znaczy to samo ( w teorii). A jakby skończenie szkoły dawało wykształcenie średnie to byłoby to bardzo niejednolite, bo trudniej skończyć dobrą szkołę niż jakieś malutkie liceum w malutkiej mieścinie.
miodzio1988 pisze:A co Ci ten podział w punkcie 3 przeszkadza? Mi sie podział na maturę podstawową i rozszerzoną bardzo podoba, sensownie jest to zrobione
Sensownie. Ale jakby zrobił tak, że byłyby egzaminy wstępne to poziom rozszerzony byłby niepotrzebny.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik

VillagerMTV pisze: Egzamin jest wszędzie jednakowy, więc wszędzie znaczy to samo ( w teorii). A jakby skończenie szkoły dawało wykształcenie średnie to byłoby to bardzo niejednolite, bo trudniej skończyć dobrą szkołę niż jakieś malutkie liceum w malutkiej mieścinie.
Trudniej jest skończyć dobrą szkołę, niż zdać maturę, zatem egzamin maturalny nie niweluje różnicy w poziomach kształcenia szkół. Jeśli w jednej szkole musisz zabić smoka, a w drugiej tylko zobaczyć, jak wygląda smok, to choćby na koniec obu szkół był identyczny egzamin z teoretycznych podstaw walki ze smokami, jakość obu dyplomów nie będzie jednakowa.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik

norwimaj pisze:
VillagerMTV pisze: Egzamin jest wszędzie jednakowy, więc wszędzie znaczy to samo ( w teorii). A jakby skończenie szkoły dawało wykształcenie średnie to byłoby to bardzo niejednolite, bo trudniej skończyć dobrą szkołę niż jakieś malutkie liceum w malutkiej mieścinie.
Trudniej jest skończyć dobrą szkołę, niż zdać maturę, zatem egzamin maturalny nie niweluje różnicy w poziomach kształcenia szkół. Jeśli w jednej szkole musisz zabić smoka, a w drugiej tylko zobaczyć, jak wygląda smok, to choćby na koniec obu szkół był identyczny egzamin z teoretycznych podstaw walki ze smokami, jakość obu dyplomów nie będzie jednakowa.
Jest to wytłumaczenie tego pytania
miodzio1988 pisze:rtuszyns napisał(a):
Jeszcze raz stanowczo pozostaję przy trzech rzeczach:

Dziękuję za przypomnienie, dzięki któremu łatwiej mogę sobie utrwalić w pamięci Twoją opinię. Jednak bardziej bym się ucieszył z wyjaśnienia wcześniej przytoczonego argumentu. Powtórzę moje pytanie:
norwimaj napisał(a):
rtuszyns napisał(a):
Pozostaję przy twierdzeniu, że najlepiej aby nie było podziału na maturę w zakresie podstawowym i rozszerzonym, tylko jedna, Wszak jeden z pierwszych zapisów konstytucji to równość wobec prawa.

Czy mógłbyś wyjaśnić związek pomiędzy podziałem matury na poziomy a równością wobec prawa? Czy chodzi o to, że kiedyś był jeden poziom, a później dwa, więc ci, którzy kiedyś zdawali, nie są równi współcześnie zdającym?
ale chodzi mi bardziej o to, dlaczego (pomijając możliwość wyboru, choć większość i tak poziom podstawowy wybiera) inaczej później ma być traktowany ten. kto maturę na poziomie rozszerzonym zdawał od tego, kto zdawał poziom podstawowy. Zasadniczo dla mnie (może i nie tylko) poprzedni system jednej matury wspólnej dla wszystkich i taki sam zakres materiału oraz sprawdzenie potencjalnych przyszłych studentów poprzez organizowanie czy to egzaminów wstępnych czy też rozmów kwalifikacyjnych, było lepsze od obecnego sytemu.
Swoją drogą to również wcześniej były prowadzone egzaminy wstępne do szkół średnich i jakoś nikt nie narzekał a i młodzieży również dużo w średnich szkołach było...
Oczywiście zakres materiału był większy ale i uczniowie więcej mieli wiedzy i chęci...
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik

rtuszyns pisze: ale chodzi mi bardziej o to, dlaczego (pomijając możliwość wyboru, choć większość i tak poziom podstawowy wybiera) inaczej później ma być traktowany ten. kto maturę na poziomie rozszerzonym zdawał od tego, kto zdawał poziom podstawowy.
Czyli nie chodzi o równość wobec prawa, tylko o zwolnienie abiturientów z odpowiedzialności za własne wybory.
miodzio1988

ale chodzi mi bardziej o to, dlaczego (pomijając możliwość wyboru, choć większość i tak poziom podstawowy wybiera) inaczej później ma być traktowany ten. kto maturę na poziomie rozszerzonym zdawał od tego, kto zdawał poziom podstawowy.
Ehem, bo dokonali takiego a nie innego wyboru? Znają konsekwencje wyboru, więc może dlatego?
poprzedni system jednej matury wspólnej dla wszystkich i taki sam zakres materiału oraz sprawdzenie potencjalnych przyszłych studentów poprzez organizowanie czy to egzaminów wstępnych czy też rozmów kwalifikacyjnych, było lepsze od obecnego sytemu.
Bo? Ja tam widzę plusy takiego podziału. Jakbyś minusy mógł wskazać będzie fajnie.
virtue
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: virtue »

norwimaj pisze:
virtue pisze: Jeżeli chodzi o przygotowanie do poziomu rozszerzonego to nie każdy ma takie same możliwości, W niektórych liceach są kółka 3X w tygodniu a w innych w ogóle nie ma. Powinno być z góry narzucone ,że każdy kto się deklaruje do zdawania matury rozszerzonej ma przynajmniej 1X kółko.
Ja bym nie chciał uczęszczać na kółko przygotowujące do matury i nie chcę takiego przymusu narzucać innym. Masz jakieś uzasadnienie, dlaczego powinno być tak jak piszesz? Może za chwilę kto inny stwierdzi, że "powinno być" więcej lekcji przedsiębiorczości i "powinna być" obowiązkowa matura z tegoż przedmiotu, a jeszcze kto inny, że "powinno być" mniej WF-u. Ja jednak powtórzę za Spektralnym, że takie stawianie sprawy jest absurdalne. Ludzie powinni sami o sobie decydować.

Trochę źle to sformułowałem, chodziło o to, żeby było odgórnie narzucone odbywanie się kółek z matury rozszerzonej przynajmniej raz w tygodniu, a to czy ktoś na nie chodzi czy też nie to jego indywidualna sprawa.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

Taki tekst był na pierwszej stronie Świadectwa dojrzałości w CK Austrii wystawionym w 1913 roku w mieście Tarnowie.

...i zdawał egzamin dojrzałości w myśl rozporządzenia ministeryalnego z dnia ... 1908 r
na podstawie tego egzaminu uznano go
dojrzałym z odznaczeniem
do studyiów w Uniwersytecie

Zatem był to egzamin dojrzałości do studiów uniwersyteckich a nie żadnej innej dojrzałości.
ODPOWIEDZ