Matura 2010: matematyka rozszerzona

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: adek05 »

Wcześniej była matma rozszerzona plus dwa inne wybrane, najlepiej rozszerzone. Z tego co pamiętam, to waga matmy to było 2/3, a pozostałych dwóch 1/3.
kash
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kash »

Wcześniej liczono do punktacji matmę R + dwa dowolne przedmioty, nie pamiętam tylko jakie były wagi. Zmiany maturalne sprawiły, że chyba na całym UW biorą zestaw trzech podstaw obowiązkowych + coś. Też byłem zaskoczony ale właściwie nie ma się chyba czym przejmować bo polski to tylko 10%, a zapewne niewielu będzie miało z tego super wynik. Ja liczę na około 70%
makuu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: makuu »

Trochę mi się wierzyć nie chcę.Sugerujecie że uczyć zaczęliście się niektórzy na 2-3 miesięcy przed maturą i spokojnie wystarczyło na 75 procent? Ale chyba mieliście matmę wykładaną w szkole na poziomie rozszerzonym, bo inaczej aż ciężko mi uwierzyć...
Ja przygotowywałem się od września z tymże braki miałem kolosalne.W 1 i 2 klasie (matmę miałem na poz.podst. wykładaną) miałem 2, praktycznie rzadko na lekcjach- zero zainteresowania matmą, zero słuchania itd.W 3 dopiero się przyłożyłem - ale u mnie wyglądało to tak, że straciłem z tej matury z 10-15 procent, i mogłem mieć ok 60 , ale nie 75...
Zastanawiające...
pefrik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pefrik »

To wcale nie jest zastanawiające. Matura to jednak nie żadna olimpiada. Ja zrobiłem przez miesiąc ok 10 arkuszy z 2010 roku Pazdro + 3 z mojego zbioru i mi to starczyło. Szczerze mówiąc nic mnie nie zaskoczyło i większość zadań robiłem bez głębszego zastanowienia nie licząc prawdopodobieństwa, którego mój mały móżdżek nie ogarnia. Chcę jednak zaznaczyć, że nie olewałem matmy, chociaż prac domowych nie robiłem. W dodatku w 3 klasie robiliśmy zbiór zadań przygotowujących do matury na 2 lekcjach w tygodniu. A z próbnej matury miałem 30% ^^

PS. Co do tej punktacji na UW to mi akurat taka zmiana jest na rękę, bo straszną kichę odwaliłem z tą matmą. Tylko polski mi może zaniżyć trochę punktację, bo będę miał pewnie koło 60%.
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gromo »

Tez sie zastanawialem nad UW, ale po radach znajomych z Wa-wy jednak wybieram infe na EiTI. Ktos sie tam tez wybiera?;]

A co do tego uczenia sie, nie ma co pisac ze ktos sie przylozyl pare miesiecy przed jedynie. Moze wtedy zaczeliscie robic wiecej, ale na pewno ktos taki nie obijal sie cale 2 lata wczesniejsze.
makuu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: makuu »

Gromo pisze:Tez sie zastanawialem nad UW, ale po radach znajomych z Wa-wy jednak wybieram infe na EiTI. Ktos sie tam tez wybiera?;]

A co do tego uczenia sie, nie ma co pisac ze ktos sie przylozyl pare miesiecy przed jedynie. Moze wtedy zaczeliscie robic wiecej, ale na pewno ktos taki nie obijal sie cale 2 lata wczesniejsze.

Zgadza się, przecież to musiałoby być niedorzeczne.Przecież zdecydowana większość z was raczej była na profilu mat-inf czy mat-fiz, a już na pewno nie obijałaby się przez 2 lata.Przecież ja praktycznie w 3 klasie poznawałem matematykę od podstaw, nie wiedziałem nawet co to przeciwprostokątna, itd.To by było chyba niemożliwe żeby 2 miesiące starczyły na przygotowanie do matematyki rozszerzonej dla laika...chyba że byłby on drugim Ramunajanem.
pefrik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pefrik »

Gromo pisze:Tez sie zastanawialem nad UW, ale po radach znajomych z Wa-wy jednak wybieram infe na EiTI. Ktos sie tam tez wybiera?;]

Myślałem, że to bierzemy pod uwagę jako oczywistość, bo rzeczywiście na uczenie się od podstaw byłoby za mało czasu.

