LXIV (64) OM - I etap
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
LXIV (64) OM - I etap
@up
\(\displaystyle{ 20^m-9^n}\) daje resztę \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 10}\)
\(\displaystyle{ 11 = \left|20^1 - 9^1\right|}\)
wystarczy wykluczyć \(\displaystyle{ 1,-1,9,-9}\)
\(\displaystyle{ 1,-1}\) psuje się z mihailescu, \(\displaystyle{ 9,-9}\) nie pasuje \(\displaystyle{ \mod 9}\)
\(\displaystyle{ 20^m-9^n}\) daje resztę \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\) z dzielenia przez \(\displaystyle{ 10}\)
\(\displaystyle{ 11 = \left|20^1 - 9^1\right|}\)
wystarczy wykluczyć \(\displaystyle{ 1,-1,9,-9}\)
\(\displaystyle{ 1,-1}\) psuje się z mihailescu, \(\displaystyle{ 9,-9}\) nie pasuje \(\displaystyle{ \mod 9}\)
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
LXIV (64) OM - I etap
Ja również przyłączam się do wyrażanego tu sprzeciwu, m. in. dlatego, że sam użyłem tego twierdzenia.
To jest skandal ciąć za brak dowodu znanego twierdzenie do 2 punktów! Jeśli dobrze pamiętam to w zadaniu 10 z pierwszego etapu 62 OM też można było użyć Mihailescu i nikt się chyba nie czepiał.
To jest skandal ciąć za brak dowodu znanego twierdzenie do 2 punktów! Jeśli dobrze pamiętam to w zadaniu 10 z pierwszego etapu 62 OM też można było użyć Mihailescu i nikt się chyba nie czepiał.
-
badmor
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
A co to za okręg "Bielskobiały"?Panda pisze:Natomiast okręg Katowicko-Bielskobiały pocieszę, że zawsze są na końcu
-
badmor
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Tego nie wiem, ale jest "Nienack", więc chyba "z Nienacka"?Panda pisze:Co to za miejsce "Nienacko"?
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
LXIV (64) OM - I etap
Są już wyniki z okręgu Rzeszowskiego i Poznańskiego. Jakby ktoś chciał wiedzieć, co z Wrocławskim, to pisałem do komitetu i mają zebranie główne we wtorek, czyli wyniki będą tak w środę lub czwartek
-
soulforged
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
LXIV (64) OM - I etap
Nie wiem kim jest Radomił Baran, ale chyba geniuszem - jak można w 1 klasie gimnazjum dostać się do II etapu OM? Rozumiem, OMG, ale OM??
-
lukasz1996
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Pierwszy etap nie jest jakoś szczególnie trudny, jak dojdzie do trzeciego to będzie dopiero wyczynsoulforged pisze:Nie wiem kim jest Radomił Baran, ale chyba geniuszem - jak można w 1 klasie gimnazjum dostać się do II etapu OM? Rozumiem, OMG, ale OM??
EDIT: Poszperałem trochę w internecie, jeszcze lepszy koks od Dulęby (laureat OMG w 6 klasie!).
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Też użyłem Mihailescu i wydaje mi się niedorzeczne to co z zrobili z Twoim rozwiązaniem. Od lat ludzie korzystają z tego twierdzenia na OM i jakoś jeszcze nie słyszałem, żeby ktokolwiek musiał podawać dowód... Mam nadzieję, że moją pracę będzie sprawdzał ktoś bardziej ogarnięty.opilo pisze:Wczesna, jeśli dzwoniłem 8 ( KO Szczecin ) i powiedziano mi, że 8,9 i 10 jeszcze nie ocenione. A za 5. , że nie dałem dowodu Mihailescu ucięli do 2 pkt, skandal, jak sie nie dostane to się odwołam ... A wyniki KO szczecin pod koniec stycznia po 15. , możliwe że 20. stycznia
Są jakieś przecieki jakie były progi w opublikowanych okręgach?
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
LXIV (64) OM - I etap
Niedorzeczne jest raczej korzystanie z tego twierdzenia w zadaniu, które można zrobić elementarnie w trzy linijki.