Matura 2008

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.

Na ile liczysz %?

<30
6
4%
30-40
11
8%
40-50
5
3%
50-60
15
10%
60-70
8
5%
70-80
22
15%
80-90
20
14%
90-99
34
23%
100 ;)
25
17%

Liczba głosów: 146

frej

Matura 2008

Post autor: frej »

nie wiem jak to jest z tabelką Giertycha, ale w rekrutacji na uczelnie jest napisane który poziom matury z danego przedmiotu trzeba zadawać. Wszystko musi być określone dokładnie, więc się zorientuj...
Human89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Matura 2008

Post autor: Human89 »

Na kazdej uczelni inaczej jest ustalony ten przelicznik. Ale zazwyczaj poziom rozserzony jest 2 X bardziej punktowany od podst. A progi na politechniki naprwde nie sa takie wysokie. Pomijajac niektore "prestiżowe" kierunki.
Awatar użytkownika
noemi
Użytkownik
Użytkownik

Matura 2008

Post autor: noemi »

karol123 pisze:noemi a w gimn mialas same 5 z matmy? mozna sie tego nauczyc "od 0" w 2 lata ?:)

czy ktos w twojej klasie sobie olewal matme i zdal na kolo 90%
1. zazwyczaj tak, rzadko coś innego, na koniec zawsze 5 i dopiero w 3 kl LO miałam 6

2.Nie wiem, ale trzeba próbować, w gimnazjum to niewiele było matmy w porównaniu z LO, chociaż teraz ucięli program, więc będzie łatwiej.

3.Nie wiem, u nas każdy przychodził po świadectwo kiedy chciał i z niewieloma osobami rozmawiałam o wynikach;
ale będę straszyć, znałam takiego kolesia co w podstawówce jeździł na wycieczki z Kangura, w LO sobie olał i próbną maturę ledwo zdał na nieco ponad 30% i był już jednym ze słabszych w klasie.
Matematyki nie można olewać.

I jak ci już wcześniej ludzie pisali, jeżeli czegoś nie rozumiesz to warto zaglądać do podręczników, tam wszystko jest wyjaśnione, skąd się dane wzory wzięły itd.
frej

Matura 2008

Post autor: frej »

noemi pisze:2.Nie wiem, ale trzeba próbować, w gimnazjum to niewiele było matmy w porównaniu z LO, chociaż teraz ucięli program, więc będzie łatwiej.
Najzabawniejsze jet to, że matematykę tak tną ( nie wiem dlaczego matmę a nie np. wos ), że w przyszłym roku nie będzie w gimnazjum Talesa (!), a niedawno było troszkę trygonometrii, w podstawówce nie ma pierwiastków, a był Pitagoras, a co do liceum...Tu też wspomnieć np. pochodne....
noemi pisze:znałam takiego kolesia co w podstawówce jeździł na wycieczki z Kangura, w LO sobie olał i próbną maturę ledwo zdał na nieco ponad 30% i był już jednym ze słabszych w klasie.
Matematyki nie można olewać.
Konkursy matematyczne dla młodych matematyków są dość intuicyjne ( chociaż Kangur się tym "cechuje" ), więc fakt, że dobrze ktoś w podstawówce dobrze posługuje się tabliczką mnożenia i myśli logicznie wcale nie musi się przełożyć na dobrego matematyka, szczególnie, gdy się w tym kierunku nie pracuje...
noemi pisze:I jak ci już wcześniej ludzie pisali, jeżeli czegoś nie rozumiesz to warto zaglądać do podręczników, tam wszystko jest wyjaśnione, skąd się dane wzory wzięły itd.
zgadzam się zdecydowanie, ale dodam w ramach przypomnienia, że na tym forum jest dużo dobrych ludzi i matematyków, którzy z chęcią rozwieją wątpliwości pojawiające się przy lekturze podręcznika
karol123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 102 razy

Matura 2008

Post autor: karol123 »

ja to bym sie chcial dostac na informatyke... tylko wiem ze progi sa wysokie

bo z tego co ja wiem od kolegi brata to on pisal na automatyke i kazdego przyjmowali...

ktos moze jest na informatyce na politechnice poznanskiej?:P

cos kolo 1500 chyba trzeba miec ;p wiec od wrzesnia sie ostro wezme do nauki
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 193 razy

Matura 2008

Post autor: kujdak »

karol123, tu masz przelicznik na PP
karol123
Użytkownik
Użytkownik

Matura 2008

dzieki kujdak o to mi chodzilo
inka155
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Matura 2008

