Weterani radzą, czyli jak wejść do finału OM

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: jerzozwierz »

Ja porządne przygotowanie do OM zacząłem gdzieś koło stycznia. Fakt, jak wtedy patrzyłem na te zadania, myślałem - "nie, to jest po prostu czarna magia!". Wyobraźcie sobie moją radość jak zrobiłem pierwsze w życiu Teraz nawet idą stosunkowo, kupiłem trochę literatury: 3x kącik olimpijski Kurlyandtchika, Wędrówki, zbiorek Pawłowskiego i Tomalczyka, złote rybki, i oczywiście podręczniki do liceum, bo jeszcze jestem w gimnazjum A co do nauczycieli matematyki, jestem z Rzeszowa i ten człowiek jest genialny: mam tę korzyść że moja szkoła to Gimnazjum+LO w jednym budynku, więc nie mam problemu z kółkiem olimpijskim. A ono cieszy się dużym wzięciem, jedna osoba przyjeżdża do niego z miejsowości oddalonej o 60 km W przyszłym OM-ie liczę na 2 etap, na finał szanse raczej niewielkie, ale...
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: pawelsuz »

mnij pisze:ja chodzę do słabszego liceum ale matematyczke mam genialną. na codzień wpaja ona tym hmm nieuzdolnionym f.kw :d ale we mnie dojrzała jakiś talent i paiętam jak na lekcji dała mi jakieś zad z OMu i mówi że chce sprawdzić czy zrobie ;p tego nie zrobiłem ale przyjżałem się uważniej sprawozdzaniu z tej olimpiady. nie ogarniałem treści połowy z nich na początku ale zacząłem czytać rozw potem samemu coś próbować. ja w sumie tak rok już te OMowe zadania robie i starczyło mi to na początku roku szkolnego (czyli wtedy po pół roku nauki) na 2 etap, w krakowskim okręgu. 2 etap w sumie spieprzyłem bo zaniedbałem nauki ale wydaję mi się że od 0 do finału OMu pół roku intensywnej pracy wystarczy. na laureata nie ;d ale udział w finale prawdopodobny. nie polecam Pawłowskiego tych trzech słynnych zbiorów na samym początku. taka jest fajna książeczka "zadania dla olimpijczyków" nie pamiętam autora, tam było zad z matmixu to z tymi 4 i potęgami to ktoś może podpowie; ona jest dość dobra na wprowadzenie ;d a potem już lecieć klasyką, Pawłowski zad z zeszłych lat itd.
Ta książka o którą Ci chodzi to "Zadania z matematyki dla olimpijczyków", Pawłowski i Tomalczyk.
Awatar użytkownika
Desmondo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Desmondo »

jerzozwierz pisze:A co do nauczycieli matematyki, jestem z Rzeszowa i ten człowiek jest genialny: mam tę korzyść że moja szkoła to Gimnazjum+LO w jednym budynku, więc nie mam problemu z kółkiem olimpijskim. A ono cieszy się dużym wzięciem, jedna osoba przyjeżdża do niego z miejsowości oddalonej o 60 km
Chyba nawet wiem, o jakiego nauczyciela i jaką uczennicę chodzi.
Ciągłość nauczania to wielka zaleta. Stałe zmiany szkoły nie wpływają zbyt dobrze na proces edukacji, bo za każdym razem nauczyciele muszą od nowa poznawać ucznia i jego potencjał. Także masz wielkie szczęście z tym Gimnazjum i LO w jednym budynku. Ja od zerówki do trzeciej klasy SP uczyłem się w jednej szkole, od 4 do 6 klasy w drugiej, później gimnazjum (niby budynek obok, ale szczególnie wiele to nie dało) no i liceum znowu w innej miejscowości.
A wracając do tematu, chciałbym w przyszłym roku wystartować w OM, ale nie wiem, czy zdołam się dobrze przygotować do września. Wiecznie mam problem z mobilizacją albo z brakiem czasu, żeby w końcu siąść i zrobić te kilka, kilkanaście zadań. Może jakieś rady?
Co do zbiorów, ja przerabiam w tej chwili "Kółko matematyczne dla olimpijczyków". Oprócz tego mam Musztariego i Geometrię z Kącika Olimpijskiego. A ostatnio nawet udało mi się zdobyć Kółko matematyczne dla olimpijczyków Pawłowskiego.
Drodzy weterani, na które działy tych książek polecalibyście w szczególności zwrócić uwagę?
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: etyre »

Drodzy weterani, na które działy tych książek polecalibyście w szczególności zwrócić uwagę?
Również podłączam się do pytania. Do września zostało niewiele, tak więc trzeba opanować najbardziej przydatne zagadnienia. Przynajmniej tak sądzę
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

generalnie warto robić to co komu pasuje aby polubić OM i wtedy wszystko gładko idzie. sporo jest planimetrii wiec warto jej troche czasu poswiecic.
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kammeleon18 »

