[LVII OM] Zadania I etapu

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Twarz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Twarz »

juzef pisze:Wsród zadań z ostatniej serii jedno jest banalne, a rozwiązania dwóch można znaleźć w sieci, jeśli się ktoś postara. Dlatego 11 zadań w pierwszym etapie leży w zasięgu każdego. Trochę się przez to obawiam jakiegoś strasznie wysokiego progu na drugi etap.
Niby ktoro jest takie banalne? 10 mam tylko i wylacznie dzieki Kourliandtchikowi, 9 zrobilem wczoraj brutal forcem, pozostaje mi 11 i 12. Pomijajac fakt poziomu zadania 12, 11 nie wydaje mi sie na jakies wybitnie banalne, bo nie mozna go zrobic w zaden szybki sposob, jak chociaz 6.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Twarz pisze:Niby ktoro jest takie banalne?
Zadanie 11 uważam za łatwe, gdyż można je zrobić korzystając kilka razy z dobrze znanych twierdzeń. Żadnego własnego pomysłu nie potrzeba.
Twarz pisze:nie mozna go zrobic w zaden szybki sposob, jak chociaz 6.
Można.
karolx pisze: przecież np takie 11 to mozna narysować sobie w AutoCAD'ie i dorzucic wydruczek ze to jest prawda
Równie dobrze mógłbyś sobie założyć, że trójkąt ABC jest równoboczny. Nie ma tak lekko.
TomciO
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: TomciO »

Heh Twarz: moze masz dzieki Kurlandczykowi, ale przeciez ta nierownosc to podstawa zupelna : P.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Ale da się ją rozwiązać 'okrężną' drogą, a wtedy troche roboty jest.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Twarz
Użytkownik
Użytkownik

TomciO pisze:Heh Twarz: moze masz dzieki Kurlandczykowi, ale przeciez ta nierownosc to podstawa zupelna : P.
Widac ja nie jestem na poziomie podstawowki nawet. 3 tygodnie ta nierownosc robilem i nic mi nie wychodzilo. Z Kourliandtchika po prostu wzialem dowod, ktorego nie potrafilem sam zrobic, a bylem co do niego pewien. Skorzystalem jeszcze z 2 dowodu z tej ksiazki, jednak tamten mialem juz wczesniej udowodniony. Po zakonczeniu serii oczekuje na opisanie "latwego" sposobu.

@juzef: nie sprawdzalem jeszcze paru "normalnych" rzeczy w 11, wiec moze i masz racje, ale jak na razie nie moglem sie niczego zaczepic. Dzis jak wracalem ze szkoly naszla mnie pewna mysl, i nia sie pokieruje.
Awatar użytkownika
karolx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: karolx »

juzef pisze:Równie dobrze mógłbyś sobie założyć, że trójkąt ABC jest równoboczny. Nie ma tak lekko.
Hmm, jakby ktos nie zauwazyl moja wypowiedz miala charakter delikatnie ironiczny i dobrze wiem że nie ma tak latwo... ;D

A zeby nie bylo offtopicu:
Zrobił ktos 12?? Ja tak mysle nad nim i mysle i tak powoli zaczynam sądzić że jeżeli to jest latwe to znaczy ze ostatnio troche z alkoholem przesadzilem i pewnie mi mózg wypaliło bo ja nie mam zadnego pomyslu na nie..
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: ymar »

Kurna, ja je kurna musze zrobić, bo sie w morde nie dostane. zawalona druga seria daje o sobie znać.
Nisiulka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Nisiulka »

kurcze.. przypomina mi sie piosenka Perfectu.. "Trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc, niepokonanym".. ja wysiadam przy III serii.. 1 zadanie zrobione.. reszta wielkie, potezne zero...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Tomasz Rużycki »

Jest jeszcze trochę czasu, na pewno uda Ci sie coś zrobić, próbuj dalej. Cały tydzień jeszcze...

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: ymar »

12 muszę zrobić jak chcę mieć realne szanse na awans. juzef - dzięki, że mnie stresujesz coś słyszałem, że jak się ma ponad połowę punktów, to się jest w drugim etapie. Ponoć to jest w regulaminie, ale ja tam tego nie widzę.
tommik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tommik »

Też mam na razie tylko jedno. Jak będę miał czas w weekend, to coś jeszcze spróbuję zrobić, ewentualnie w szkole na polskim.
TomciO
Użytkownik
Użytkownik

Twarz: chodzi mi o to, ze to co wziales z Kurlandczyka generalnie powinno sie znac...
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: neworder »

coś słyszałem, że jak się ma ponad połowę punktów, to się jest w drugim etapie. Ponoć to jest w regulaminie, ale ja tam tego nie widzę.
No nie ma tego w regulaminie - w ubiegłym roku próg był 6 zadań, ale w tym roku nie liczyłbym na to, bo część zadań była dużo łatwiejsza.
Twarz
Użytkownik
Użytkownik

TomciO pisze:Twarz: chodzi mi o to, ze to co wziales z Kurlandczyka generalnie powinno sie znac...
Generalnie to ty nawet nie wiesz CO ja wzialem z Kourliandtchika, wiec co sie wypowiadasz? Jezeli powiesz, ze CALA tresc ksiazek Kourliandtchika powinna byc znana "generalnie", to cie wysmieje prosto w twarz, bo nie znam ani jednej osoby, ktora by niektore schizy z tych ksiazek czaila. Uwazam, ze ten dowod, ktorego ja uzylem, nie zostalby wymyslony przeze mnie gdyby nie ta ksiazka, poniewaz teoretycznie nie ma nic wspolnego z tym co w zadaniu jest do zrobienia. Podam ci go po zakonczeniu serii, wcale nie jest konieczne, ze kazdy ma tak jak ty.
TomciO
Użytkownik
Użytkownik

No ja w sumie nie wiem co stamtad wziales, ale zakladalem, ze chodzi o to co jest najbardziej naturalne by wziac. Jesli wziales co innego to moze wlasnie to jest powodem tego, ze ta nierownosc wydawala Ci sie ciezsza niz jest .
Zablokowany