[LIX OM] - Etap II
-
schmude
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
[LIX OM] - Etap II
Zrobiłeś, że f(f(x) = f(-x) i stąd automatycznie f(x)=-x ale to chyba wymaga dowodu, że funkcja f jest różnowartościowa?
Ja myślę podobnie jak ty - na jutro nierówność, kombinatoryka i geometria (mam nadzieje, że planimetria:D:D)
Jeśli chodzi o próg to obstawiam 18-20 punktów.
A ty jesteś z GiLA że mnie znasz?;p
Ja myślę podobnie jak ty - na jutro nierówność, kombinatoryka i geometria (mam nadzieje, że planimetria:D:D)
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LIX OM] - Etap II
schmude pisze:Zrobiłeś, że f(f(x) = f(-x) i stąd automatycznie f(x)=-x ale to chyba wymaga dowodu, że funkcja f jest różnowartościowa?
różnowartościowość decyduje tutaj nie czy f(x) = -x jest dobrym rozwiązaniem, tylko czy jest to jedyne rozwiązanie. a napisałem:
"potem jeszcze coś tam podstawiłem i wykazałem że to jedyne rozwiązanie, bo teoretycznie jakieś inne mogłoby sie znaleźć "
masz napisane: skąd: Toruń
[LIX OM] - Etap II
Jakby ktoś chciał, to...
TREŚCI ZADAŃ
1. Wyznaczyć największą możliwą długość ciągu kolejnych liczb całkowitych, z których każdą można przedstawić w postaci \(\displaystyle{ x^{3}+2y^{2}}\) dla pewnych całkowitych x, y.
2. W pięciokącie wypukłym ABCDE zachodzą równości:
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABD= ACE}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=\sphericalangle ACD}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADC=\sphericalangle ADE}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB=\sphericalangle AEC}\)
Odcinki BD i CE przecinają się w punkcie S. Dowieść, że proste AS i CD są prostopadłe.
3. Wyznaczyć wszystkie takie funkcje f, określone na zbiorze wszystkich liczb rzeczywistych i przyjmujące wartości rzeczywiste, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y zachodzi równość
\(\displaystyle{ f(f(x)-y)=f(x)+f(f(y)-f(-x))+x}\)
Też zrobiłam geometrię. W pozostałych dwóch zadaniach miałam różne pomysły, ale nic szczególnego dla mnie z nich nie wynikało. No cóż, najwyżej jutro przestawię się z "(raczej) wszystko albo nic" na pisanie każdego drobiazgu, który mi przychodzi do głowy W końcu mam jeszcze tylko jeden rok.
Natalia, jeśli jesteś z krakowskiego, to chyba się znamy
TREŚCI ZADAŃ
1. Wyznaczyć największą możliwą długość ciągu kolejnych liczb całkowitych, z których każdą można przedstawić w postaci \(\displaystyle{ x^{3}+2y^{2}}\) dla pewnych całkowitych x, y.
2. W pięciokącie wypukłym ABCDE zachodzą równości:
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABD= ACE}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=\sphericalangle ACD}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADC=\sphericalangle ADE}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB=\sphericalangle AEC}\)
Odcinki BD i CE przecinają się w punkcie S. Dowieść, że proste AS i CD są prostopadłe.
3. Wyznaczyć wszystkie takie funkcje f, określone na zbiorze wszystkich liczb rzeczywistych i przyjmujące wartości rzeczywiste, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y zachodzi równość
\(\displaystyle{ f(f(x)-y)=f(x)+f(f(y)-f(-x))+x}\)
Też zrobiłam geometrię. W pozostałych dwóch zadaniach miałam różne pomysły, ale nic szczególnego dla mnie z nich nie wynikało. No cóż, najwyżej jutro przestawię się z "(raczej) wszystko albo nic" na pisanie każdego drobiazgu, który mi przychodzi do głowy W końcu mam jeszcze tylko jeden rok.
Natalia, jeśli jesteś z krakowskiego, to chyba się znamy
-
TomciO
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
Natalia: troche jednak szkoda bo jesli mialas juz to co napisalas to wystarczylo wstawic \(\displaystyle{ y=f(x)}\) i natychmiast wychodzilo, ze \(\displaystyle{ f(x)=-x}\), wiec bylas bardzo blisko. Mimo to sadze, ze jednak dostaniesz 2 punkty, a nie 5 bo to drugi etap (no bo 2 to raczej musisz dostac).
Po za tym jestes z V LO, prawda ? Jesli znasz jeszcze jakies wyniki innych to prosze napisz. Niech w ogole kazdy pisze co wie o wynikach swoich i innych.
schmude: obawiam sie, ze za zalozenie ze funkcja jest wielomianem dostaniesz 0.
Agcia wiesz cos jeszcze moze o wynikach innych? Np. ludzi z drugich klas?
