[LVII OM] Zadania I etapu
- Zlodiej
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ja nie mam czasu na to zresztą już nie mogę brać w tym udziału, ale trudne to nie jest :] chyba ... W każdym razie jedno zadanko z I serii zrobiłem w dniu bez auta. Nie miałem co robić jak szedłem na działke (jakieś 20 minut na piechote) i jakoś nawet w pamięci wyszło ;]... Nawet nie sprawdzałem, czy dobrze, ale chyba dobrze ...
A do reszty to się nie wypowiadam, chyba ze zrobie ...
A do reszty to się nie wypowiadam, chyba ze zrobie ...
- juzef
- Użytkownik

Moim zdaniem trochę za dużo geometrii. Zrobiłem dwie, jestem blisko trzeciej, ale i tak szukanie zależności na odręcznie wykonanym rysunku nie jest tym, co lubię w matematyce. Mam kilka zadań (nieważne ile, zawsze znajdzie się ktoś, kto ma więcej), a swoje szanse na drugi etap oceniam wysoko. Pierwsza seria dla wymiatacza fatktycznie nadaje się na jedno popołudnie, ale są też ciekawe zadania (zrobił ktoś 12?:)).
A mnie idą łatwo zadania z geometrii Natomiast męczę się nad innymi strasznie. Drugie było dla mnie banalne, ale za to z pierwszym nie mogę sobie poradzić Czyli odwrotnie jak tam ktoś pisał. Trudność zadania to jest chyba tylko kwestia pomysłu
-
TomciO
- Użytkownik

Mnie najbardziej dziwia te maksymalne rozbieznosci przy czwartym - jedni mowia, ze proste, inni ze trudne, jakis wymiatacz sie nad nim meczy dlugo, a ktos kto ma o polowe mniej zadan zrobil je duzo szybciej. Musze sam je w koncu zrobic, zeby dowiedziec sie jak to jest : P.
-
Olo
- Użytkownik

4 zależy od umiejętności i wiedzy, takie zadanie przy znajomości rozwiązywania zadań kombinatorycznych nie zajmuje duzo czasu. Mi się udało zrobić 4, chociaż było dla mnie najtrudniejszym zadaniem z 1 serii. znalazłem taki sposób, który bardzo łatwo rozwiązuje problem, ale pisania jest trochę
- juzef
- Użytkownik

Czwarte zadanie jest całkiem interesujące, moim zdaniem warto je zrobić . Wydaje się trudne, dopóki się go nie ma.
- juzef
- Użytkownik

Jaki przewidujecie próg na drugi etap? Czy jest szansa, że jednocyfrowa liczba rozwiązań wystarczy?
- neworder
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Co do jednocyfrowej to byłbym spokojny, pytanie tylko, czy np. wystarczy pełne 6, jak w ubiegłym roku, czy 8-9. Biorąc pod uwagę, że zadania są łatwiejsze niż rok temu, obstawiałbym 7-9.
- juzef
- Użytkownik

Ktoś pisał, że w zeszłym roku w okręgu szczecińskim trzeba było zrobić 8 zadań. W tym roku próg może wynosić około 10.
-
Ptolemeusz
- Użytkownik

eeee tam ja w tamtym roku tez myślałem że na 2-gim etapie takie proste zad. byłby to będzie wywalony próg.... i był tylko w dół...
nei będzie gorzej niż rok temu
nei będzie gorzej niż rok temu
- Arek
- Użytkownik

A ja raczej uwazam, ze pojawia sie latwiejsze zadania i prog wroci do poziomu 14 - 18 pkt... Moze to tylko pobozne zyczenie, ale mimo wszystko glupie to troche, ze finalista OM moglby zostac ktos, kto (teoretycznie naturalnie, a zakladam, ze takich osob bedzie niewiele... choc sadzac po ilosci zer na II etapach i finalach...) podczas calej OM zrobil samodzielnie 1 zadanie...
Moim zdaniem zwyczajnie lepiej miec na finale 20 osob z 36pkt z II etapu niz 20 osob z 6 pkt...
Moim zdaniem zwyczajnie lepiej miec na finale 20 osob z 36pkt z II etapu niz 20 osob z 6 pkt...
- Zlodiej
- Użytkownik

No prawda. Może i łatwiejsze zadania z I etapu, ale pamiętajmy, że ludzie lecą teraz tym chorym programem i poziom ich umiejętności jest troche gorszy. Poprostu OM chce, zeby nie było jak rok temu, że próg wyniesie 10 czy nawet mniej. Aczkolwiek to i tak nic nie zmienia, bo obniżając trudność zadań i tak ci słabsi się dostaną.
No, ale moge nie doceniać gimnazjum gdzie teraz niektorzy kółkowicze znają te rzeczy o których ja się dowiedziałem dopiero w 1-2 LO, czy nawet ewentualnie 3.
Zresztą zgadzam się z Arkiem, powinno się iść na jakość, a nie na ilość aczkolwiek jakby na to nie patrzeć każdy konkrus, a tym bardziej olimpiada doskonali człowieka i to nawet tego słabszego (Ciekawe ile jest takich ludzi, którzy olewają sobie przygotowania do OM będąc na II etapie).
No, ale moge nie doceniać gimnazjum gdzie teraz niektorzy kółkowicze znają te rzeczy o których ja się dowiedziałem dopiero w 1-2 LO, czy nawet ewentualnie 3.
Zresztą zgadzam się z Arkiem, powinno się iść na jakość, a nie na ilość aczkolwiek jakby na to nie patrzeć każdy konkrus, a tym bardziej olimpiada doskonali człowieka i to nawet tego słabszego (Ciekawe ile jest takich ludzi, którzy olewają sobie przygotowania do OM będąc na II etapie).
-
tommik
- Użytkownik

No, np. ja rok temuZlodiej pisze:(Ciekawe ile jest takich ludzi, którzy olewają sobie przygotowania do OM będąc na II etapie).