OMG 2008/2009
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
OMG 2008/2009
O, skoro kolega Dolin odkopał, to przy okazji wkleję tutaj swoje pytania, które jednak już pisałem w innym wątku dot. OMG, lecz tam chyba mało kto zagląda i cisza jest
1. Jak to jest z tzw. "skrótami myślowymi"? Może podam kilka przykładów:
a) mam kilka równości lub nierówności, które "razem" dają np. tezę - czy wtedy piszę, że "z powyższych (nie)równości otrzymujemy ble ble...", czy muszę je zsumować/pomnożyć etc. i pokazać, że tak faktycznie jest?
b) mam jakieś trójkąty, które są podobne, czy przystające - wystarczy napisać jaka cecha tzn. (kbk) itd. czy trzeba podać konkretnie które boki/kąty są równe/proporcjonalne ?;
c) mam kilka przypadków do rozpatrzenia, których sprawdzanie wygląda tak samo, lecz różnią się np. danymi - czy mogę sprawdzić jeden w całości, a w następnych podać same wnioski?
2. Sprawy "oczywiste", twierdzenia.
a) (z innego mojego wątku) mam punkt D wewnątrz trójkąta ABC - można napisać jako sprawę "oczywistą", że AD+BD Bo ja potrzebuję dużo, duuużo brudnych kartek
1. Jak to jest z tzw. "skrótami myślowymi"? Może podam kilka przykładów:
a) mam kilka równości lub nierówności, które "razem" dają np. tezę - czy wtedy piszę, że "z powyższych (nie)równości otrzymujemy ble ble...", czy muszę je zsumować/pomnożyć etc. i pokazać, że tak faktycznie jest?
b) mam jakieś trójkąty, które są podobne, czy przystające - wystarczy napisać jaka cecha tzn. (kbk) itd. czy trzeba podać konkretnie które boki/kąty są równe/proporcjonalne ?;
c) mam kilka przypadków do rozpatrzenia, których sprawdzanie wygląda tak samo, lecz różnią się np. danymi - czy mogę sprawdzić jeden w całości, a w następnych podać same wnioski?
2. Sprawy "oczywiste", twierdzenia.
a) (z innego mojego wątku) mam punkt D wewnątrz trójkąta ABC - można napisać jako sprawę "oczywistą", że AD+BD Bo ja potrzebuję dużo, duuużo brudnych kartek
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
OMG 2008/2009
patry93: Ja zawsze piszę za dużo i zawsze dostaję maxa za zapis, a co do takich informacji to dość trudno stwierdzić, bo niby jak? Metodą prób i błędów, próbując gdzieś robić skróty myślowe i patrzeć, czy obetną punkty czy nie ? Komisji sie pytać też jakoś raczej dziwnie ;P.
Co do brudnopisu to dają na miejscu.
Dolin: Ten kolega to nasz kolega z klasy - Wąsu ;P. Ale coś wykombinował i idzie na OMG.
Co do brudnopisu to dają na miejscu.
Dolin: Ten kolega to nasz kolega z klasy - Wąsu ;P. Ale coś wykombinował i idzie na OMG.
- Dolin
- Użytkownik

OMG 2008/2009
Można brać na OMG ile się chce papieru??
ps. Świastak: Wiem, że o Wąsa chodzi, ale raczej nie będę na forum gadał o kimś "spoza kręgu"
ps. Świastak: Wiem, że o Wąsa chodzi, ale raczej nie będę na forum gadał o kimś "spoza kręgu"
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
OMG 2008/2009
Na OM nie można swojego, ale za to mają tam dużą ilość kartek A4, które każdy chętny może brać. To rozsądne, bo na swoim papierze mógłbyś nieco wiedzy przynieść do sali
- Swistak
- Użytkownik

OMG 2008/2009
Samobójstwo to ściągać od Marcela xD. Wybaczcie inni forumowicze, ale te żarty są związane z nasza klasą i mówię to w zasadzie jedynie do Dolina .
Myślę, że na OMG dałoby się na luzie gdzieś w kieszeni przemycić karteczkę ze wzorami, ale ja nie mam takiego najmniejszego zamiaru, bo mam bardzo dobrą pamięć do wzorów, a jak zapominam, to se wyprowadzam na miejscu ;P.
Myślę, że na OMG dałoby się na luzie gdzieś w kieszeni przemycić karteczkę ze wzorami, ale ja nie mam takiego najmniejszego zamiaru, bo mam bardzo dobrą pamięć do wzorów, a jak zapominam, to se wyprowadzam na miejscu ;P.
- Swistak
- Użytkownik

OMG 2008/2009
Może po prostu Ci tego nie mówiłem .
A propo wbijania postów, to skończmy ten off-top xD. Muszę wbić te posty, ale muszę to zrobić jak przyszły moderator, a nie jak n00b, który podnieca się większą liczbą przy swoim nicku .
A propo wbijania postów, to skończmy ten off-top xD. Muszę wbić te posty, ale muszę to zrobić jak przyszły moderator, a nie jak n00b, który podnieca się większą liczbą przy swoim nicku .
- Dolin
- Użytkownik

OMG 2008/2009
Hehehe, gratki 500 posta Świstak . Mam nadzieję, ze przyjmą Cię do grona modów .
Ponieważ do 2 etapu został już tylko tydzień, życzę wszystkim powodzenia na 2 etapie zawczasu !!!!
Ponieważ do 2 etapu został już tylko tydzień, życzę wszystkim powodzenia na 2 etapie zawczasu !!!!
- Swistak
- Użytkownik

OMG 2008/2009
W zeszły roku próg na drugim etapie wynosił bodajże 10 pkt, czyli 2 zadania napisane na "5".
Dolin: Ten post, to nie był mój 500 . Jakis chyba 498, czy coś .
Dolin: Ten post, to nie był mój 500 . Jakis chyba 498, czy coś .
-
mypod
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
OMG 2008/2009
Swistak pisze:Do II etapu OMG ja bym radził poćwiczyć jakieś prostsze zadania z zastosowaniem zasady szufladkowej Dirichleta i może zależność między średnią geometryczną i arytmetyczną.
A co jeszcze byście radzili powtórzyć?
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
OMG 2008/2009
Heh, chciałbym móc już powtarzać...A co jeszcze byście radzili powtórzyć?
Na pewno nie zdążę przerobić na czas wszystkiego co zaplanowałem, cóż...
Oprócz tego co napisał Swistak wydaje mi się, że warto powtórzyć wszystkie wzory skróconego mnożenia (zwłaszcza dla sześcianów, które zawsze mi się mylą :/ ), indukcję, kongruencje chyba też mogą się przydać... no i najtrudniejsze - myśleć trzeba
O kurczę, to mi Swistak dałeś nadzieję! Jeżeli uda mi się zrobić 3 zadania dobrze (na minimum 5 pkt.) to chyba będę w 7 niebie!Swistak pisze:W zeszły roku próg na drugim etapie wynosił bodajże 10 pkt
Hm.... jak myślicie - czy lepiej jest na szybko oszacować trudność zadań i wziąć się tylko za 3 najłatwiejsze, tak, aby dopracować je jak najbardziej się da, czy może próbować ruszyć każde?
-
mypod
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
OMG 2008/2009
Na to Ci ..... Nam najlepiej odpowie kolega Świstakpatry93 pisze:
Hm.... jak myślicie - czy lepiej jest na szybko oszacować trudność zadań i wziąć się tylko za 3 najłatwiejsze, tak, aby dopracować je jak najbardziej się da, czy może próbować ruszyć każde?