Matura 2008
-
frej
Matura 2008
nie wiem jak to jest z tabelką Giertycha, ale w rekrutacji na uczelnie jest napisane który poziom matury z danego przedmiotu trzeba zadawać. Wszystko musi być określone dokładnie, więc się zorientuj...
-
Human89
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Matura 2008
Na kazdej uczelni inaczej jest ustalony ten przelicznik. Ale zazwyczaj poziom rozserzony jest 2 X bardziej punktowany od podst. A progi na politechniki naprwde nie sa takie wysokie. Pomijajac niektore "prestiżowe" kierunki.
- noemi
- Użytkownik

Matura 2008
1. zazwyczaj tak, rzadko coś innego, na koniec zawsze 5 i dopiero w 3 kl LO miałam 6karol123 pisze:noemi a w gimn mialas same 5 z matmy? mozna sie tego nauczyc "od 0" w 2 lata ?:)
czy ktos w twojej klasie sobie olewal matme i zdal na kolo 90%
2.Nie wiem, ale trzeba próbować, w gimnazjum to niewiele było matmy w porównaniu z LO, chociaż teraz ucięli program, więc będzie łatwiej.
3.Nie wiem, u nas każdy przychodził po świadectwo kiedy chciał i z niewieloma osobami rozmawiałam o wynikach;
ale będę straszyć, znałam takiego kolesia co w podstawówce jeździł na wycieczki z Kangura, w LO sobie olał i próbną maturę ledwo zdał na nieco ponad 30% i był już jednym ze słabszych w klasie.
Matematyki nie można olewać.
I jak ci już wcześniej ludzie pisali, jeżeli czegoś nie rozumiesz to warto zaglądać do podręczników, tam wszystko jest wyjaśnione, skąd się dane wzory wzięły itd.
-
frej
Matura 2008
Najzabawniejsze jet to, że matematykę tak tną ( nie wiem dlaczego matmę a nie np. wos ), że w przyszłym roku nie będzie w gimnazjum Talesa (!), a niedawno było troszkę trygonometrii, w podstawówce nie ma pierwiastków, a był Pitagoras, a co do liceum...Tu też wspomnieć np. pochodne....noemi pisze:2.Nie wiem, ale trzeba próbować, w gimnazjum to niewiele było matmy w porównaniu z LO, chociaż teraz ucięli program, więc będzie łatwiej.
Konkursy matematyczne dla młodych matematyków są dość intuicyjne ( chociaż Kangur się tym "cechuje" ), więc fakt, że dobrze ktoś w podstawówce dobrze posługuje się tabliczką mnożenia i myśli logicznie wcale nie musi się przełożyć na dobrego matematyka, szczególnie, gdy się w tym kierunku nie pracuje...noemi pisze:znałam takiego kolesia co w podstawówce jeździł na wycieczki z Kangura, w LO sobie olał i próbną maturę ledwo zdał na nieco ponad 30% i był już jednym ze słabszych w klasie.
Matematyki nie można olewać.
zgadzam się zdecydowanie, ale dodam w ramach przypomnienia, że na tym forum jest dużo dobrych ludzi i matematyków, którzy z chęcią rozwieją wątpliwości pojawiające się przy lekturze podręcznikanoemi pisze:I jak ci już wcześniej ludzie pisali, jeżeli czegoś nie rozumiesz to warto zaglądać do podręczników, tam wszystko jest wyjaśnione, skąd się dane wzory wzięły itd.
-
karol123
- Użytkownik

- Podziękował: 102 razy
Matura 2008
ja to bym sie chcial dostac na informatyke... tylko wiem ze progi sa wysokie
bo z tego co ja wiem od kolegi brata to on pisal na automatyke i kazdego przyjmowali...
ktos moze jest na informatyce na politechnice poznanskiej?:P
cos kolo 1500 chyba trzeba miec ;p wiec od wrzesnia sie ostro wezme do nauki
bo z tego co ja wiem od kolegi brata to on pisal na automatyke i kazdego przyjmowali...
ktos moze jest na informatyce na politechnice poznanskiej?:P
cos kolo 1500 chyba trzeba miec ;p wiec od wrzesnia sie ostro wezme do nauki
- noemi
- Użytkownik