Mogę się jeszcze spytać krótko czemu akurat EiTI? Ogólnie ciężko się tam dostać?
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: adek05 »

Generalnie infa w Warszawie, na PW czy UW, ma spore wymagania. W tamtym roku było chyba 194 czy 196 na samogłoski i te same granice na wydziale matematycznym na PW.
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

pefrik pisze:Mogę się jeszcze spytać krótko czemu akurat EiTI? Ogólnie ciężko się tam dostać?
Zastanawialem sie nad EiTI i MiNI, ale na EiTI jest (podobno) bardziej praktyczne podejscie i dostaje sie kupe wiedzy o elektronice - co jest bardzo przydatne po studiach (mam kolege na 3 roku i nie zaluje). Ogolnie progi na MiNI i EiTI sa wyrownane, w tamtym roku to bylo chyba odpowiednio 200 i 196 na 225 max. punktow przeliczeniowych.
kocz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kocz »

patologia....

cholera, jedno zadanie mógłbym sobie ze spokojnym sumieniem odjąć - interpretacja treści zad. planimetrycznego...

Kiełbase sumiennie robiłem już od października~~. Niektóre działy przerobiłem "wystarczająco", a niektóre do bólu, czyli nawet powtarzające się schematy, wszystko po kolei...

JEdnym z tych męczonych działów była m. innymi: wielomiany,[fukncje] i trygonometria.
I co?
Wielomian - po wyznaczeniu a od b, linijke niżej już źle przepisalem wszystko...
Trygonometria = 12 - 1 = 9...
W "trikowym" zadaniu z funkcją odrazu wymyśliłem metode i co z tego, skoro linijke niżej przepisałem odległość punktów 2|x| jako \(\displaystyle{ \frac{2}{|x|}}\)

Tymczasem planimetria, którą częściowo olałem[jedynie w gimnazjum nad tym dłużej siedziałem] = dowód zapisany cały w 1,5 minuty...
Optymalizacja - jeszcze lepiej, zerknąłem do neta po nią w przerwie między podstawą a rozszrz. Też full dobrze.

Dopuszczam możliwość zdarzenia się jeszcze kilku błędów typu "odejmowanie na szybko"[np prawdopodobieństwo].
Ostatecznie zaliczając może po jednym punkcie z prawdopod, wielomianu i funkcję za pierwsze czynności + źle zinterpretowana równoramienność trójkąta =szacuję około 60% z maturki!! :]

Przerobiłem także zbiór Pazdro, zadania na maturze okresliłbym mniej wiecej na tym poziomie.

Z żadnej z poprzednich lat nie miałem poniżej 80%. Te z operonu i innych wydawnictw to już w ogóle, schodziło mi około 120-130 minut.

Cholera... mniej bym sobie pluł w brode, jakbym nie był przygotowany... Tymczasem wszystkie zadania nie tyle byłbym w stanie zrobić, co w rzeczywistości zrobiłem, ale "poprawiając" wynik.

PS: Wiecie coś na temat rozpoczęcia studiów na PW na EITI w semestrze zimowym?[ W sumie to jest jeszcze moja szansa, o ile pół Polski nie zwaliło jak ja .]
Wtedy po pierwszym semestrze są wakacje? Lipa byłoby mieć wakacje dopiero po 2 semestrze... w zime...
krystian1863
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: krystian1863 »

Mógłby ktoś rozpisać zadanie 7. ?
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

1)Liczymy dlogosc boku \(\displaystyle{ \left|BC \right|}\):
-liczymy odleglosc punktu A od prostej \(\displaystyle{ y=x+1}\)
-wzor na pole i mamy dlugosc boku BC
2)Zauwazamy, ze \(\displaystyle{ \left|AC \right|= \left|BC \right|}\)
3)Piszemy wzor na odleglosc punktu A od punktu c, przy czym \(\displaystyle{ C=(c;c+1)}\)
4)Wyliczamy i to koniec, oczywiscie mozna zrobic zadanie na wiele sposobow, np. wyznacznikiem wektorow, ale pewnie takie bedzie wzorcowe rozwiazanie od CKE
Pawelek91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Pawelek91 »

tak jest ale słyszałem, że jak ludziom zostało to zadanie to sie paprali w wysokościach, długościach i nie wiadomo co jeszcze wrzucili
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

Ja zapisałem, że te dwa punkty mają współrzędne \(\displaystyle{ (a;a+1), (b;b+1)}\) i jedno równanie z tego, że ramiona są równe i jedno równanie z pola (wyznacznik). Najpierw zrobiłem to pole i wyszło mi coś w stylu \(\displaystyle{ |a-b|=5}\) czy coś i to ładnie się do drugiego równania wstawiało i wyszło od razu.
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 33 razy

Post autor: szymek »

Jeśli dobrze kojarze zadanie to użyłem długości odcinków, przyrównując ich kwadraty oraz wzoru na pole trójkąta, który wymagał znajomości współrzędnych odcinków. wychodziły 2 równania z 2 niewiadomymi, z czego jedno bylo kwadratowe i dawalo dwie mozliwosci wierzcholka C

Btw. jeśli ma ktoś jakąś stronę, gdzie w miare przystępny sposób wytłumaczony jest rachunek różniczkowy od podstaw to byłbym niezmiernie wdzięczny za podesłanie na priv.
ODPOWIEDZ