Trojaczki.
- ymar
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
Trojaczki.
Cóż, muszę powiedzieć, że nie pojmuję, czemu uważasz, że jest inaczej niż ja uważam Nie wiem, co powiedzieć.
re down: qrde.
re down: qrde.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2005, o 22:33 przez ymar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zuras
- Użytkownik

Trojaczki.
Kłamca też powiedziałby "w prawo"... Bo jakbyś go "2 kolejki" pózniej zapytał o drogę to powiedziałby "w lewo", a skoro Ty pytasz go, co by odpowiedział za te "2 kolejki", to on skłamie i odpowie "odpowiedziałbym w prawo" bo tak naprawdę odpowiedziałby "w lewo"... Heh, trochę to skomplikowane ale rozwiązanie jest dobreixi pisze:Z tego rozumiem, że teraz pytamy jaka odpowiedź by padła "dwie kolejki" później.
Na takie pytanie prawdomówny odpowie: w prawo, kłamca - w lewo (...)
-
ghostmaster
- Użytkownik

Trojaczki.
o wiele sie nie myle to w zagadce jest pytanie o ilość pytań a nie o jakie pytania ,ja stawiam na 2
- DEXiu
- Użytkownik

Trojaczki.
ghostmaster ==> Pytanie jest: ile, jakie i komu. Ile to już wiadomo bo gdy drunkard udzielił pierwszej odpowiedzi ixi powiedział że to o jedno pytanie za dużo (a zadane były dwa ) Pozostaje wymyślić jakie? Ja dalej popieram drunkarda, a to że ixi nie potrafi przyjąć do wiadomości że mogą istnieć inne poprawne odpowiedzi poza "jedyną słuszną" to nie mój problem
Trojaczki.
Tutaj nie wchodzi w grę czy odpowiedź słuszna, czy niesłuszna. Chodzi o poprawną odpowiedź. Dopiero jak poznasz rozwiązanie, będziesz mógł się wypowiadać o "słuszności".
Podkreślam: to nie jest zagadka interaktywna, nie będę więc dyskutował o "słuszności" odpowiedzi.
Podkreślam: to nie jest zagadka interaktywna, nie będę więc dyskutował o "słuszności" odpowiedzi.
Trojaczki.
Zgadzam się, że odpowiedź drunkarda wydaje sie prawidłowa. Weź sobie ją Ixi przeanalizuj bo wygląda po prostu na to, że jest to alternatywna odpowiedź do twojej. Zobacz ilu ludzi już się zgadza z drunkardem.
- DEXiu
- Użytkownik

Trojaczki.
Dobra xnijhe. Nie kłóć się, bo "poprawna odpowiedź jest tylko jedna" Jak (jeśli) ją kiedyś poznamy to wtedy będziemy przez pół roku zachwycać się jej genialnością, prawidłowością i brzmieniem
-
zuras
- Użytkownik

