Matura 2010: matematyka rozszerzona
Ja się obudziłem miesiąc przed maturą. Będę miał koło 75% a wszystkie błędy jakie popełniłem to błędy mojej nieuwagi lub rachunków(w ostatnim zadaniu wszystko ok oprócz wyniku, w zadaniu z ciągami przy przerzucaniu na drugą stronę nie zmieniłem przy jednej liczbie znaku). W jednym zadaniu nie przeczytałem(częsty nawyk u mnie niestety) jednego zdania i całe zadanie szlag trafił(12% w plecy). Ogólnie uważam, że matura była banalna, choć mój wynik wcale na to nie musi wskazywać...
Skoro podejmujemy próby ocenienia trudności tej matury trzeba zastrzec do czego porównujemy. Najlogiczniejsze wydaje się być porównywanie z maturami z ostatnich lat, a wówczas daleko jej do bycia "banalną". Ja określiłbym ją jakoś między "średnia" a "umiarkowanie trudna"
Moim zdaniem była fajnie skonstruowana - zadania łatwe na początek, na "rozgrzewke" Te z wielomianem i ciągami to właściwie poziom podstawowy.
Moim zdaniem była fajnie skonstruowana - zadania łatwe na początek, na "rozgrzewke" Te z wielomianem i ciągami to właściwie poziom podstawowy.
-
Gromo
- Użytkownik

Te poczatkowe mimo wszystko byly z poziomu rozszerzonego, ale po prostu byly strasznie typowe. Te zadania, ktore mogly sprawic problem byly po prostu nietypowe.
-
szymek
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
Myślę, że nazywanie tej matury banalną jest daleko posuniętą nierozwagą, gdyż jak stwierdził już kolega wcześniej, w porównaniu do matury z roku 2008 czy 2009 była ona trochę, jeśli nie sporo trudniejsza. Matury z ubiegłych lat pisałem mniej więcej w godzinke i w okolicy 100%. Fakt sporo moich znajomych też wiedziało jak je robić, a zadania były trywialne (w ubiegłych latach). W tym roku kilka zadań 5 czy 6 było łatwych, do zrobienia od tak zwanego "strzała" ale reszta zadań wymagała myślenia i powiem szczerze przypominała mi zadania z Kiełbasy, nawet 2 chyba mi sie kojarzyly z czerwonymi z gwiazdka, a utarło się, że zadania z Kiełbasy są trudniejsze niż te na maturze, ba w tamtym roku pojawiły się na rozszerzeniu zadania zielone, to mówi samo za siebie. Ja sam liczę na +80% przez błędy wynikające z nieuwagi, niemniej jednak śmiało mogę powiedzieć, że poziom matury w istocie był wyższy i na pewno nie nazwał bym jej banalną
Ja Kiełbasę miałem w spadku po siostrze ale nigdy nie chciało mi się za to zabrać W szkole robiliśmy arkusze wyd. sens i aksjomat (pod+roz) plus dość dokładnie zadania z naszego podręcznika (też sens) i na maturze wszystko szło całkiem gładko. Wyjątkiem było dla mnie prawdopodobieństwo w którym niefortunnie wybrałem drogę i się pogubiłem niestety. Liczę mimo to na 90+, byłoby super. Ciekaw jestem czy ktoś z tutejszych maturzystów, tak jak ja, wymarzył sobie MIMUW?
-
Bill Gates
- Użytkownik

Mi też się wydaje, że jak ktoś posiedział z miesiąc przed nad Kiełbasą to spokojnie te 75% powinien dostać. Jak dla mnie matura była dosyć łatwa ale jak sobie patrzyłem to i tak będzie z 50%, te nieszczęsne liczenie. Do matury uczyłem się na poziom podstawowy a na rozszerzeniu chciałem się sprawdzić tylko i mogę powiedzieć, że zadania 2, 4, 5 można było od ręki zrobić bez zastanawiania się bo tam nie potrzeba wcale pomysłu żadnego. Tylko z tablic skorzystać jak ktoś nie zna, np. jedynki trygonometrycznej a za te 3 zadania już jest 13 pkt. Nad 3, 6, 7 troche musiałem pomyśleć i wymyśliłem ale źle liczyłem i nie wyszło. Mam pytanie do ostatniego zadania, czy jak zaznaczyłem kąt \(\displaystyle{ 2 \alpha}\)przy wierzchołku pomiędzy wysokościami ścian bocznych to będzie ok? wyszedł mi z tego trójkąt równoramienny gdzie podstawą jest \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) a dwa pozostałe ramiona to wysokości ścian bocznych i między nimi kąt \(\displaystyle{ 2 \alpha}\).
Ja planuje iść na geodezje.
Ja planuje iść na geodezje.
-
Gromo
- Użytkownik

No niestety chyba to nie ten kat. A wyszla ci taka objetosc jak w odpowiedziach?
-
Bill Gates
- Użytkownik

Nie wyszła ale pomyślałem, że jest dużo różnych odpowiedzi to i moja będzie ok.
-
adek05
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
kash, tak, wymarzyłem sobie MIMUW i w sumie jak nie utną gdzieś punktów, to pewnie będzie 98% z R, bo spaliłem założenie na wynik w 11, a to daje już jakieś widoki. Pięknie by było dostać się na tą infę... Ale sporo szczęścia będzie trzeba.
-
lolks123
- Użytkownik

@adek05 z Białej Podlaskiej jesteś ? Jakie Liceum ? Kraszak? A która klasa? 3A ? ;D
Przy 98% to szczęścia wystarczy już chyba tylko odrobina. Chociaż w sumie ciekawe jak ułożą się tegoroczne progi, liczenie matury z polskiego do punktacji to interesująca inicjatywa
Ja sobie wymarzyłem informatykę na UW, ale z takim babolem na marzeniach się chyba skończy...
Ed:
A właśnie, wcześniej nie liczyło się polskiego? Jak to wyglądało, bo byłem dość zaskoczony takim sposobem naliczania pkt.
Ed:
A właśnie, wcześniej nie liczyło się polskiego? Jak to wyglądało, bo byłem dość zaskoczony takim sposobem naliczania pkt.
-
mickimich
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
wg mnie maturka nie była trudna, ale uczyłem się od października rozwiązując masę zadań, poległem na własnej nieuwadze (wziąłem złe ramiona w analitycznej, w prawd. uwzględniłem przypadek gdy tylko 3 są podzielne przez 3)