Olimpiada o "Diamentowy Indeks AGH 2008/2009"
-
owen1011
- Użytkownik

- Podziękował: 230 razy
kupilem na allegro...
w sprzedazy tego nie ma normalnie...
Nazywa się to "Kurs przygotowawczy do szkół wyższych"
w sprzedazy tego nie ma normalnie...
Nazywa się to "Kurs przygotowawczy do szkół wyższych"
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
Dobra ... jesli Ci to dojdzie to napisz ;p Napisz czy sa fajne zadania mysle ze sie dogadamy np ksero ? skan ? podzielisz sie ? zapłace
-
owen1011
- Użytkownik

Jestem z Tarnowa...
Tez jestem ciekaw ile bylo uczestników
Tez jestem ciekaw ile bylo uczestników
-
mnij
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
owen1011 pisze:w sumie mogłem , ale jakoś nie wpadł mi ten pomysł do głowy...
byłem zejęty powtarzaniem materiału
widziałem na AGHu osoby przed wejściem na sale z książkami do matematyki,czy tablicami maturalnymi nerwową je przeglądając, chyba doszukując się tam jakiejś tajemnej wiedzy której jeszcze nie pojeli. też tak robicie? 3 minuty do testu, a może powtórze wzór a może to się przyda? to nie sprawdzian w szkole! jak dla mnie to jest oznaka niepewności siebie, słabości. Albo ktoś się przygotował i pewnie idzie albo nie i nic mu nie pomoże przeglądanie tablic maturalnych...
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
ja tam przed konkursem 5 minut nic nie czytam . po jakiego sie denerwowac ? stoje i czekam az zawołają kolan wchodz no i ide;p
-
szymek12
- Użytkownik

- Podziękował: 136 razy
Mam kilka zadanek z prawdopodobieństwa do rozwiązania. Możecie się też potrudzić:
1. Na piętnastu kartkach egzaminacyjnych znajdują się po dwa pytania, które nie powtarzają się. Uczeń jest w stanie odpowiedzieć tylko na 25 pytań. Obliczyć prawdopodobieństwo zdania egzaminu przez ucznia, jeżeli wystarczy odpowiedzieć na dwa pytania z pierwszej kartki i na wskazane przez ucznia dodatkowe pytanie z drugiej kartki.
2. Jest dziesięć jednakowych urn. W dziewięciu znajdują się po dwie czarne i po dwie białe kule, a w jednej 5 białych i jedna czarna. Z losowo wziętej urny wyciągnięto białą kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kulę wyciągnięto z urny zawierającej 5 białych kul?
3. Duża partia wyprodukowanych przedmiotów zawiera 1% przedmiotów wykonanych wadliwie. Jak wielka powinna być próbka losowa, aby prawdopodobieństwo trafienia w niej przynajmniej na jeden przedmiot wadliwy było nie mniejsze niż 0,95?
4. Dwóch koszykarzy oddaje po 3 rzuty piłką do kosza. Prawdopodobieństwa zdobycia kosza przy każdym rzucie są odpowiednio równe 0,6 i 0,7.
Znaleźć prawdopodobieństwo, że:
a) obaj koszykarze zdobędą tą samą sumę koszy,
b) pierwszy koszykarz zdobędzie więcej koszy niż drugi.
Uwaga!!! Rozwiązania mogą być zaskakujące...
1. Na piętnastu kartkach egzaminacyjnych znajdują się po dwa pytania, które nie powtarzają się. Uczeń jest w stanie odpowiedzieć tylko na 25 pytań. Obliczyć prawdopodobieństwo zdania egzaminu przez ucznia, jeżeli wystarczy odpowiedzieć na dwa pytania z pierwszej kartki i na wskazane przez ucznia dodatkowe pytanie z drugiej kartki.
2. Jest dziesięć jednakowych urn. W dziewięciu znajdują się po dwie czarne i po dwie białe kule, a w jednej 5 białych i jedna czarna. Z losowo wziętej urny wyciągnięto białą kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kulę wyciągnięto z urny zawierającej 5 białych kul?
3. Duża partia wyprodukowanych przedmiotów zawiera 1% przedmiotów wykonanych wadliwie. Jak wielka powinna być próbka losowa, aby prawdopodobieństwo trafienia w niej przynajmniej na jeden przedmiot wadliwy było nie mniejsze niż 0,95?
4. Dwóch koszykarzy oddaje po 3 rzuty piłką do kosza. Prawdopodobieństwa zdobycia kosza przy każdym rzucie są odpowiednio równe 0,6 i 0,7.
Znaleźć prawdopodobieństwo, że:
a) obaj koszykarze zdobędą tą samą sumę koszy,
b) pierwszy koszykarz zdobędzie więcej koszy niż drugi.
Uwaga!!! Rozwiązania mogą być zaskakujące...
- enigm32
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Troche tu nieścisłości: Jak wygląa zdawanie egzaminu...? Losujemy dwie kartki? Na raz? Po kolei? "Pierwsza" kartka to ta wylosowana najpierw?szymek12 pisze:Mam kilka zadanek z prawdopodobieństwa do rozwiązania. Możecie się też potrudzić:
-- 15 marca 2009, 18:02 --
Ad. 2.
\(\displaystyle{ B_1}\) - wybrano urnę z 5 białymi kulami
\(\displaystyle{ B_2}\) - wybrano urnę z 2 białymi kulami
oczywiście:
\(\displaystyle{ P(B_1)=0,1\\
P(B_2)=0,9}\)
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie polegające na wylosowaniu białej kuli w naszym doświadczeniu
\(\displaystyle{ P(B_1|A)=\frac{P(B_1 \cap A)}{P(A)}=\frac{P(A|B_1) \cdot P(B_1)}{P(B_1) \cdot P(A|B_1)+P(B_2) \cdot P(A|B_2)}=\frac{\frac{5}{6} \cdot \frac{1}{10}}{\frac{1}{10} \cdot \frac{5}{6}+\frac{9}{10} \cdot \frac{1}{2}}=\frac{5}{32}}\)
-
owen1011
- Użytkownik