Trojaczki.
inne rozwiązanie :
Podchodzimy do któregokolwiek z braci i pytamy : "Gdybyś odpowiadał odwrotnie to którą drogę byś mi wskazał ?"
odwrotnie - dla mówiącego prawdę chodzi tutaj o kłamanie, a dla kłamcy o mówienie prawdy...
Zakładając że prawa droga jest dobra, prawdomówny brat odpowie "w lewo". Kłamca odpowie też "w lewo", bo tak naprawdę odpowiedziałby "w prawo" Oczywiście idzemy w kierunku odwrotnym niż uzyskana odpowiedź nakazuje
Podchodzimy do któregokolwiek z braci i pytamy : "Gdybyś odpowiadał odwrotnie to którą drogę byś mi wskazał ?"
odwrotnie - dla mówiącego prawdę chodzi tutaj o kłamanie, a dla kłamcy o mówienie prawdy...
Zakładając że prawa droga jest dobra, prawdomówny brat odpowie "w lewo". Kłamca odpowie też "w lewo", bo tak naprawdę odpowiedziałby "w prawo" Oczywiście idzemy w kierunku odwrotnym niż uzyskana odpowiedź nakazuje
-
Godfryd
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Trojaczki.
moim zdaniem i odpowiedz zurasa i drunkarda jest poprawna. Ixi: wypowiadać się o poprawności/słuszności odpowiedzi może każdy kto rozumuje logicznie a nie tylko ten który zna jedną z poprawnych (o ile jest poprawna-jeszcze twojej wersji nie słyszeliśmy) odpowiedzi. Jeśli nie możesz zrozumieć rozumowania drunkarda to posłuchaj trochę innej wersji jego odpowiedzi która jednak nie działa dla przemiennego ale działa dla kłamcy i prawdomównego i pomaga w zrozumieniu mechanizmu:
Którą drogę wskazałbyś mi, gdybym ponownie zapytał cię: "Która droga prowadzi do wioski?"
albo:
Którą drogę wskazałbyś mi, gdybym zapytał cię: "Która droga prowadzi do wioski?"
To nie jest pytanie o drogę. Gdyby to było pytanie o drogę to kłamca oczywiście odpowiedziałby "w lewo" (zakładamy, że wioska jest "w prawo"-oznaczy to zdanie jako p). To natomiast jest pytanie o odpowiedz na pytanie które nie zostało formalnie zadane. Poniewarz ta odpowiedz byłaby kłamliwa (tzn. "w lewo" - to jest pewne zdanie, oznaczmy je ~p, które ma wartosc logiczną FAŁSZ) to znaczy, że kłamca musi teraz skłamać co do swojej hipotetycznej odpowiedzi a więc \(\displaystyle{ \sim( p)\Leftrightarrow p }\)"w prawo"
rozwiązanie zurasa też jest prawdziwe i powiedziałbym nawet, że bardziej eleganckie
Którą drogę wskazałbyś mi, gdybym ponownie zapytał cię: "Która droga prowadzi do wioski?"
albo:
Którą drogę wskazałbyś mi, gdybym zapytał cię: "Która droga prowadzi do wioski?"
To nie jest pytanie o drogę. Gdyby to było pytanie o drogę to kłamca oczywiście odpowiedziałby "w lewo" (zakładamy, że wioska jest "w prawo"-oznaczy to zdanie jako p). To natomiast jest pytanie o odpowiedz na pytanie które nie zostało formalnie zadane. Poniewarz ta odpowiedz byłaby kłamliwa (tzn. "w lewo" - to jest pewne zdanie, oznaczmy je ~p, które ma wartosc logiczną FAŁSZ) to znaczy, że kłamca musi teraz skłamać co do swojej hipotetycznej odpowiedzi a więc \(\displaystyle{ \sim( p)\Leftrightarrow p }\)"w prawo"
rozwiązanie zurasa też jest prawdziwe i powiedziałbym nawet, że bardziej eleganckie
- DEXiu
- Użytkownik

Trojaczki.
No właśnie. zuras też dał dobrą propozycję, która opiera się na podobnej zasadzie co odpowiedź drunkarda. A ja mam chyba jeszcze "elegantszą" propozcyje, która powstaje poprzez zsyntezowanie obu odpowiedzi: zadajemy pytanie "Gdybym cię zapytał w którą stronę należy iść do wioski, to co byś mi odpowiedział?" i idziemy w tą stronę w którą padnie odpowiedź (pominąłem tu efekt "fałszowania fałszu" który w odpowiedzi zurasa powodował że musieliśmy sobie zmieniać podaną odpowiedź na przeciwną, i zastosowałem to samo co u drunkarda, tylko że on aby uzyskać efekt "pytania o odpowiedź, która padłaby teraz" zastosował "czekanie przez dwie tury" żeby zmienny znowu miał ten sam co obecnie cykl prawdomówności )
Trojaczki.
Wiadomo, że prawdomówny i kłamca nie są problemem. Problem jest z przemiennym.
Proszę jeszcze raz się zastanowić jak będzie odpowiadał przemienny w podanych rozwiązaniach.
Podane rozwiązania nie są alternatywą do poprawnego, są błędne.
Proszę jeszcze raz się zastanowić jak będzie odpowiadał przemienny w podanych rozwiązaniach.
Podane rozwiązania nie są alternatywą do poprawnego, są błędne.