piwko(jasne czy ciemne?)...
wiem że wiele odp tutaj ,pasuje do tej zagadki ,ale na razie nikt nie dał rozwiązania zgodnego z odpowiedzią autora(a o to chodzi przecież)...ja sam także wymyśliłem kilka różnych możliwości, a jedną z nich trafiłem w odp autora....mogę powiedzieć że "(c)RaSz" krąży najbliżej rozwiązania...
-
kaarol
- Użytkownik

Jeli pierwszy dał dziesieć złotych w papieze to barman nie mogł wziasc napiwku dlatego ze całe 10 złotych musiał wbic na kase fiskalna nie mogł rozmienić i potem wziasc napiwku. . Zaś jak mowił(c)Rash prawdopodobne ze np drugi rzucił np 5 zł 2x2 zł i 1zl wiec mozemy załozyc ze barman wiedział ze moze mu sie nalezeć napiwek dlatego nalał jasne a reszte wzioł dla siebie jasne piwo w wiekszosci przypadków jest tńsze od ciemnego.
- dem
- Użytkownik

dagoth możesz troszeczke nas naprowadzić , albo jakaś pomoc?
pozdrawiam.
pozdrawiam.
- DEXiu
- Użytkownik

Hmm. To może ja jeszcze rzutem na taśmę zaproponuję coś podobnego do rozwiązania (c)RaSza tylko troszkę inaczej uzasadnię, skoro mówisz że był najbliżej rozwiązania Może ciemne piwo jest tańsze i ten pierwszy klient dał np. banknot 10 zł, więc barman się zapytał czy chce jasne piwo, czy ma podać ciemne (i w domyśle wydać resztę). Natomiast ten drugi klient mógł np. dać 10 zł drobnymi więc barman nie miał tego dylematu - skoro ten daje drobnymi 10 zł to znaczy że chce kupić coś za 10 zł lub o bardzo zbliżonej cenie
Ostatnio zmieniony 1 cze 2005, o 18:58 przez DEXiu, łącznie zmieniany 1 raz.
chodzi o pieniądze ech jakby co to mogę dać rozw. autora ,bo ta zagadka i tak długo jest już tu a było mnóstwo odp które możnaby dopasować do treści zadania...
- DEXiu
- Użytkownik

Kurcze dagoth. Pisałem moją odpowiedź akurat w tym samym momencie kiedy ty pisałeś swoją wypowiedź. Mogłem się troche streszczać to być mi przy okazji czekapnął
- (c)RaSz
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Widzę, że DEXiu nareszcie rozwiązał zagadkę... Dodam jeszcze, że warto by może zaznaczyć, iż „granulacja” kwoty rzuconej drobniakami przez drugiego klienta – powinna chyba spełniać pewne określone warunki, bowiem wydaje mi się, iż samo stwierdzenie, że płacił bilonem – jeszcze nie wystarcza!
Otóż najmniejsza z wysupłanych przez niego monet nie może być większa, niż wynosi różnica pomiędzy kwotą 10 zł, a ceną piwa ciemnego, które, jak już pisałem wcześniej: musi być tańsze niż jasne. Bo jeśliby zapłacił np. 5-ma dwuzłotówkami, jasne miałoby cenę 9,50 zaś ciemne kosztowałoby 8,10 – to barman nadal byłby w kropce, prawda? Że o „granulacji” 2 x 5 zł nie wspomnę...
Natomiast kwestia napiwku najwyraźniej niektórym zmyliła szyki. Nic dziwnego! Gdyby w tych okolicach panował zwyczaj rozrzutnego nagradzania barmana 20% naddatkiem, albo i większym, to wtedy moglibyśmy otrzymać jakąś „fuzzy-matematykę”... szczególnie po piątym kufelku!
2+2=5? A czemu nie?!
Otóż najmniejsza z wysupłanych przez niego monet nie może być większa, niż wynosi różnica pomiędzy kwotą 10 zł, a ceną piwa ciemnego, które, jak już pisałem wcześniej: musi być tańsze niż jasne. Bo jeśliby zapłacił np. 5-ma dwuzłotówkami, jasne miałoby cenę 9,50 zaś ciemne kosztowałoby 8,10 – to barman nadal byłby w kropce, prawda? Że o „granulacji” 2 x 5 zł nie wspomnę...
Natomiast kwestia napiwku najwyraźniej niektórym zmyliła szyki. Nic dziwnego! Gdyby w tych okolicach panował zwyczaj rozrzutnego nagradzania barmana 20% naddatkiem, albo i większym, to wtedy moglibyśmy otrzymać jakąś „fuzzy-matematykę”... szczególnie po piątym kufelku!
2+2=5? A czemu nie?!
-
drunkard
- Użytkownik

Sorki, dagoth, ale powyższe sugeruje, że obaj zrobili "dokładnie to samo", więc podane przez Ciebie rozwiązanie nie wydaje się być poprawne. Szukaj dalejdagoth pisze: ...wchodzi drugi i czyni dokładnie tam samo. Kładzie 10 zł i prosi o piwo.
- Undre
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
jeden miał w drobnych i barman wiedzial kiedy wydac reszte :]
[ Dodano: Pią Cze 03, 2005 5:03 pm ]
o szit sory widze teraz ze to juz rozwiazano ;P
[ Dodano: Pią Cze 03, 2005 5:03 pm ]
o szit sory widze teraz ze to juz rozwiazano ;P