Post autor: inka155 »

a wie ktos moze jaki jest w tym roku prog na budownictwo na PWR ?
Awatar użytkownika
noemi
Użytkownik
Użytkownik

Matura 2008

ja to bym sie chcial dostac na informatyke...
na informatyce jest dużo matematyki, nie wiem jak na PP, ale np. na PW I semestr informatyki i matematyki niewiele się różni, z wszystkich ścisłych kierunków(poza matematyką) to właśnie na informatyce i fizyce jest matmy najwięcej.
karol123 nie myślałeś nad elektroniką i telekomunikacją, to też ciekawy i na pewno przyszłościowy kierunek, a na PP matma kończy się po pierwszym roku. Brat mojej koleżanki studiuje ten kierunek na PW i mimo, że jeszcze studiuje to już pracuje i zarabia jakieś 5tys/mies
karol123
Użytkownik
Użytkownik

Matura 2008

noemi pisze:
ja to bym sie chcial dostac na informatyke...
na informatyce jest dużo matematyki, nie wiem jak na PP, ale np. na PW I semestr informatyki i matematyki niewiele się różni, z wszystkich ścisłych kierunków(poza matematyką) to właśnie na informatyce i fizyce jest matmy najwięcej.
karol123 nie myślałeś nad elektroniką i telekomunikacją, to też ciekawy i na pewno przyszłościowy kierunek, a na PP matma kończy się po pierwszym roku. Brat mojej koleżanki studiuje ten kierunek na PW i mimo, że jeszcze studiuje to już pracuje i zarabia jakieś 5tys/mies
ciekawe;p chociaz zarobki nie sa najwazniejsze i mysle ze powinno sie robic to co sie lubi
Awatar użytkownika
noemi
Użytkownik
Użytkownik

Matura 2008

karol123 pisze:ciekawe;p chociaz zarobki nie sa najwazniejsze i mysle ze powinno sie robic to co sie lubi
popieram jak najbardziej, myślałam, że chcesz iść na informatykę głównie ze względu na zarobki, ale jeśli to twoja pasja to zmienia postać rzeczy.
Chociaż, na tym kierunku , o którym pisałam też jest dużo informatyki.
karol123
Użytkownik
Użytkownik

Matura 2008

postanowilem ze codziennie zrobie okolo 20-30 zadan z matmy...

i zaczalem sobie dodatkowo powtarzac rzeczy z podrecznika

i tu nasuwa sie do Was moje skromne pytanie...

mam sie uczyc od tych banalnych podstaw ( typu procenty itp ) czy zajac sie elementami logiki i funkcje ( kwadratowa i liniowa ) ???

moze to sie wydawac smieszne pytanie ale jak widze w zbiorze od matmy lub w podr zadanie: oblicz 10% liczby 50 ... to takiego czegos powtarzanie za bardzo nie ma sensu

czekam na wasze opinie i przemyslenia na ten temat

pozdrawiam:*
pwk89

Matura 2008

Post autor: pwk89 »

karol123 pisze:postanowilem ze codziennie zrobie okolo 20-30 zadan z matmy...

i zaczalem sobie dodatkowo powtarzac rzeczy z podrecznika

i tu nasuwa sie do Was moje skromne pytanie...

mam sie uczyc od tych banalnych podstaw ( typu procenty itp ) czy zajac sie elementami logiki i funkcje ( kwadratowa i liniowa ) ???

moze to sie wydawac smieszne pytanie ale jak widze w zbiorze od matmy lub w podr zadanie: oblicz 10% liczby 50 ... to takiego czegos powtarzanie za bardzo nie ma sensu

czekam na wasze opinie i przemyslenia na ten temat

pozdrawiam:*
Jedź programem Liceum. A takie zadanka są dobre na rozgrzewkę i niejednokrotnie można się zaciąć nawet przy takiej głupocie na maturze, więc nie jest to bezcelowe
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 66 razy

Matura 2008

Post autor: Konikov »

karol123, ja robiłem tak, że jak widziałem banalne zadanie z wieloma podpunktami to robiłem pierwszy podpunkt i ostatni (często sam ostatni), a jeśli zrobiłem choćby najmniejszy błąd to za karę robiłem całe. Wtedy zaczynasz uważać No i dobrze na tej metodzie wyszedłem. A solidne fundamenty, to jak fundamenty - podstawa
Majdan
Użytkownik
Użytkownik

Matura 2008

Post autor: Majdan »

Jestem 142 na liście (na 150 - ledwo ;P) na UW na Informatyce. 91,4pkt ;D
JUUUUUUUUUUUPI!

Wiecie jaki był próg?
ODPOWIEDZ