[LIX] OM - Finał

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
andkom
Użytkownik
Użytkownik

[LIX] OM - Finał

Post autor: andkom »

Lewy pisze:Trochę narcyzmu, czyli lokalne media o olimpijczykach.
Hmm. A od kiedy to Stalowa Wola nie jest na Podkarpaciu?
To był trzeci, a nie pierwszy finał na Podkarpaciu.
TheButcher pisze:Dobra, dobra, niech ktoś wrzuci w końcu listę laureatów i wyróżnionych. To chyba nie problem
Mam przed sobą listę, ale nie ma potrzeby się spieszyć z umieszczaniem wyników w sieci. Bezpośrednio zainteresowani już znają wyniki. Inni zobaczą je, gdy znajdą się na oficjalnej stronie OM. Opóźnienie bierze się z chęci uniknięcia pomyłek co do nazwy szkoły, czy klasy (jeden z organizatorów chciał umieścić wyniki na stronie od razu w sobotę, ale został powstrzymany właśnie po to, by jeszcze raz wszystko dokładnie przejrzeć).

Kto zauważył "Ciasto z kokosową wkładką"?
Jakoś chyba nikt o tym na forum nie wspomniał.
jaco1024
Użytkownik
Użytkownik

[LIX] OM - Finał

Post autor: jaco1024 »

Ano tak się składa, że ja zauważyłem tylko jakoś nie pomyślałem o tym by się tym z innymi podzielić.
Dla tych co nie zauważyli:
MarcinT
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LIX] OM - Finał

Post autor: MarcinT »

no ja tez to zauważyłem ale zignorowałem
kwadracik
Użytkownik
Użytkownik

[LIX] OM - Finał

Post autor: kwadracik »

Nie wiem, czy widzieliście, ale wyniki finału są na stronie! Tyle, że nieco schowane, pod listą zakwalifikowanych do finału. Teraz jest już nawet informacja o tym na stronie głównej.
kuba:)
Użytkownik
Użytkownik

[LIX] OM - Finał

Post autor: kuba:) »

dostaliscie jakies listy z OM ? Bo dzisiaj zadzwoniła do mnie sekretarka i powiedziała, ze dostalem list zwiazany z olimpiada z Poznania... a jestem z Krakowa. Troche nie po drodze mi do szkoly bo jestem maturzysta, ktos wie co to moze byc ?
dj3500
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LIX] OM - Finał

Post autor: dj3500 »

może wreszcie zaczęli rozsyłać zaświadczenia i wyniki. te zaświadczenia trzeba złożyć w szkole żeby być zwolnionym z matury.
kuba:)
Użytkownik
Użytkownik

[LIX] OM - Finał

Post autor: kuba:) »

zaswiadczenie dostalem na miejscu w Rzeszowie tak samo kartke z wynikami
dj3500
Użytkownik
Użytkownik

[LIX] OM - Finał

no ale np. ja pojechałem wcześniej. tym bardziej, skoro zrobili je tak szybko, że mogli rozdawać na miejscu, to czemu tak się opieprzają z wysyłaniem?
michalg
Użytkownik
Użytkownik

[LIX] OM - Finał

Post autor: michalg »

To zapewne list od prezydenta miasta Poznań, który zaprasza Cię do studiowania właśnie w Poznaniu Dostaniesz mini przewodnik turystyczny i mapę Poznania
Awatar użytkownika
Menda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

[LIX] OM - Finał

Post autor: Menda »

Ja też podobno dostałem coś w stylu "nasza uczelnia jest fajna ble, ble, ble..." itp.
Ciekawe czy z Politechniki Rzeszowskiej też coś nam wyślą? A może uznali że to by była już przesada...

Pozdro
MarcinT
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LIX] OM - Finał

Post autor: MarcinT »

hm a do mnie pani sekretarka dzwonila że przysłali coś dla mnie z UW z wydziału ekonomicznego ==' z Olimpiady Matematycznej
frej

[LIX] OM - Finał

Post autor: frej »

to, że każdą liczbę pierwszą postaci \(\displaystyle{ 4k+1}\) można przedstawić w postaci sumy kwadratów dwóch liczb naturalnych to jest twierdzenie Fermata (np. s.79 "Wstępu do teorii liczb" Sierpińskiego...) może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego w OM nie mogę się powołać na jakieś poważniejsze twierdzenie bez dowodu?? np. jakby kiedyś nierówność Radona pomogła mi rozwiązać w łatwy sposób zadanie, to musiałbym tą nierówność udowodnić?? Czego nie muszę dowodzić?? Czy np. jak korzystam z kongruencji, to też muszę dowodzić ich własności?? Jest to gdzieś formalnie zapisane??
dj3500
Użytkownik
Użytkownik

[LIX] OM - Finał

oczywiście, że możesz się powołać. tylko że w tym zadaniu samo to twierdzenie nic nie dawało. trzeba było znać dowód i na jego podstawie wymyślić coś podobnego dla 4k+3. (oczywiście to tylko jedna droga do zrobienia tego).
frej

[LIX] OM - Finał

Post autor: frej »

to odnoście tego zadania to był tylko przykład, ale na tym forum chyba Sylwek powiedział, że bez dowodu nie można się powołać na jakieś stwierdzenie.... czy jakoś tak
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LIX] OM - Finał

Post autor: Sylwek »

Z kimś mnie pomyliłeś . Gdy twierdzenie jest znane, to nie ma problemu. Jeśli wiesz, gdzie można znaleźć dowód danego twierdzenia i rozwiążesz dobrze zadanie dzięki jego użyciu, to wystarczy przytoczyć źródło. Jednak jest pewna granica, np. nie będzie mile widziane, jeśli odwołasz się do pewnego tematu na matematyka.pl lub napiszesz, że korzystasz po drodze z nierówności, której dowód można znaleźć w odpowiedziach do paragrafu bla bla bla w książce tej i tej w n-tej części. Mimo wszystko w miarę możliwości lepiej udowadniać co się przytacza. W rozwiązaniach wzorcowych niezwykle rzadko zdarzają się "egzotyczne" twierdzenia, więc czasem nie warto ryzykować pozostawiać coś bez dowodu
ODPOWIEDZ