27 marca 2009, czyli 37 dni do matury!

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

mcbob pisze: Jestem im jednak bardzo wdzięczny za zadanie z królem i monetami. Bardzo się ucieszyłem że nie każde zadanie było schematyczne i przewidywalne. Po prostu miłe zaskoczenie (chyba tylko ja tak uważam )

Przestańcie... wystarczyło trochę pomyśleć. Jakie równości kwadratowe, jakie ciągi? Ja tam więcej tekstu napisałem niż obliczeń zrobiłem. Gdybym nigdy nie słyszał co to jest ciąg, to bym mógł to zrobić na kalkulatorze, czyli najpierw sprawdzić do którego dnia ilość monet maleje (tj. do kiedy jest wrzucane mniej niż \(\displaystyle{ 50}\)), a następnie obliczyć ile w tym dniu jest monet i przyrównać do \(\displaystyle{ 1}\).
Chociaż fakt, że ludzie tak powpadali w schematy i kombinowali, cudaczyli z ciągami jest dosyć zastanawiający i chyba trochę smutny.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mcbob »

miki999 pisze:Gdybym nigdy nie słyszał co to jest ciąg, to bym mógł to zrobić na kalkulatorze
To pewnie to zadanie z f. liniowej też robiłeś na kalkulatorze, 2008*2009+2009 w kalkulator i potem 2009*2009 też w kalkulator i porównujesz.
Nie ma to jak matematyczne podejście do zadania. Poza tym gdybyś nie wiedział co to są ciągi to miałeś kartę wzorów.
miki999 pisze:czyli najpierw sprawdzić do którego dnia ilość monet maleje
A to niby jak robiłeś jak nie ze wzoru na n-ty wyraz ciągu?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Nie mówiłem, że zrobiłem to zadanie bez użycia ciągu, sugeruję tylko, że tak się dało zrobić.
Nie ma to jak matematyczne podejście do zadania. Poza tym gdybyś nie wiedział co to są ciągi to miałeś kartę wzorów.
Gdybym nie wiedział co to ciąg, to bym nie pisał matury z matematyki na poziomie rozszerzonym.
A to niby jak robiłeś jak nie ze wzoru na n-ty wyraz ciągu?
Oczywiście, że wykorzystałem ciąg, ale na zdrowy rozsądek (pamiętając, że pierwszego dnia dołożono 25, szukamy największego \(\displaystyle{ n}\)):
\(\displaystyle{ 25+2 \cdot n<50\ \wedge n \in N}\)

Zresztą... ten wątek już "wysechł" co najmniej 2 strony temu, więc nie zamierzam się z nikim przekomarzać

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