Matura 2008
na informatyce jest dużo matematyki, nie wiem jak na PP, ale np. na PW I semestr informatyki i matematyki niewiele się różni, z wszystkich ścisłych kierunków(poza matematyką) to właśnie na informatyce i fizyce jest matmy najwięcej.ja to bym sie chcial dostac na informatyke...
karol123 nie myślałeś nad elektroniką i telekomunikacją, to też ciekawy i na pewno przyszłościowy kierunek, a na PP matma kończy się po pierwszym roku. Brat mojej koleżanki studiuje ten kierunek na PW i mimo, że jeszcze studiuje to już pracuje i zarabia jakieś 5tys/mies
-
karol123
- Użytkownik

Matura 2008
ciekawe;p chociaz zarobki nie sa najwazniejsze i mysle ze powinno sie robic to co sie lubinoemi pisze:na informatyce jest dużo matematyki, nie wiem jak na PP, ale np. na PW I semestr informatyki i matematyki niewiele się różni, z wszystkich ścisłych kierunków(poza matematyką) to właśnie na informatyce i fizyce jest matmy najwięcej.ja to bym sie chcial dostac na informatyke...
karol123 nie myślałeś nad elektroniką i telekomunikacją, to też ciekawy i na pewno przyszłościowy kierunek, a na PP matma kończy się po pierwszym roku. Brat mojej koleżanki studiuje ten kierunek na PW i mimo, że jeszcze studiuje to już pracuje i zarabia jakieś 5tys/mies
- noemi
- Użytkownik

Matura 2008
popieram jak najbardziej, myślałam, że chcesz iść na informatykę głównie ze względu na zarobki, ale jeśli to twoja pasja to zmienia postać rzeczy.karol123 pisze:ciekawe;p chociaz zarobki nie sa najwazniejsze i mysle ze powinno sie robic to co sie lubi
Chociaż, na tym kierunku , o którym pisałam też jest dużo informatyki.
-
karol123
- Użytkownik

Matura 2008
postanowilem ze codziennie zrobie okolo 20-30 zadan z matmy...
i zaczalem sobie dodatkowo powtarzac rzeczy z podrecznika
i tu nasuwa sie do Was moje skromne pytanie...
mam sie uczyc od tych banalnych podstaw ( typu procenty itp ) czy zajac sie elementami logiki i funkcje ( kwadratowa i liniowa ) ???
moze to sie wydawac smieszne pytanie ale jak widze w zbiorze od matmy lub w podr zadanie: oblicz 10% liczby 50 ... to takiego czegos powtarzanie za bardzo nie ma sensu
czekam na wasze opinie i przemyslenia na ten temat
pozdrawiam:*
mam sie uczyc od tych banalnych podstaw ( typu procenty itp ) czy zajac sie elementami logiki i funkcje ( kwadratowa i liniowa ) ???
moze to sie wydawac smieszne pytanie ale jak widze w zbiorze od matmy lub w podr zadanie: oblicz 10% liczby 50 ... to takiego czegos powtarzanie za bardzo nie ma sensu
-
pwk89
Matura 2008
Jedź programem Liceum. A takie zadanka są dobre na rozgrzewkę i niejednokrotnie można się zaciąć nawet przy takiej głupocie na maturze, więc nie jest to bezcelowekarol123 pisze:postanowilem ze codziennie zrobie okolo 20-30 zadan z matmy...
- Konikov
- Użytkownik

- Podziękował: 66 razy
Matura 2008
karol123, ja robiłem tak, że jak widziałem banalne zadanie z wieloma podpunktami to robiłem pierwszy podpunkt i ostatni (często sam ostatni), a jeśli zrobiłem choćby najmniejszy błąd to za karę robiłem całe. Wtedy zaczynasz uważać No i dobrze na tej metodzie wyszedłem. A solidne fundamenty, to jak fundamenty - podstawa
-
Majdan
- Użytkownik

Matura 2008
Jestem 142 na liście (na 150 - ledwo ;P) na UW na Informatyce. 91,4pkt ;D
JUUUUUUUUUUUPI!
Wiecie jaki był próg?
JUUUUUUUUUUUPI!
Wiecie jaki był próg?