Olimpiada o "Diamentowy Indeks AGH 2008/2009"

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 230 razy

Post autor: owen1011 »

kupilem na allegro...

w sprzedazy tego nie ma normalnie...

Nazywa się to "Kurs przygotowawczy do szkół wyższych"
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 32 razy

Post autor: kolanko »

Dobra ... jesli Ci to dojdzie to napisz ;p Napisz czy sa fajne zadania mysle ze sie dogadamy np ksero ? skan ? podzielisz sie ? zapłace
owen1011
Użytkownik
Użytkownik

Ok. Jak dojdzie to dam Ci znac na priv ...
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik

A skad jestes ? i ponawiam pytanie ilu w tym roku bylo uczestnikow ??
owen1011
Użytkownik
Użytkownik

Jestem z Tarnowa...

Tez jestem ciekaw ile bylo uczestników
mnij
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: mnij »

owen1011 pisze:w sumie mogłem , ale jakoś nie wpadł mi ten pomysł do głowy...

byłem zejęty powtarzaniem materiału

widziałem na AGHu osoby przed wejściem na sale z książkami do matematyki,czy tablicami maturalnymi nerwową je przeglądając, chyba doszukując się tam jakiejś tajemnej wiedzy której jeszcze nie pojeli. też tak robicie? 3 minuty do testu, a może powtórze wzór a może to się przyda? to nie sprawdzian w szkole! jak dla mnie to jest oznaka niepewności siebie, słabości. Albo ktoś się przygotował i pewnie idzie albo nie i nic mu nie pomoże przeglądanie tablic maturalnych...
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik

ja tam przed konkursem 5 minut nic nie czytam . po jakiego sie denerwowac ? stoje i czekam az zawołają kolan wchodz no i ide;p
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 136 razy

Post autor: szymek12 »

Mam kilka zadanek z prawdopodobieństwa do rozwiązania. Możecie się też potrudzić:
1. Na piętnastu kartkach egzaminacyjnych znajdują się po dwa pytania, które nie powtarzają się. Uczeń jest w stanie odpowiedzieć tylko na 25 pytań. Obliczyć prawdopodobieństwo zdania egzaminu przez ucznia, jeżeli wystarczy odpowiedzieć na dwa pytania z pierwszej kartki i na wskazane przez ucznia dodatkowe pytanie z drugiej kartki.
2. Jest dziesięć jednakowych urn. W dziewięciu znajdują się po dwie czarne i po dwie białe kule, a w jednej 5 białych i jedna czarna. Z losowo wziętej urny wyciągnięto białą kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kulę wyciągnięto z urny zawierającej 5 białych kul?
3. Duża partia wyprodukowanych przedmiotów zawiera 1% przedmiotów wykonanych wadliwie. Jak wielka powinna być próbka losowa, aby prawdopodobieństwo trafienia w niej przynajmniej na jeden przedmiot wadliwy było nie mniejsze niż 0,95?
4. Dwóch koszykarzy oddaje po 3 rzuty piłką do kosza. Prawdopodobieństwa zdobycia kosza przy każdym rzucie są odpowiednio równe 0,6 i 0,7.
Znaleźć prawdopodobieństwo, że:
a) obaj koszykarze zdobędą tą samą sumę koszy,
b) pierwszy koszykarz zdobędzie więcej koszy niż drugi.

Uwaga!!! Rozwiązania mogą być zaskakujące...
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: enigm32 »

szymek12 pisze:Mam kilka zadanek z prawdopodobieństwa do rozwiązania. Możecie się też potrudzić:
1. Na piętnastu kartkach egzaminacyjnych znajdują się po dwa pytania, które nie powtarzają się. Uczeń jest w stanie odpowiedzieć tylko na 25 pytań. Obliczyć prawdopodobieństwo zdania egzaminu przez ucznia, jeżeli wystarczy odpowiedzieć na dwa pytania z pierwszej kartki i na wskazane przez ucznia dodatkowe pytanie z drugiej kartki.
Troche tu nieścisłości: Jak wygląa zdawanie egzaminu...? Losujemy dwie kartki? Na raz? Po kolei? "Pierwsza" kartka to ta wylosowana najpierw?