Po za tym jestes z V LO, prawda ? Jesli znasz jeszcze jakies wyniki innych to prosze napisz. Niech w ogole kazdy pisze co wie o wynikach swoich i innych.
schmude: obawiam sie, ze za zalozenie ze funkcja jest wielomianem dostaniesz 0.
Agcia wiesz cos jeszcze moze o wynikach innych? Np. ludzi z drugich klas?
[LIX OM] - Etap II
Mało rozmawiałam z ludźmi, prawie od razu poszłam do domu. Słyszałam, że niektórzy z mojej klasy (drugiej) mieli zero, niektórzy jedno, niektórzy dwa. Postaram się dowiedzieć więcej jutro albo jeszcze dzisiaj wieczorem.
-
Natalia:)
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
Tak, jestem z VLO, podobnie zresztą jak Agcia
Co do zadania - też jestem zła na siebie, po po podstawieniach z kosmosu na 2 str A4 (choć wiem że dało się prościej ) Wystarczyło wstawić coś, co nasuwało się w miarę logicznie... no cóż, może będę miała te 2 pkt
Co do wyników innych - średnio 1, 2 zadania. Z tego co wiem, mało kto zrobił geometrię, najwięcej ludu zrobiło funkcję. Chociaż z tym "kto zrobił ile zadań" to też nie jest do końca pewne, bo pytam kolegi, ile zrobił zadań - on mówi, że 2, po czym dodaje, że w zadaniu z funkcją wyszło mu, że tskie funkcje nie istnieją.
Podawiam pytanie - na ile obstawiacie próg ?
Co do zadania - też jestem zła na siebie, po po podstawieniach z kosmosu na 2 str A4 (choć wiem że dało się prościej ) Wystarczyło wstawić coś, co nasuwało się w miarę logicznie... no cóż, może będę miała te 2 pkt
Co do wyników innych - średnio 1, 2 zadania. Z tego co wiem, mało kto zrobił geometrię, najwięcej ludu zrobiło funkcję. Chociaż z tym "kto zrobił ile zadań" to też nie jest do końca pewne, bo pytam kolegi, ile zrobił zadań - on mówi, że 2, po czym dodaje, że w zadaniu z funkcją wyszło mu, że tskie funkcje nie istnieją.
Podawiam pytanie - na ile obstawiacie próg ?
[LIX OM] - Etap II
Oczywiście, że nie do końca wiadomo, ile kto ma, ale przynajmniej można się zorientować, ile kto zrobił (niekoniecznie zupełnie dobrze), to zawsze coś.
Ja, podobnie jak któryś z przedmówców, obstawiam próg ok. 18-20. Nie wiem dokładnie, bo w tym roku biorę udział w OM-ie pierwszy raz, ale AFAIR zwykle próg wynosił ok. 18 punktów, rok temu bodajże 19, więc myślę, że teraz będzie podobnie. Chyba bezpieczniej mieć trochę ponad 18, chociaż akurat w moim przypadku łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić
Ja, podobnie jak któryś z przedmówców, obstawiam próg ok. 18-20. Nie wiem dokładnie, bo w tym roku biorę udział w OM-ie pierwszy raz, ale AFAIR zwykle próg wynosił ok. 18 punktów, rok temu bodajże 19, więc myślę, że teraz będzie podobnie. Chyba bezpieczniej mieć trochę ponad 18, chociaż akurat w moim przypadku łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
[LIX OM] - Etap II
Co za beznadzieja. Zadanie pierwsze zajęło mi jakieś 10 minut i byłem happy. Ogólnie byłem pewny też rozwiązania 3, ale okazało się, że mam zajebiście głupi błąd i zrobiłęm z siebie dupę na omówieniu. TomciO masza rację, to jest najprostsze rozwiązanie, a ja niestety przekombinowałem i wyszło beznadziejnie. Najpierw udowodniłem, że \(\displaystyle{ f(0)=0}\) podstawiając \(\displaystyle{ P(0,0)}\) i \(\displaystyle{ P(0,f(0))}\) potem udowodniłem, że \(\displaystyle{ f(x)=f(f(-x))}\) oraz \(\displaystyle{ f(-x)=f(f(x))}\) Podstawiłem jedno do drugiego i wyszło \(\displaystyle{ f(x)=f(f(f(x)))}\) Wszystko ładnie pięknie, ale tutaj dałem wybitnie chu***** argument, że skoro \(\displaystyle{ f(f(x))=f^{-1}(x)}\) to funkcja musi by różnowartościowa... Gdybym wiedział, że schrzaniłem taką prostą rzecz to bym poszukał tego prostszego rozwiązania
[LIX OM] - Etap II
no ja osobiscie zrobilem 1 i 3 uzywajac podobnych przejsc jak wszyscy.
geometrii niestety sie nie udalo
jesli chodzi o prog to minimalnie bedzie 18 ale mysle, ze nie wiecej niz 20.
jeśli możecie to napiszcie mniej więcej jakie były opinie Waszych znajmoych tz. ile zrobili zadan itp..
geometrii niestety sie nie udalo
jesli chodzi o prog to minimalnie bedzie 18 ale mysle, ze nie wiecej niz 20.
jeśli możecie to napiszcie mniej więcej jakie były opinie Waszych znajmoych tz. ile zrobili zadan itp..
