Dobry zbiór zadań na maturę
- denatlu
- Użytkownik

- Podziękował: 128 razy
Czy opłaca się robić zbiór taki maturalny operonu z 2008 roku? Patrzyłem na zadania, są dosyć na poziomie. One jeszcze przygotowywały do innej matury, więc nie wiem. Pytam o podstawe i rozszerzenie.
-
Aniela_masia
- Użytkownik

A ja mam i Kiełbasę i Operon. Z obydwoma książkami mam ten sam kłopot, jak tylko jest trudniejsze zadanie, to nie wiem jak je zrobić i odpowiedź z tyłu niewiele mi pomaga. Nie wiem jak jest z nową Kiełbasą, bo tam podobno jest więcej rozwiązań, moja jest z 2010 roku i rozwiązań jest bardzo mało.
Z tego powodu prawie ich nie używam, a ostatnio prawie wyłącznie zaglądam na zadania.info tam przynajmniej są dokładnie rozwiązane zadania. Tylko trochę ich tam przy dużo - na pewno nie da się już przerobić wszystkich. No i te ich maturki, to już klasyka.
Z tego powodu prawie ich nie używam, a ostatnio prawie wyłącznie zaglądam na zadania.info tam przynajmniej są dokładnie rozwiązane zadania. Tylko trochę ich tam przy dużo - na pewno nie da się już przerobić wszystkich. No i te ich maturki, to już klasyka.
Rzeczywiście zacząłem w Operonie od działów (trygo i rachunek) które słabo przerobiłem w Kiełbase (nie chęć do trygonometrii której szczerze nienawidzę i rachunek który wydawał mi się generalnie łatwy), za to teraz robie działy które w Kiełbasie przerobiłem dokładnie i jednoznacznie mogę stwierdzić ,że Kiełbasa absolutnie rządzi (to tak, jakby ktoś miał wątpliwości kiedyś przeglądając ten temat)Operon jest łatwiejszy od Kiełbasy ale ciut trudniejszy niż matura cke ale nie dużo. Chyba żeś Kiełbasę słabo przerobił.
-
Union
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
wejdź na stronę wydawnictwa 2000(denatlu pisze:Kiedy najnowszy Kiełbasa wyszedł? Bo ja chciałem go też jakoś znaleźć, ale internecie odnajduje same z 2010 roku.? Ma ktoś jakis link?
Kod: Zaznacz cały
http://2000.com.pl/-
Tmkk
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
Ja mam ten zielony (część druga).
Odpowiedzi dobre, a poziomu nie sposób ocenić. Dla jednych może być za wysoki, dla innych - za niski.
Odpowiedzi dobre, a poziomu nie sposób ocenić. Dla jednych może być za wysoki, dla innych - za niski.
- denatlu
- Użytkownik

- Podziękował: 128 razy
Tmkk a czy masz w tej część pełny zakres materiału, czyli wszystkie działy? Czy to jest np. tak, że w części pierwszej 6 działów, a w drugiej następne.
-
Tmkk
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
W części II masz (spis treści):
1.Ciągi
2.Planimetria
3.Geometria analityczna
4.Stereometria
5.Zadania optymalizacyjne
6.Rachunek prawdopodobieństwa
7.Statystyka
8.Zadania zamknięte
9.Odpowiedzi, wskazówki, rozwiązania
1.Ciągi
2.Planimetria
3.Geometria analityczna
4.Stereometria
5.Zadania optymalizacyjne
6.Rachunek prawdopodobieństwa
7.Statystyka
8.Zadania zamknięte
9.Odpowiedzi, wskazówki, rozwiązania
- dawid.barracuda
- Użytkownik

- Podziękował: 480 razy
Nie pamiętam czy już to pisałem, ale polecam (poza Kiełbasą) zbiory Kłaczkowa. Po przerobieniu wszystkich zadań z wielomianów następne zadania z tego działu z rozszerzonej matury wydawały się śmiesznie proste. Np. z funkcją kwadratową też tak było - zrobiłem cały rozdział z parametrami to z rozszerzonych matur nie mieli mnie czym zaskoczyć po Kłaczkowie.
Mam ważne pytanie: czy kombinatoryka i prawodopodobieństwo są dobrze zrobione w Kiełbasie? Mam z tym działem dość spory problem, prawie zawsze błędnie rozwiązuje zadanie z tego działu w arkuszach. Kiedy średnio mi wychodziła mi stereometria, Kiełbasa spisała się idealnie, dlatego chciałbym się dowiedzieć, jak jest w przypadku tego działu.
-
major37
- Użytkownik

- Podziękował: 288 razy
No ja ten dział robię właśnie. Najwięcej problemów sprawiają mi zadania kombinatoryczne. W Kiełbasie są dość dobrze wytłumaczone ale dość trudne zwłaszcza rozszerzone bo podstawowe to łatwizna. Chodź teraz skończyłem kombinatorykę i zacząłem prawdopodobieństwo. Ale teraz po kombinatoryce zadania kombinatoryczne operonu są łatwiutkie po Kiełbasie Możesz spróbować Kiełbasę Nie zaszkodzi na pewno