[MIX] Mix matematyczny (14)

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
Michalinho
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: Michalinho »

lukki12345 pisze:6. nie rozumiem w jaki sposób obliczyć kąt AD'B... można prosić o jakąś podpowiedź?
Zadanie 6 to treść japońskiego twierdzenia o czworokącie wpisanym w okrąg. Wskazówki do dowodu można znaleźć w delcie, tutaj:

Kod: Zaznacz cały

http://www.deltami.edu.pl/temat/matematyka/geometria/planimetria/2012/04/25/Japonska_geometria_swiatynna/
lukki12345
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lukki12345 »

6. Rozumiem idee, ale mam problem z wykazaniem, że na czwórkach punktów złożonych z dwóch środków okręgów wpisanych i dwóch wierzchołków czworokąta można opisać okrąg. Zapewne trzeba skorzystać z tw., że sumy przeciwległych kątów są równe, ale jak licze to nie wychodzi.

-- 26 sty 2014, o 18:57 --

Już wiem! dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Msciwoj »

Zadanie szóste jest jakieś bardzo znane, ja się z nim spotkałem wielokrotnie, pozwólcie, że przedstawię alternatywny dowód.
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