-
Orhion
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
Tendencja zwyżkowa jak widać z progiem ^^
W Szczecinie przynajmniej 12 osób przed czasem wyszło mając 3/3, tak więc szczerze wątpię, żeby próg wynosił w tym roku mniej niż 20 pkt (niestety). Skoro tutaj tyle osób zrobiło komplet to na pewno w innych okręgach będzie podobnie. Typy ogólnie oscylują koło 25-28 pkt, ale nie wiadomo co dzień jutrzejszy przyniesie... :/
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego jutrzejszego pisania ^^
PS. Znalazłem to forum jak szukałem ile ludzi do ilu zadanek się przyznaje ^^
To bardzo fajna sprawa XD
W Szczecinie przynajmniej 12 osób przed czasem wyszło mając 3/3, tak więc szczerze wątpię, żeby próg wynosił w tym roku mniej niż 20 pkt (niestety). Skoro tutaj tyle osób zrobiło komplet to na pewno w innych okręgach będzie podobnie. Typy ogólnie oscylują koło 25-28 pkt, ale nie wiadomo co dzień jutrzejszy przyniesie... :/
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego jutrzejszego pisania ^^
PS. Znalazłem to forum jak szukałem ile ludzi do ilu zadanek się przyznaje ^^
To bardzo fajna sprawa XD
[LIX OM] - Etap II
Z mojego doswiadczenia wynika ze
prog bedzie 14 badz 15,
zadania sa trudniejsze niz rok temu, to ze ktos mowi ze cos zrobil nie znaczy ze zrobil.
bylem na ostatnich 4 OM i zdziwie sie jak niecale 3 zadania typu 17 czy 16 nie wystarczy, jeszcze nie bylo zadania jakos trudnego, ktorego malo kto zrobi bedzie pewnie dzisiaj, tak czy owak 15 na pewno wystarczy .
jak ktos mowi ze preg bedzie 25-28 to chyba peirwszy raz w om bierze udzial
peace.
prog bedzie 14 badz 15,
zadania sa trudniejsze niz rok temu, to ze ktos mowi ze cos zrobil nie znaczy ze zrobil.
bylem na ostatnich 4 OM i zdziwie sie jak niecale 3 zadania typu 17 czy 16 nie wystarczy, jeszcze nie bylo zadania jakos trudnego, ktorego malo kto zrobi bedzie pewnie dzisiaj, tak czy owak 15 na pewno wystarczy .
jak ktos mowi ze preg bedzie 25-28 to chyba peirwszy raz w om bierze udzial
peace.
-
Orhion
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
Ja biorę trzeci raz i sam czuję, że zadanka były łatwiejsze :/_el_doopa pisze:jak ktos mowi ze preg bedzie 25-28 to chyba peirwszy raz w om bierze udzial
peace.
Po dzisiejszym dniu jednak sądzę, że 5 zadań było w zasięgu ręki.
Mi niestety troszkę gorzej poszło... Mimo malowania nie zrobiłem głupiego 4, a o 6 nie wspominam
PS. Zara zeskanuje kartkę to będą zadanka ^^
4. W każdym polu kwadratowej tablicy o rozmiarach n x n napisana jest liczba całkowita. Możemy wielokrotnie wykonywać następującą operację: Wybieramy dowolne pole tabeli i zmniejszamy wpisaną weń liczbę o liczbę pól sąsiednich (mających wspólny bok z wybranym polem), zaś każdą z liczb wpisanych w pola sąsiednie zwiększamy o 1.
Dla każdej liczby całkowitej n => 2 rozstrzygnąć. czy z dowolnej początkowej tabeli, w której suma wszystkich n^2 liczb jest równa zeru, można otrzymać tabelę składającą się z samych zer.
5. Dany jest trójkąt ABC. w którym AC=BC. Punkt D leży na boku AB tego trójkąta, przy czym AD < BD. Punkt E jest symetryczny do punktu A względem prostej CD. Wykazać, że
AC/CD = BE/ (BD/AD’)
6. Dana jest liczba całkowita dodatnia n niepodzielna przez 3.
Udowodnić. że istnieje liczba m o następującej własności: Każda liczba całkowita nie mniejsza niż m jest sumą cyfr pewnej wielokrotności liczby n.
PS. Sorki za składnię, ale tak mi podała Readris Pro ^^