-- 15 marca 2009, 18:02 --
Ad. 2.
\(\displaystyle{ B_1}\) - wybrano urnę z 5 białymi kulami
\(\displaystyle{ B_2}\) - wybrano urnę z 2 białymi kulami
oczywiście:
\(\displaystyle{ P(B_1)=0,1\\
P(B_2)=0,9}\)

\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie polegające na wylosowaniu białej kuli w naszym doświadczeniu
\(\displaystyle{ P(B_1|A)=\frac{P(B_1 \cap A)}{P(A)}=\frac{P(A|B_1) \cdot P(B_1)}{P(B_1) \cdot P(A|B_1)+P(B_2) \cdot P(A|B_2)}=\frac{\frac{5}{6} \cdot \frac{1}{10}}{\frac{1}{10} \cdot \frac{5}{6}+\frac{9}{10} \cdot \frac{1}{2}}=\frac{5}{32}}\)
owen1011
Użytkownik
Użytkownik

powtarzalem wzor na wyznaczniki, bo wylecial mi z pamieci...

i przydalo sie....
Pawie?
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Pawie? »

Witam wszystkich

Mam propozycje do przygotowujacych na trzeci etap olimpiady (ja do nich tez naleze - 74% )
Na AGH organizuja kursy przygotowawcze do matury z matematyki. Zadzwonilem do nich i okazalo sie ze juz nie ma chetnych i nie bedzie nowego. Ale pomyslalem ze jakby zebrala sie kilkuosobowa grupa olimpijczykow powstalby kurs specjalnie pod Diamentowy Indeks Co powiecie na cos takiego?

strona o kursie:
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik

no ja bym byl za .... tylko zeby nas bylo trochu no i nie za duzo ...
Pawie?
Użytkownik
Użytkownik

Ale pasowaloby sie szybko zebrac w razie czego, bo mamy tylko trzy tygodnie do finalu...
czachur
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: czachur »

Ludzie, zbiory w łapę, robić zadania, analizować, a jakoś będzie. Ja osobiście teraz zajmuję się tylko zadaniami "staromaturalnymi", głównie z działów, z których nie czuję się dość pewnie. Grunt to rozwiązywać problemy trudne i nieszablonowe, bo nie ma co liczyć, że spotka nas lajt w tych za 20 pkt na 3 etapie .

Co do zajęć, to osobiście uczęszczam na kurs przygotowawczy na studia w AGH, które prowadzi nauczyciel z mojego LO posiłkowany materiałami z uczelni ( właśnie tymi żółtymi książeczkami). Żeby zaspokoić ciekawość, bardzo do treningu pod olimpiadę to one się nie nadają IMO ( poza traktującymi o stereo i może jeszcze paroma : jest ich 10). Są oczywiście nieszablonowe zadania, ale nieco innej maści. Np w książeczce z ciągami zadania były dość trywialnie z kombinatoryki, a na konkursach i egz wstępnych z zeszłych lat takowe były dość kłopotliwe. Ale geometria całkiem ciekawie wyłożona i sporo zadań ( takich nawet nawet).

Tak w ogóle, to zastanawiam się, czy nie zadzwonić do nich i zapytać, czy na pewno awansowałem, bo wciąż nie mogę uwierzyć. Jak myślicie, jakie jest p-wo że pomylili się w liście? Odbija mi już, eh
Pawie?
Użytkownik
Użytkownik

Ale mi chodzilo wlaśnie o to, że jak zbiora sie same osoby biorące udział w trzecim etapie to "uszyja nam kurs na miare", tzn. że bedziemy robili tylko takie zadania jakie bedą mogły sie pojawić się w finale.
ODPOWIEDZ