Ja jestem w 3 gim, zacząłem się przygotowywać rok temu;)
matex_06
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: matex_06 »

warto korzystać z serwisu a także z wielu stron z zadankami, ja osobiście polecam stronkę z zadaniami z kólek i warsztatów matematycznych na stronie mojej(byłej) szkoły:
awik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: awik »

nuclear pisze:z góry przepraszam za offtopic
Dumel pisze:w tym roku pisząc drugi etap pomyślałem sobie że "finalista LX OM" ładniej brzmi niż "finalista LIX OM" więc specjalnie skopałem kilka zadań i w finale sie nie znalazłem

Twój tekst przebił wszystko co do tej pory słyszałem "dlaczego OM poszła źle"(chodź zazwyczaj mówili że to zestresowanie).
Ciekawe czy usły6sze kiedyś coś w stylu: jestem za głupi, za słabo przygotowany itp.

Co do książek to polecam przerobić te które są w programie pierwszych lat jakiejś dobrej uczelni matematycznej. Na tym forum jest dużo studentów takowych uczelni więc ktoś ci udzieli satysfakcjonującej odpowiedzi.

Z kolei Twoja porada, nuclear, jest najgorszą poradą dla potencjalnego olimpijczyka jaką zobaczyłem na tym forum. No chyba, że żartowałeś?
W ramach przygotowań do OM przerobić "książki, które są w programie pierwszych lat jakiejś dobrej uczelni matematycznej?" Ależ to zupełnie nie na temat i rozwiązywania zadań olimpijskich nie nauczy!
Nacia13
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Nacia13 »

wiekszosc matematykow w liceach tak jak Ty teraz nie ma pojęcia jak ruszyć choćby jedno zadanie olimpijskie
Też mam takie wrażenie:D tyle że w gimnazjach i nie tylko matematycy...[/quote]

Zależy od liceum i matematyków. Dobrym przygotowaniem do olimpiady są lekcje dodatkowe, indywidualne. W mojej szkole takie lekcje ma kilku uczniów z rocznika, jestem wśród tycz szczęśliwców i mam 4h tygodniowo w małej grupie matematyki czysto olimpijskiej. W I klasie LO mamy powtórzenie z kombinatoryki, indukcję matematyczną, kolorowanie, Małe twierzdenie Fermata, powtórzenie ZSD (mieliśmy w gimnazjum), niezmienniki itd. To bardzo pomaga. Co do drugiego etapu, to nie tak trudno się tam dostać, ale trzeba przerobić trochę zadań olimpijskiego typu. W tym roku mam 10 zadan, wszystkie dobrze. Do finału się pewnie nie dostane, ale kolega pytał o II etap, więc nie jest trudno, serio. Próbuj dalej, życze powodzenia
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 352 razy

Post autor: patry93 »

A ja się uczę już łącznie 16 miesięcy i nadal jestem cienki
Chociaż mam nadzieję, że uda mi się do II etapu w tym roku dostać
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: jerzozwierz »

patry93,
"Sięgając do gwiazd, możesz nie chwycić żadnej, ale przynajmniej nie skończysz z ręką pełną błota"
Ambitnym trza być.
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: SaxoN »

Ja tam sądzę, że każdy kto pilnie pracuje jest w stanie zostać finalistą OMa. Jeszcze na początku drugiej klasy byłem totalnym zerem, właśnie wtedy się ogarnąłem. Zapisałem się na kółko, codziennie czytałem różne rozwiązania (czasem sam rozwiązywałem ) i tyle... Każdy ma szanse, wszystko zależy od ambicji.
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

SaxoN - a Ty osiągnąłeś już coś, czy dopiero planujesz coś na ten lub kolejny OM?

Ja osobiście zaopatrzyłem się już w większość niezbędnej literatury, a w mojej bibliotece szkolnej dojrzałem nawet zakurzonego Pawłowskiego i jego "Kółko" Na razie moim aż nazbyt ambitnym planem jest przerobić we własnym zakresie materiał rozszerzonego LO, a w 2kl podciągnę się bardziej pod olimpiadę, ucząc się tego, co będzie w zadaniach pierwszego etapu i... może coś z tego wyjdzie Póki co, kolorowanie, kongruencje, indukcję i dowodzenie bardziej kosmicznych nierówności mam już mniej więcej opanowane dzięki kółku matematycznemu, ale próbuję z siebie wycisnąć jeszcze więcej. Nie wiem jak wpłynie to na moje przygotowanie, ale jestem w dobrej wierze i mam nadzieję, że jak będę regularnie pracował, to za rok uda mi się dojść do drugiego etapu, a może nawet finału

Pozdrawiam wszystkich matematyków a w szczególności pierwszaków
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: XMaS11 »

Nawalajcie teorie mnogości, dalej z górki.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

no pewnie, takie rzeczy jak np \(\displaystyle{ 1\in 2}\) albo \(\displaystyle{ (a,b)=\{a, \{a,b\}\}}\) to na OM podstawa
ODPOWIEDZ