powtarzalem wzor na wyznaczniki, bo wylecial mi z pamieci...
i przydalo sie....
i przydalo sie....
Witam wszystkich
Mam propozycje do przygotowujacych na trzeci etap olimpiady (ja do nich tez naleze - 74% )
Na AGH organizuja kursy przygotowawcze do matury z matematyki. Zadzwonilem do nich i okazalo sie ze juz nie ma chetnych i nie bedzie nowego. Ale pomyslalem ze jakby zebrala sie kilkuosobowa grupa olimpijczykow powstalby kurs specjalnie pod Diamentowy Indeks Co powiecie na cos takiego?
strona o kursie:
Mam propozycje do przygotowujacych na trzeci etap olimpiady (ja do nich tez naleze - 74% )
Na AGH organizuja kursy przygotowawcze do matury z matematyki. Zadzwonilem do nich i okazalo sie ze juz nie ma chetnych i nie bedzie nowego. Ale pomyslalem ze jakby zebrala sie kilkuosobowa grupa olimpijczykow powstalby kurs specjalnie pod Diamentowy Indeks Co powiecie na cos takiego?
strona o kursie:
Ale pasowaloby sie szybko zebrac w razie czego, bo mamy tylko trzy tygodnie do finalu...
-
czachur
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Ludzie, zbiory w łapę, robić zadania, analizować, a jakoś będzie. Ja osobiście teraz zajmuję się tylko zadaniami "staromaturalnymi", głównie z działów, z których nie czuję się dość pewnie. Grunt to rozwiązywać problemy trudne i nieszablonowe, bo nie ma co liczyć, że spotka nas lajt w tych za 20 pkt na 3 etapie .
Co do zajęć, to osobiście uczęszczam na kurs przygotowawczy na studia w AGH, które prowadzi nauczyciel z mojego LO posiłkowany materiałami z uczelni ( właśnie tymi żółtymi książeczkami). Żeby zaspokoić ciekawość, bardzo do treningu pod olimpiadę to one się nie nadają IMO ( poza traktującymi o stereo i może jeszcze paroma : jest ich 10). Są oczywiście nieszablonowe zadania, ale nieco innej maści. Np w książeczce z ciągami zadania były dość trywialnie z kombinatoryki, a na konkursach i egz wstępnych z zeszłych lat takowe były dość kłopotliwe. Ale geometria całkiem ciekawie wyłożona i sporo zadań ( takich nawet nawet).
Tak w ogóle, to zastanawiam się, czy nie zadzwonić do nich i zapytać, czy na pewno awansowałem, bo wciąż nie mogę uwierzyć. Jak myślicie, jakie jest p-wo że pomylili się w liście? Odbija mi już, eh
Co do zajęć, to osobiście uczęszczam na kurs przygotowawczy na studia w AGH, które prowadzi nauczyciel z mojego LO posiłkowany materiałami z uczelni ( właśnie tymi żółtymi książeczkami). Żeby zaspokoić ciekawość, bardzo do treningu pod olimpiadę to one się nie nadają IMO ( poza traktującymi o stereo i może jeszcze paroma : jest ich 10). Są oczywiście nieszablonowe zadania, ale nieco innej maści. Np w książeczce z ciągami zadania były dość trywialnie z kombinatoryki, a na konkursach i egz wstępnych z zeszłych lat takowe były dość kłopotliwe. Ale geometria całkiem ciekawie wyłożona i sporo zadań ( takich nawet nawet).
Tak w ogóle, to zastanawiam się, czy nie zadzwonić do nich i zapytać, czy na pewno awansowałem, bo wciąż nie mogę uwierzyć. Jak myślicie, jakie jest p-wo że pomylili się w liście? Odbija mi już, eh
Ale mi chodzilo wlaśnie o to, że jak zbiora sie same osoby biorące udział w trzecim etapie to "uszyja nam kurs na miare", tzn. że bedziemy robili tylko takie zadania jakie bedą mogły sie pojawić się w finale.