[LVII OM] Zadania I etapu

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Zlodiej »

Ja nie mam czasu na to zresztą już nie mogę brać w tym udziału, ale trudne to nie jest :] chyba ... W każdym razie jedno zadanko z I serii zrobiłem w dniu bez auta. Nie miałem co robić jak szedłem na działke (jakieś 20 minut na piechote) i jakoś nawet w pamięci wyszło ;]... Nawet nie sprawdzałem, czy dobrze, ale chyba dobrze ...

A do reszty to się nie wypowiadam, chyba ze zrobie ...
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Moim zdaniem trochę za dużo geometrii. Zrobiłem dwie, jestem blisko trzeciej, ale i tak szukanie zależności na odręcznie wykonanym rysunku nie jest tym, co lubię w matematyce. Mam kilka zadań (nieważne ile, zawsze znajdzie się ktoś, kto ma więcej), a swoje szanse na drugi etap oceniam wysoko. Pierwsza seria dla wymiatacza fatktycznie nadaje się na jedno popołudnie, ale są też ciekawe zadania (zrobił ktoś 12?:)).
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Podziękował: 1 raz

Post autor: półpasiec »

no ja slyszalem o paru osobach
Necik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Necik »

A mnie idą łatwo zadania z geometrii Natomiast męczę się nad innymi strasznie. Drugie było dla mnie banalne, ale za to z pierwszym nie mogę sobie poradzić Czyli odwrotnie jak tam ktoś pisał. Trudność zadania to jest chyba tylko kwestia pomysłu
TomciO
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: TomciO »

Mnie najbardziej dziwia te maksymalne rozbieznosci przy czwartym - jedni mowia, ze proste, inni ze trudne, jakis wymiatacz sie nad nim meczy dlugo, a ktos kto ma o polowe mniej zadan zrobil je duzo szybciej. Musze sam je w koncu zrobic, zeby dowiedziec sie jak to jest : P.
Olo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Olo »

4 zależy od umiejętności i wiedzy, takie zadanie przy znajomości rozwiązywania zadań kombinatorycznych nie zajmuje duzo czasu. Mi się udało zrobić 4, chociaż było dla mnie najtrudniejszym zadaniem z 1 serii. znalazłem taki sposób, który bardzo łatwo rozwiązuje problem, ale pisania jest trochę
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Czwarte zadanie jest całkiem interesujące, moim zdaniem warto je zrobić . Wydaje się trudne, dopóki się go nie ma.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: neworder »

No, mam już całą 1. serię plus 2 zadania z 2., czyli nie jest źle.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Jaki przewidujecie próg na drugi etap? Czy jest szansa, że jednocyfrowa liczba rozwiązań wystarczy?
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: neworder »

Co do jednocyfrowej to byłbym spokojny, pytanie tylko, czy np. wystarczy pełne 6, jak w ubiegłym roku, czy 8-9. Biorąc pod uwagę, że zadania są łatwiejsze niż rok temu, obstawiałbym 7-9.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Ktoś pisał, że w zeszłym roku w okręgu szczecińskim trzeba było zrobić 8 zadań. W tym roku próg może wynosić około 10.
Ptolemeusz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Ptolemeusz »

eeee tam ja w tamtym roku tez myślałem że na 2-gim etapie takie proste zad. byłby to będzie wywalony próg.... i był tylko w dół...
nei będzie gorzej niż rok temu
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Arek »

A ja raczej uwazam, ze pojawia sie latwiejsze zadania i prog wroci do poziomu 14 - 18 pkt... Moze to tylko pobozne zyczenie, ale mimo wszystko glupie to troche, ze finalista OM moglby zostac ktos, kto (teoretycznie naturalnie, a zakladam, ze takich osob bedzie niewiele... choc sadzac po ilosci zer na II etapach i finalach...) podczas calej OM zrobil samodzielnie 1 zadanie...

Moim zdaniem zwyczajnie lepiej miec na finale 20 osob z 36pkt z II etapu niz 20 osob z 6 pkt...
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zlodiej »

No prawda. Może i łatwiejsze zadania z I etapu, ale pamiętajmy, że ludzie lecą teraz tym chorym programem i poziom ich umiejętności jest troche gorszy. Poprostu OM chce, zeby nie było jak rok temu, że próg wyniesie 10 czy nawet mniej. Aczkolwiek to i tak nic nie zmienia, bo obniżając trudność zadań i tak ci słabsi się dostaną.

No, ale moge nie doceniać gimnazjum gdzie teraz niektorzy kółkowicze znają te rzeczy o których ja się dowiedziałem dopiero w 1-2 LO, czy nawet ewentualnie 3.

Zresztą zgadzam się z Arkiem, powinno się iść na jakość, a nie na ilość aczkolwiek jakby na to nie patrzeć każdy konkrus, a tym bardziej olimpiada doskonali człowieka i to nawet tego słabszego (Ciekawe ile jest takich ludzi, którzy olewają sobie przygotowania do OM będąc na II etapie).
tommik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tommik »

Zlodiej pisze:(Ciekawe ile jest takich ludzi, którzy olewają sobie przygotowania do OM będąc na II etapie).
No, np. ja rok temu
Zablokowany